Osztrák Családi Pótlék 2020

Az ausztriai családi pótlékról minden fontos információ egy helyen, közérthetően!

 

Igénylésének menete, ügyintézési kérdései, tippek-trükkök, aktuálisan fontos tudnivalók 2020-ban.

· Ausztriai ügyek,Osztrák csp,osztrákcsaládipótlék,osztrákügyek

Ha érdekesnek találja a lentebbi cikkünket és úgy gondolja, hogy kollégájának vagy rokonainak is tartalmazhat fontos információkat, akkor nagyon köszönjük ha megosztja velük is az írásunkat!

- Köszönettel, a Visszatérítők lelkes szakértői csapata! -

Amennyiben az alábbi kérdéseken és a lentebbi válaszokon túl lenne bármilyen egyéb kérdése a témával vagy a ausztriai adóügyeivel kapcsolatban, kérem írja meg nekünk a kommentek részben, vagy vegye fel velünk a kapcsolatot közvetlenül! Mi szívesen segítünk a szakszerű válasszal mielőbb!

Az alábbi kérdésekre mindenképpen találni fog közérthető válaszokat a lentebbi cikkünkből.:

 • Kinek jár osztrák családi pótlék 2020-ban és milyen eshetőségek lehetnek?
 • Miért csökkent az osztrák családi pótlék összege a korábbi évekhez képest?
 • Mennyi az osztrák családi pótlék összege 2020-ban és mennyi a különbözet Magyarországhoz képest?
 • Mennyi időre visszamenőleg lehet igényelni az osztrák családi pótlékot?
 • Mikor jár teljes összegű családi pótlék Ausztriában?
 • Mikor jár családi pótlék különbözet Ausztriából?
 • Létezik olyan, hogy egyedülkeresői vagy egyedülnevelői kedvezmény?
 • Mit jelent az Alleinverdienerabsatzbetrag és mi az Alleinerzieherabsatzbetrag?
 • Mi az osztrák családi pótlék igénylésének a menete?
 • Min múlik, hogy meg kell hosszabbítani a lejárt osztrák családi pótlékomat vagy újra kell igényelni azt?
 • Hogyan működik az osztrák családi pótlék kifizetése?
 • Milyen esetben jár biztosan nekem is az osztrák családi pótlék
 • Érvényesíthető az osztrák családi pótlék igény elvált szülők esetében is?
 • Hány éves korig jár a családi pótlék ausztriában?
 • Hogy függ össze az osztrák családi pótlék és az osztrák GYES?
 • Familienbonus Plus Ausztria és az osztrák család pótlék kapcsolata
 • Kinek nem jár családi pótlék?
 • Mennyi idő lehet az ausztriai családi pótlék igénylése?
 • Miért tart sokáig az ausztriai családi pótlék kifizetése?
Ausztriai családi pótlék igénylése és minden fontos, aktuális információ egy helyen közérthető formában.

Kinek jár osztrák családi pótlék 2020-ban és milyen eshetőségek lehetnek?

A családi pótlék alapfeltétele a hivatalos ausztriai munkaviszony vagy vállalkozói jogviszony.

Akire biztosan jár ausztriai családi pótlék:

 • vér szerinti gyermekre

 • nevelt gyermekre házasság esetén, a házasságkötés időpontjától kezdve

 • örökbefogadott gyermekre az örökbefogadás napjától

Meddig jár ausztriai családi pótlék a fentebbi esetekben?

 • alapvetően a gyermek 18 éves koráig jár

 • ha a gyermek szakképző vagy felsőoktatásban tanul tovább a középiskola vagy gimnázium után, akkor a gyermek 24 éves koráig igényelhető. (csak sikeresen teljesített félév/vizsga esetén jár!!)

 • fogyatékosság esetén 25 éves korig jár. Súlyos fogyatékosság esetén egyedi elbírálás alapján.

Három plusz egy különböző eshetőségről lehet beszélni abban a kérdésben, hogy milyen típusú osztrák családi pótlék vagy annak valamilyen része jár.:

 1. Teljes osztrák családi pótlék: azoknak jár, ahol egy vagy mindkét szülő Ausztriában dolgozik és a gyerekeikkel együtt Ausztriában is élnek.

 2. Indexált teljes osztrák családi pótlék: mind a két szülő Ausztriában dolgozik, vagy az egyik szülőnek nem volt a szülés előtt munkaviszonya, de a gyerekeikkel együtt Magyarországon élnek.

