Return to site

Belső interjú Makay Zsanettel a Visszatérítők csapatának ügyvezetőjével.

Közös biztosítás van érvényben Ausztriában. A közös biztosítás lényege, hogy ha valakinek van osztrák egészségbiztosítási kártyája, akkor az ő házastársa is automatikusan biztosítottá válik. Van E-cardod? Akkor jó! Mit kell akkor tenned? Ezt mondja el neked Makay Zsanett, a Visszatérítők munkatársa.

Zsanett! Hogyan lesz valakinek E-cardja Ausztriában? (Interjú házon belül)

E-cardja minden Ausztriában munkát vállalónak lesz, amint a munkaadó bejelenti őt, és aláírták a munkaszerződést. Ez egy automatikus folyamat. A bejelentést követően az ember kap egy 4 jegyű számot plusz a születési dátumát, és a kártyát pedig postázzák neki a megadott lakhelyre, vagy a munkáltató címére. Ha ez a kártya egy hónapon belül nem érkezne meg, akkor nincs mit tenni, mint felvenni velünk a kapcsolatot, hogy rákérdezzünk az illetékes hatóságoknál.

Hogyan lehetséges, hogy biztosíthatja magát az itthon élő házastárs, ha Magyarországon nincs munkaviszonya?

Ebben a tekintetben is különbözik az osztrák biztosítási rendszer a magyartól, amiről sokan nem tudnak, és sok esetben mentesülnének a magyarországi TB-járulékok fizetése alól ugyanis, ha a házastársnak nincs munkaviszonya, vagy nem munkaviszonyból ment el szülni, akkor a házastársa osztrák társadalombiztosításán keresztül kérhet úgy nevezett Mitversicherungot, azaz együttbiztosítottságot. Először is, ebben az esetben az osztrák jogviszonnyal rendelkezőnél kell kezdeni az ügyintézést, ha elintézi kint az együttbiztosítottságot, akkor az osztrák egészségbiztosító kiad egy igazolást róla, és a Magyarországon élő házastárs ezzel az igazolással tud bemenni az OEP-hez, vagy direktben az OEP-be érkezik az igazolás, és ők értesítik a címzettet.

Visszaigényelhető-e a már befizetett egészségügyi járulék, ha közben igazolni tudom az együttbiztosítottságot?

Igen, amint igazolni tudom az együttbiztosítottságot, akkor fent említett osztrák igazolással időarányosan visszaigényelhető a már befizetett járulék. A továbbiakban pedig mentesül a havi TB járulék fizetése alól, mindaddig, amíg ez az osztrák biztosítási jogviszony fenn áll.

Hogyan kell ezt a visszatérítési igényt jelezni az OEP-nek?

Ezt az igényt csakis személyesen lehet intézni. Be kell menni az OEP-hez illetve a NAV-hoz is és jelezni kell az igényt, és kitölteni az ott kiadott igénylő formanyomtatványt.

Tapasztalatod szerint, mennyi az átfutási idő?

Tapasztalatom szerint átlagosan 1 hónap alatt minden elrendeződik.

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OK