November 6, 2016

A Gyermekgondozási segély (Kinderbetreuungsgeld) előfeltétele, hogy a gyerek aki után igényelve van már kapja az osztrák családi pótlékot.

A Gyes iránti kérelem legkorábban a gyermek születése után nyújtható be az illetékes egészségbiztosítási pénztárhoz (Krankenkasse) . Mivel a Gyes 6 hónapra visszamenőleg igényelhető, ezért fontos, hogy az igényt mielőbb beadjuk, akár már a családi pótlék intézésével egy időben.

Feltétele még továbbá, hogy az igénylő egy háztartásban éljen a gyerekkel, melyet az erre a célra készített nyomtatvánnyal igazolni is kell. (E401-es nyomtatvány)

A Gyes kérelmet minden esetben a gyermek édesanyja nevében kell beadni, attól függetlenül, hogy melyik szülő dolgozik kint Austriában.

A Gyes folyosítása Ausztriában egyszerre csak egy gyermek után jár, ezért érdemes átgondolni a kérelem beadása előtt, hogy melyik verziót választják. Utólagos módosításra a Gyes kérelemnél nincs lehetőség.

Különbözet vagy teljes Gyes jár Ausztriából?

Sokszor merül fel a kérdés, hogy a feleségem, a férjem Ausztriában dolgozik, Magyarországról milyen és Ausztriából milyen családi ellátásra vagyok jogosult?

Az alábbiakban vázlatosan leírjuk, hogy milyen esetben milyen ellátások járnak a szülés után.

  1. Apa Ausztriában dolgozik, anya Magyarországon munkaviszonyból ment szülni (és még fennáll     a munkaviszony), akkor jár a CSED, a GYED, utána a GYES és párhuzamosan a Családi pótlék Magyarországon.

   Ausztriából pedig a különbözet jár.

2. Apa Ausztriában dolgozik, anya Magyarországon nem munkaviszonyból ment szülni ( nem volt állása, vagy lejárt a munkaszerződése a szülés előtt ), akkor Magyarországon az anya nem jogosult családi ellátásra.

Az apa nevében Ausztriából kell a teljes GYEST (Kinderbetreuungsgeld) és Családi pótlékot (Familienbeihilfe) igényelni.

3. Anya dolgozik Ausztriában, apának Magyarországon van munkaviszonya, akkor Magyarországon Gyest és Családi pótlékot kell igényelni.

Anya Ausztriából igényli a GYES és CSALÁDI PÓTLÉK különbözetet.

4. Anya dolgozik Ausztriában, apának Magyarországon nincs munkaviszonya, akkor Magyarországon sem Gyest sem Családi pótlékot nem igényelhet itthon a család.

A fentiek arra vonatkoznak, ha a gyermek Magyarországon él, magyar lakcíme van és közös lakcímen él az egész család.

Ha a gyermek Ausztriában é, osztrák lakcíme van, akkor a teljes ellátás Ausztriából jár, Magyarországról nem kapnak ellátást.

Minden magyar ellátást csak 2 hónapra visszamenőleg lehet igényelni.

Az ausztriai ellátásokból a GYEST 6 hónapra visszamenőleg kell igényelni, a Családi pótlékot 5 évre visszamenőleg lehet.

( Érvényes 2016. májustól amíg az erre vonatkozó rendeletek meg nem változnak )

Milyen verziói vannak a Gyes igénylésnek?

1. Verzió

A gyermek 30+6 hónapos koráig jár 14,53 EUR naponta ( egy hónapra  435EUR )

Ez esetben a gyermek 30 hónapos koráig jogosultak az ellátásra. A maradék 6 hónapot az apuka tudja igénybe venni. Az igénylést a 28. hónapban kell beadni. Az apukának attól függetlenül, hogy az ő jogcímén kapnak Gyest, nem kell otthon maradni a gyerekkel. Fontos, ha az Ausztriában dolgozó anya vette igénybe a GYES-t, illetve ment el gyermekgondozási szabadságra ( Karenzurlaub ) a gyermek 2. életévének betöltését követően az anyának vissza kell mennie dolgozni. Ezt az időpontot a gyermekgondozási szabadsági megállapodás ( Karenzvereinbarung) is tartalmazza, melyet a munkáltató állított ki.

2. Verzió

A gyermek 20+4 hónapos koráig jár 20,80EUR naponta (Egy hónapra 625EUR)

Ez esetben a gyermek 20 hónapos koráig jogosultak az ellátásra.  A maradék 4 hónapot az apuka tudja igénybe venni. Az igénylést a 18. hónapban kell beadni. Az apukának attól függetlenül, hogy az ő jogcímén kapnak Gyest, nem kell otthon maradni a gyerekkel.

3. Verzió

A gyermek 15+3 hónapos koráig jár 26,60 EUR naponta (Egy hónapra 800EUR )

Ennél a verziónál a gyermek 15 hónapos koráig jogosultak az ellátásra. A maradék 3 hónapot az apuka tudja igénybe venni. Az igénylést a 13. hónapban kell beadni. Az apukának attól függetlenül, hogy az ő jogcímén kapnak Gyest, nem kell otthon maradni a gyerekkel.

4. Verzió

A gyermek 12+2 hónapos koráig naponta 33EUR ( Egy hónapra 1.000.)

Ez esetben az ellátás a gyermek egy éves koráig jár. A maradék 2 hónapot az apuka tudja igénybe venni. Az igénylést a 10. hónapban kell beadni. Az apukának attól függetlenül, hogy az ő jogcímén kapnak Gyest, nem kell otthon maradni a gyerekkel.

5. verzió Gehaltsabhängiges ( jövedelemfüggő)

A gyermek 12+2 hónapos koráig jár az ellátás melynek napi összege a napi jövedelem 80%-a, de legfeljebb 66EUR / nap. Havonta maximum € 2.000.

Ezt a verziót csak azok az anyukák vehetik igénybe, akiknél a Wochengeld ( szülés előtti 8 hétben és szülés utáni 8 hétben jár) napi összegének 80%-a meghaladja a 33 EUR-t.

Ha te is úgy gondolod, hogy szívesebben készítenél már el előre pár papírmunkát a terhesség ideje alatt, vagy

szívesen vennél részt egy személyedre szabott tanácsadáson, ami rólad és erről az időszakról szól, illtve hogy mikor pontosan mi a teendő, hogy a leggyorsabban és legegyszerűbben juthassál hozzá a családi pótlékhoz és Gyeshez Ausztriából, akkor ne habozz és jelentkezz nálunk az oldalon. Mi kapcsolatba lépünk veled, és tájékoztatunk minden apró részletről.