 3. Indexált különbözeti osztrák családi pótlék: az egyik szülő Ausztriában míg a másik szülő Magyarországon dolgozik. Így megkapják a magyar családi pótlékot, illetve az indexált osztrák családi pótlék és magyar családi pótlék különbözetét.

 4. Elképzelhető egy negyedik kategória is, bár a gyakorlatban ilyenre nem sűrűn van példa: amikor az egyik szülő Ausztriában dolgozik, a másik szülő Magyarországon dolgozik és a család gyerekekkel együtt Ausztriában él. Ebben az esetben a teljes osztrákból vonódik le a magyar járandóság összege.

Miért csökkent az osztrák családi pótlék összege a korábbi évekhez képest?

2019. január 1-től az osztrák kormány indexálja az Európai Unió más tagállamából érkező munkavállalók gyerekeinek járó családi pótlék összegét vagy a különbözetet, ha nem Ausztriában élnek.
Magyarország esetében 56%-ra csökkent a juttatás összege. Erről itt olvashat bővebben.

Mennyi az osztrák családi pótlék összege 2020-ban és mennyi a különbözet Magyarországhoz képest?

Nem változott 2020-ban a családi pótlék összege, a 2019.01.01-i dátummal közölt adatok érvényesek jelenleg is.

Osztrák családi pótlék összege 2020

Mennyi időre visszamenőleg lehet igényelni az osztrák családi pótlékot?

Ausztriában 5 évre visszamenőleg lehet családi pótlék igényt beadni.

Figyelni kell, mert Magyarországon mindösszesen 2 hónapra visszamenőleg lehet igényelni ugyanezt!

Ez ott lehet problémás, ha a szülés után nem az első két hónapban, hanem mondjuk az ötödikben igényeli meg a pár a magyarországi juttatást. Ebben az esetben egyrészt itthon 3 hónapnyival kevesebbet fog megkapni biztosan, másrészt Ausztriában is úgy fognak számolni, mintha már a gyermek születésétől megkapta volna a magyar családi pótlékot.

Ezért is hangsúlyozzuk minden ügyfelünknek, hogy minden esetben meg kell igényelni minden magyarországi ellátást a születést követően azonnal, maximum a gyermek 2 hónapos koráig.

Ha valamilyen ellátásra nem jogosult itthon, arról legalább kap egy hivatalos határozatot, amivel tudja Ausztria felé igazolni, hogy jár vagy nem az ellátás.

Mikor jár teljes összegű családi pótlék Ausztriában?

Ez csak akkor fordulhat elő, ha a család életviteli központja Ausztriában van. Tehát ott rendelkeznek lakcímmel, oda jár a gyermek iskolába, ott dolgoznak a szülők.

Mikor jár családi pótlék különbözet Ausztriából?

Amennyiben a család Magyarországon él, a gyermekek itt járnak óvodába/tanulnak, de legalább az egyik szülő Ausztriában dolgozik.

Létezik olyan, hogy egyedülkeresői vagy egyedülnevelői kedvezmény?
Mit jelent az Alleinverdienerabsatzbetrag és mi az Alleinerzieherabsatzbetrag?

Az Alleinverdienerabsatzbetrag és az Alleinerzieherabsatzbetrag egy az osztrák adóban érvényesíthető kedvezmény.

Az egyedülkeresői, tehát az Alleinverdienerabsatzbetrag ("asszonytartás" :) ) egy jóváírás, amely akkor jár, ha egy adott kalendáriumi évben az ausztriai adóalany legalább 7 teljes hónapot dolgozott amelyre osztrák családi pótlékot kapott.

Például: ha valaki február 14-én kezd el dolgozni Ausztriában és augusztus 31-én fejezi be azt, akkor ugyan 7 megkezdett hónapot dolgozott, de mivel nem elsején állt munkaviszonyba, így osztrák családi pótlékra csak 6 hónapra jogosult, ezáltal az egyedülkeresői egyik feltétele nem teljesül, ezért nem is lehet majd jóváírni az adóvisszatérítésben.

Második feltétele ennek a pótléknak az, hogy a Magyarországon élő és dolgozó házastárs/élettárs kalendárium évi összjövedelme nem haladhatja meg az átszámított 6000 eurót. Ezt az E9-es igazolással az adóvisszatérítésben az adóhatóság felé mindenképpen bizonyítani kell!

 

Az Alleinerzieherabsatzbetrag, azaz az egyedül nevelői pótlék összege megegyezik az egyedül keresői pótlék összegével. Ennek feltétele, hogy az Ausztriában dolgozó szülő egyedül nevelje gyermekét és adott kalendáriumi évben legalább 7 hónapot dolgozott amelyre osztrák családi pótlékot kapott.

