Return to site

Ausztriai Betegápolók / Egyéni Vállalkozók Figyelem!

Alap aódzási információk a bajok elkerülés végett.

 

Egy betegápoló ügyfél (jelölt) levele alapján, hírtelen felindulásból írjuk a legfontosabb

 

tudnivalókat, mert nagyon sokan kaphatnak frászt kis idő elteltével sajnos... :(

March 27, 2017

Most eláruljuk, hogy a baj általában a harmadik év körül szokott bekopogni az ajtón a figyelmetlenekhez és akár (8-10 ezer euro családi kassza negatívval karöltve) !

Itt jön általában a hideg zuhany! Aki ebben a helyzetben van (egy/két éve egyéni vállalkozó Ausztriában, vagy annak készül),

azzal érdemes lenne megosztania ezt a cikket... ;)

Eredeti levél.:

Tisztelt Iroda,

betegápolóként dolgozom több mint 7 éve ausztriában, hivatalosan.

Szeretnék konkrét információt kérni arról, hogy mi a teendő belépéstől számítva, mert akkora a káosz ezügyben, hogy csuda. A bejelntést és a vele az ecard ügyintézést a család megcsinálja vagy segít (jobb esetben) de hogy utána hogyan tovább és mit kellene kiállítanunk (számlát) vagy honorárium note-ot, finanzamt felé, csal.pótlékoz és hogyan... Ez egy fekete lyuk!!! Hány év után kell adóbevallást beadni? Kell-e egyáltalán? Utazási pénzek, kifizetések, stb.????

Tisztelettel köszönöm a segítséget!

P. J.

Válaszunk:

Kedves P. J.

Köszönjük megkeresését!

Valóban nagy a zűrzavar, különösen a betegápolóként dolgozó (de mindenkit érint aki) egyéni vállalkozók esetében van ez így.

Ez többnyire abból is fakad, hogy az egyéni vállalkozókat különböző irodák, képviseletek

közvetítik ki az ápoltakhoz, betegekhez.

Gyakorta az egyéni vállalkozói bejelentéseket is ezek a közvetítő irodák intézik, ahol azután követhetetlenné válik, hogy az egyéni vállalkozás mikor aktív és mikor nem. Ebből később nagyon sok kára keletkezhet. (Akár 8-10 ezer euros is!)

Mindenképpen azt javasoljuk, hogy az ebben a foglalkozásban, egyéni vállalkozásba kezdők, közvetlenül intézzék a vállalkozói bejelentésüket. Még ha ez valamennyi plusz költségbe is kerül, de a szakavatott segítség megér ennyit, ebben biztos lehet. Így tisztában lehetnek akár azzal is, hogy hogyan, mikor és hol lettek bejelentve egyéni vállalkozónak.

Az egyéni vállalkozói bejelentéssel, (Amit vagy az - Osztrák Gazdasági Kamara - WKO, vagy a BH

-Járási Hivatal- intéz együtt.) intéződik automatikusan az SVA (vállalkozói TB) bejelentés és

ügyintézés.

Az SVA különböző leveleket küld ki, melyek egy részét ki kell tölteni és okvetlenül meg kell válaszolni!

Általában ezek az irodák ezeket a kitöltögetéses feladatokat is át szokták venni ügyfeleiktől, de intézkedésük hatékonysága sok esetben sajnos bizonytalan kimenetelű. (Legalábbis mi tényleg sok esetben tapasztalunk hiányosságokat visszamenőleg.) Itt is nyomatékosan javasoljuk a hozzáértő szakemberek közreműködésének igénybevételét!

A bejelentéssel együtt intéződik az osztrák biztosítási szám (Sozialversicherungsnummer),

melyet az úgy nevezett E-Card is tartalmaz.

Ha valaki az E-Cardot nem kapja meg, akkor az illetékes SVA intézetnél kell kikérni.

A családok ahol az ápolási, gondozási feladatokat kell végezni általában segítenek vagy

segítőkésznek mutatják magukat (nehéz jó ápolót találni és mire végre sikerűl nagyon nem szeretnék ezt elveszíteni... ;) ) ezekben a kérdésekben, de őszintén szólva ismeretük ebben

a témakörben általában hiányos, nem kielégítő, melyből rengeteg a félreértés! Nem kevés esetben anyagi kár is éri a vállalkozót ha nem is rövid de hosszútávon mindenképpen!

