Return to site

Ausztriai GYES - fontos változások 2017 márciustól!

A mostani változások A 2017 Március 1 után született gyerekekre vonatkoznak. Érdemes értesíteni azokat, akik család tervezésben vannak!

February 18, 2017

Osztrák GYES igénylésével kapcsolatos fontos infromációkat kaptunk a hatóságoktól.

A változások a 2017 Március 1 után született gyerekekre vonatkoznak. A 2017 március 1 előtt született gyermekekre továbbra is a régi szabályok vannak életben.

  • Megszűnik a korábbi 30/20/15/12 hónapos, átalány díjas rendszer és egy úgy nevezett “rugalmas gyes számla” (KBG Konto) lép majd helyébe. 
  • Továbbra is marad a jövedelemtől függő 12 hónapra igényelhető gyes verzió (Gehatsabhängiges KBG) amit a magasabb jövedelmi kategóriába tartozók vehetnek továbbra is igénybe. 
  • A "KBG Konto" esetében egy 365-851 nap közötti időszak igénybe vétele lehetséges, ha az egyik szülő igényli, illetve egy 456-1063 nap közötti időszak, amikor mindkét szülő rugalmasan választhatja az osztrák gyes igénybe vételét. 
  • Ha csak az egyik szülő igényli, akkor a teljes időszakra 12.366 euro jár. Természetesen ha meg van igényelve a Magyar GYES, GYED, családi pótlék is, akkor azokkal a járandóságokkal csökkentett összegekkel lehet számolni.
  • Ha mindkét szülő igénybe veszi, akkor pedig 15.449 EUR az összeg. Ennél a variációnál még további 1000EUR társbónuszt is kaphatnak a szülők. Ez akkor jár, ha a szülők kb. fele-fele, maximum 60:40% os arányban veszik igénybe az osztrák gyest.

További részletekkel, és nemzetközi viszonyokról március 15.-e után tudunk beszámolni!

A hírt közvetlenül a Bundesministerium für Familien Und Jugend hivataltól kaptuk.

Az alábbi táblázat már az új szabályok szerint van.:

Amennyiben szeretne informálódni a további változásokról, iratkozzon fel a hírlevelünkre a Visszatérítők oldalon és likeoljon minket a facebook oldalunkon! Ha további kérdése lenne vagy szüksége az ügyintézéssel kapcsolatosan, akkor írjon nekünk bizalommal a Visszatérítők oldal kapcsolat menüpontjánál! Lelkesedéssel várjuk, hogy segíthessünk minden családot tervező Magyar számára minnél zökkenőmentesebben megigényelni minden járandóságot!

Ha szeretné megosztani saját tapasztalatát, kérjük tegye meg itt lentebb a "write a comment" résznél és itt is fel tud iratkozni közvetlenül a blogunk híreire.