 

Itt fontos változás történt a 2019-es adóévtől kezdve: ez az összeg is indexálálsra került. Az indexálálás előtt 494 Euró volt egy gyermek esetén, 669 Euró két gyermek esetén, + 220 Euró a harmadik és minden további gyermek esetén. 2019-től már ennek is csak az 56%-át kapják meg a Magyarországon élők.

Mi az osztrák családi pótlék igénylésének a menete?

Ide kattintva kérheti az adatbekérőnket, Az igénylés első lépéseként kitölti adatlapunkat, mellékeli a szükséges dokumentumokat. Ezen adatok ismeretében szakértő csapatunk kitölti a nyomtatványokat, összeállítja a szükséges iratokat, és csatolja hozzá az osztrák adóhatóság által kívánt mellékleteket. A teljes anyag beküldésre kerül postai úton a területileg illetékes Finanzamthoz. Az adóhivatal a megkapott dokumentumok alapján megkezdi az ügyeket feldolgozni és E411-es nyomtatvány egyik példányát elküldi elektronikusan Magyarországra, melyben információt kér a Magyaroroszágról járó családi ellátásokról.

Amikor Magyarországra beérkezik az osztrák megkeresés, akkor a magyar Kormányhivatal az ügyfél részére egy magyar nyelvű kitöltendő adatlapot küld ki, amit 8 napon belül kitöltve vár vissza.

Tapasztalataink szerint ez sok esetben jópár hónapot vehet igénybe.

Az osztrák hatóság felé visszaérkezett adatok és az összes szükséges igazolás alapján meghozzák a családi pótlék határozatot és postai úton kiküldik az ügyfél részére. Általában a határozathoz képest rövid időn belül a pénz is meg szokott érkezni a számlára. A határozaton megadott időintervallumra ítélik meg a családi pótlékot az ügyfeleknek, ami minden esetben egyedileg eltérő.

osztrák családi pótlék 2020, Ausztriai családi pótlékkal kapcsolatos minden fontos információ itt megtalálható közérthetően.

Például:

Ha egy most született gyermekre azonnal igényelnek osztrák családi pótlékot (pl. 2020.03.01-én született gyermekre), mire átfut az eset és határozatot hoznak például 2020.12.01-et írunk, és a határozaton azt látjuk, hogy a családi pótlék a gyermekre 2020.03-tól 2022.03-ig szól, akkor a pénzt úgy fogják megkapni, hogy a 2020 márciustól 2020 decemberig addig még ki nem fizetett összeget egy összegben és minden jövőbeni aktuális összeget havonta fognak megkapni egészen 2022.03-ig. A családi pótlékot ezután, amennyiben még az ausztriai munkaviszony fennál, meg kell hosszabbítani vagy újra meg kell igényelni!

Min múlik, hogy meg kell hosszabbítani a lejárt osztrák családi pótlékomat vagy újra kell igényelni azt?

Amennyiben Ausztriában megszakítás nélkül van munkaviszonya és lejár a családi pótlék határozata, úgy az adóhivatal egy hónappal a lejárat előtt automatikusan küld az ügyfél részére egy hosszabbításra vonatkozó kérdőívet. A kérdőíven az adatokat át kell nézni, esetlegesen javítani, és a kérdőív végén személyre szabottan bekért igazolásokat mellékelni kell. Ez az úgynevezett hosszabbítás vagy felülvizsgálat. A kért dokumentumok beküldése után az ügyet újravizsgálják, és az adatok és körülmények ismeretében újra határozatot hoznak majd.

Ennek a kérdőívnek a visszaküldésére 4 hét áll rendelkezésre. Ha a visszaküldésre nem kerül sor valamiért, akkor egy újabb felszólítás után további 3 hétig várják azt. Célszerű minél korábban visszaküldeni a kért dokumentumokat!

Előfordulhat az is, hogy folyamatosan van munkaviszonya, de mégsem kap automatikusan levelet. Ebben az esetben a családi pótlékot a lejárati dátumtól kezdődően újra kell igényelni a már leírt folyamat szerint.

Amennyiben megszakítással dolgozott Ausztriában (voltak kimaradt hónapok például munkahelyváltás miatt) , akkor is újra be kell adni a teljes igényt.

Ha valaki szezonmunkát végez, úgy célszerű mindig a szezon végeztével visszamenőlegesen igényelni. Így ezek az ügyfelek mindig utólagosan és egy összegben kapják meg a családi pótlékot.

Hogyan működik az osztrák családi pótlék kifizetése?