Amikor az egyéni vállalkozói bejelentés megtörténik, és a vállalkozó rendelkezik már az

engedéllyel ( Gewerbeschein) és az osztrák TB számmal, akkor a tevékenység bejelentésének

helye szerinti illetékes osztrák adó hivatallal ( Finanzamt) fel kell venni a kapcsolatot, és

bejelentést kell tenni az erre rendszeresített nyomtatvány kitöltésével.

Ezt a nyomtatványt le lehet tölteni és kitöltés után célszerű személyesen bevinni a Finanzamthoz, ahol kellő tájékoztatást adnak arra vonatkozóan, hogy, milyen adó bevallási kötelezettségek terhelik az egyéni vállalkozót ebben az esetben. Itt is célszerű a német nyelvet jól ismerő, és adó ügyekben tapasztalt szakértő segítségét igénybe venni.

Honorarnote - számlaféle

Az egyéni vállalkozó jövedelmét az általa kiállított számlákon keresztül (Honorarnote) érvényesítheti.

Ezt bármilyen lapra írhatja, bármilyen formában, de minden információt tartalmaznia kell, amit egy átlag Magyar számla tartalmaz általában. Időnként ezt a Honorarnotet a család is kiállítja ha szépen megkérik őket, de illik tudni ilyet csinálni magunknak ha már nekikezdtünk a vállalkozósdinak.

Ezek a Honorarnot-ok képezik az esedékes adóbevallások (Einkommensteuererklärung) alapját. Az ilyen vállalkozók a működésük megkezdésekor az SVA-tól úgy nevezett TB díj ( balesetbiztosítás, egészségbiztosítás és nyugdíjbiztosítás) kedvezményt kapnak, amelyet az SVA írásban közöl ki a vállalkozónak.

Ezt a kedvezményezett TB díjat általában az első 3 évig garantálja az SVA, azonban az

elkészített adóbevallások szerinti nettó árbevétel alapján utólag, (2 év múlva) pótbefizetést írhat

elő.  Itt jön általában a hideg zuhany! Aki ebben a helyzetben van (egy/két éve egyéni vállalkozó ausztriában, vagy annak készül), azzal érdemes lenne megosztania ezt a cikket... ;)

Ennek alapja a netto árbevétel, melynek alapján az osztrák SVA pótdíj befizetését írhatja elő. Na ez szokott sok lenni és elég rosszul esni a nem felkészült indulóknak.

Azok, akik vérszerinti gyermekük után jogosultak családi pótlékot igényelni Ausztriából ( 24

éves életkorig amennyiben nappali tagozatos tanulói jogviszonnyal rendelkeznek) az elért

jövedelem és a befizetett SVA díj alapján szerzik meg ezt a jogosultságot.

Különösen vigyázni kell arra, ha éppen nincs ápolási tevékenységük, pl. Néhány

hónapig. Ebben az esetben a tevékenységüket szüneteltetni kell, ugyanis abban az esetben ha ezt

nem teszik meg, akkor a “munkanélküli” időszakra is kifizetteti az SVA díjat ami élből simán lehet 600 euro egy negyedévre, de ez egy másik baj a nagyobb mellett ami történhet.

Reméljük Ön nincs bajban jelenleg!

És kérjük ne értsen félre minket, nem akarunk senkit lebeszélni a vállalkozásról és arról, hogy szerencsét próbáljon, vagy tegyen a jobb életért! Mi csak azt szeretnénk ha mindenki megfelelő körültekintéssel járna el ezekben az ügyekben és idejében kérdezne, nem x év munka után kelljen tüzet oltanunk és vígasztalnunk...

A sok bajlódás és a jövőben esetleges bajok elkerülése végett ajánljuk magunkat bármilyen osztrák (és Német) munkavállalással kapcsolatos ügyben. Írjno nekünk bizalommal itt.

Amennyiben tetszett a cikk, kérjük ossza meg ismerőseivel is!

Köszönettel,

Visszatérítők csapata