A már eltelt időszakra visszamenőlegesen, egy összegben utalják át a családi pótlékot. A határozatban közölt, még fennmaradó időszakra pedig havonta, hó elején történik az utalás.

 

Például.:

Ha egy most született gyermekre azonnal igényelnek osztrák családi pótlékot (pl. 2020.03.01-kor született gyermekre) Mire átfut az eset és határozatot hoznak például 2020.12-01-et írunk és a határozaton azt látjuk, hogy a családi pótlék a gyermekre 2020.03-tól 2022.03-ig szól akkor a pénzt úgy fogják megkapni, hogy a 2020 márciustól 2020 decemberig addig még ki nem fizetett összeget egy összegben és minden jövőbeni aktuális összeget havonta fognak megkapni egészen 2022.03.-ig. A családi pótlékot ezután, amennyiben még az ausztriai munkaviszony fennál, meg kell hosszabbítani vagy újra meg kell igényelni!

Milyen esetben jár biztosan nekem is az osztrák családi pótlék?

Osztrák családi pótlék abban az esetben jár biztosan, ha legalább az egyik szülő rendelkezik hivatalos osztrák alkalmazotti vagy vállalkozói munkaviszonnyal. Osztrák családi pótlékot igényelhet a saját vér szerinti gyermeke után, vagy ha házasságban nevel nem vér szerinti gyermeket vagy hivatalosan örökbe fogadott gyermek után.

Érvényesíthető az osztrák családi pótlék igény elvált szülők esetében is?

Igen, osztrák családi pótlékra elvált szülők esetében az a szülő jogosult, akinek a háztartásában (közös lakcím) a gyermek/ek élnek.

Például, ha az apuka dolgozik Ausztriában és az anyuka Magyarországon él a gyermekekkel, és Magyarországon rendelkezik esetleges munkaviszonnyal, akkor az osztrák családi pótlékot az édesanya igényelheti meg Ausztriából a volt férj munkaviszonya jogán.

Hány éves korig jár a családi pótlék ausztriában?

Ausztriában a családi pótlék a gyermek 18 éves koráig jár alapvetően. Ha a gyermek szakképző vagy felsőoktatásban tanul tovább a középiskola vagy gimnázium után, akkor a gyermek 24 éves koráig igényelhető utána az osztrák családi pótlék.

Hogy függ össze az osztrák családi pótlék és az osztrák GYES?

Az osztrák GYES alapfeltétele a megítélt osztrák családi pótlék. Erről korábban itt írtunk bővebben.: Scheinkarenz Ausztria

Osztrák családi pótlék igénylése 2020, Minden fontos, aktuális információ az ausztriai családi pótlékról.

Familienbonus Plus Ausztria és az osztrák család pótlék

A Familienbonus Plus osztrák adójóváírási tétel, amit az adóvisszatérítésben lehet igényelni. Erről itt írtunk bővebben. Familienbonus Plus

Kinek nem jár családi pótlék Ausztriában?

A1-es kiküldetéssel történő osztrák munkaviszony esetén nem jár Ausztriából családi pótlék/családi pótlék különbözet.

Mennyi idő lehet az ausztriai családi pótlék igénylése?

Tapasztalataink szerint hosszú hónapokig húzódhat az igénylési folyamat még akkor is ha nincs elakadás a folyamatban. A jó hír ellenben az, hogy amikor megérkezik a pénz akkor visszamenőlegesen az igénylés pillanatáig egy összegben érkezik meg az első részlet!

Osztrák családi pótlék igénylése, Ausztriai családi pótlék igénylése szakszerűen

Miért tart sokáig az ausztriai családi pótlék kifizetése?

Minden szükséges nyomtatványt a lakcím vagy a munkahely szerinti illetékes osztrák adóhivatalhoz azaz a Finanzamt-hoz kell benyújtani. Ezt követően az E411-es nyomtatványt az illetékes Finanzamt átküldi az ön számára releváns Kormányhivatalnak, ahonnan ők egy adatlapot küldenek az ügyfél számára. Ebben az adatlapban a munkaviszonyokat kéri tisztázni a Kormányhivatal Családtámogatási Osztálya. Ezt az adatlapot mielőbb kitöltve kell visszaküldeni. Az adategyeztető beérkezése után ha minden rendben megy, a Kormányhivatal visszaküldi az E411-es nyomtatványt Ausztriának. Ez a folyamat sok esetben hosszú hónapokig is eltarthat ami kihúzza a kifizetés várható idejét is.

Ausztriai családi pótlék igénylés ára 2020
All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OK