Return to site

Az Osztrák

Adóbevallás / Adóvisszatérítés Legfontosabb Buktatói!

Bármelyik lentebbi okból kifolyólag több százezer forintos kár érheti a gyakorlott adóbevallókat is!

February 10, 2020

Legfontosabb kérdések, amikre biztosan választ kap a lentebbi cikkből.:

  • Milyen adóalap csökkentő tételekkel szokott a legtöbb gond lenni?
  • Mi az a kiegészítés kérés azaz a Ergänzungsersuchen / hiánypótlás?
  • Hogyan lehet fellebbezni az osztrák adóhatározatot?
  • Mi van ha nem kerül megválaszolásra, vagy késve kerül megválaszolásra a kiegészítés kérés?
  • Mi az a Pendlerpauschale?

Amennyiben érdekesnek találja a lentebbi cikkünket és úgy gondolja, hogy kollégájának vagy rokonainak is tartalmazhat fontos információkat, akkor nagyon köszönjük ha megosztja velük is az írásunkat!

- Köszönettel, a Visszatérítők lelkes szakértői csapata! -

Mivel egyre több olyan megkeresést kapunk, amiben valami “parásnak” kinéző helyzetekkel jönnek az ügyfelek és sok esetben csak azért, mert valaki szivességből segített az adóbevallás elkészítésében nekik (mert ő már megcsinálta egyszer a sajátját és simán jó volt…) és “elrontott” valamit, vagy azt hisszük, hogy elrontott valamit mert “még mindig nem jött meg a pénz.” ezért öszeszedtük a legtöbbet tapasztalt buktatókat az osztrák adóbevallás elkészítése kapcsán.

Az ausztriai adóbevallásról már több cikket is írtunk korábban. Ilyen például az  Ausztriai adóvisszatérítés 2019-2020 , vagy az E9 nyomtatvány , amikben gyűjtjük a fontos tudnivalókat az ausztriai adóvisszatérítéssel kapcsolatban, de ez a lentebbi cikk most egy kicsit más megközelítésből készült.

Amennyiben az alábbi kérdéseken és a lentebbi válaszokon túl lenne bármilyen egyéb kérdése a témával vagy a ausztriai adóügyeivel kapcsolatban, kérem írja meg nekünk a kommentek részben, vagy vegye fel velünk a kapcsolatot közvetlenül! Mi szívesen segítünk a szakszerű válasszal mielőbb!

Hiánypótlás para / Ergänzungsersuchen / Kiegészítés kérés!

Téves az elterjedt megnevezés és tisztázni kell, hogy nem Hiánypótlásról beszélünk amikor a finanzamt Ergänzungsersuchen - t kér. Amikor ezt az igen nehéz kiejtésű szót olvassuk akkor azt kell értenünk, hogy kiegészítés kérése van az osztrák adóhivatalnak. Ez azt jelenti, hogy az adóbevallásba beírt egyes tételek megmagyarázását - igazolását- bizonyítékokkal való alátámasztását kéri a finanzamt.

Például, nem írhatom be egy ausztriai adóbevallásba, hogy vettem 1000 euróért munkaruhát az év során a munkámhoz, ha nem tudom igazolni azt semmilyen bizonylattal!

Ez a folyamat része, ehhez joga van a hatóságnak, amivel egyre inkább szeretnek élni.

Tapasztalatunk alapján egyre többször nem fogadják el a magyar nyelvű dokumentumokat és helyettük lefordítva kérnek már korábban beadott dokumentumokat is. (Nem szükséges a “hiteles” fordítás ellenjegyzéssel és pecséttel, de érdemes egy fordítót megbízni vele.)

Hazautazási költség elszámolása az osztrák adóbevallásban

A hazautazásra és a kettős háztartás vezetésére nagyon sokszor kérnek igazolásokat mert ez egy igen jelentős tétel lehet a visszatérítéseknél.

  • Itt bizonyítani kell tudni a kinti lakhatást szerződésekkel, egyéb igazolásokkal. 
  • Azt is tudni kell bizonyítani hivatalosan, hogy van Magyarországon ingatlan a neveden, ahol a családod (Minimum feleség vagy élettárs) is lakik akikhez hazajársz. 
  • A hazautazásokkal kapcsolatban több dolog is van még amit bizonyítani kell, hogy elfogadják őket.

Pár hónapos osztrák munkaviszony kezelése az adóbevallásban

Sokszor rákérdeznek arra, hogy hol dolgozott azokban a hónapokban, amikor nem Ausztriában volt munkája az év során. Az is kérdés szokott lenni, hogy mennyi jövedelmet keresett ezekben a hónapokban az adott 3. országban összesen.

Ingázás elszámolása az osztrák adóvisszatérítésben

A kinti ingázásról sokszor kérdeznek és kérik az ingázás részleteit alátámasztani adatokkal. Pendlerpauschale - (Erről már írtunk korábban itt.)

Mi van ha nincs megválaszolva a hiánypótlás / Ergänzungsersuchen?

  1. Amennyiben nem válaszolja meg a hiánypótlást, vagy határidőn túl válaszol, akkor a Finanzamtnak jogában áll, nem csak a kiegészítésben kért költségtétel, hanem az egész bevallás elutasítására. Ezzel a jogukkal ilyen esetben élni szoktak!
  2. Az ezután megkapott elutasító határozatot már csak fellebbezni lehet és összesen egy hónap áll az ügyfél számára a határozat keltezésétől számított 30 napig!
  3. Ha ebből az időből is kifut az ügyfél akkor már jogerőre emelkedik az elutasítás, és nagyon-nagyon ritka és indokolt esetben lehet ügy újrafelvételt kérni.

Lakcímpara

Több eset is van ami külön külön de akár egyben is sok gondot okozhat!

Egyik ilyen eset, amikor valaki a kinti munka befejeztével vagy szezonális szünetekben nem szünteti meg a kinti lakcímét. Szóval, valaki kimegy dolgozni ausztriába és bejelentkezik egy kinti lakcímre ahogy kell, de amikor hazajön HIVATALOSAN nem jelentkezik ki. Ez azért nagyon rossz, mert Ilyenkor az osztrák finanzamt erre a címre fogja küldeni az összes levelét beleértve az esetleges kiegészítés kéréseket is! Mivel ezeket nagy valószínűséggel nem kapja meg és nem válaszol rájuk időben ezért életbe lép a fentebb említett "Mi van ha nincs megválaszolva a hiánypótlás / Ergänzungsersuchen? pont!

Szóval ha hazajössz magyarországra akkor jelentkezz ki hivatalosan a kinti lakcímről. Ezt több helyen is megteheted. A nagyvárosokban a Magisztrátusnál a kisebb városoknál a Bezirshauptmannschaft, kisebb helyekeen Gemeindeamt -nál kell ezt meglépni.

"Bankszámla/utalás para"

Ez tipikusan olyan dolog, amit nagyon sokan "benéznek" manapság. Rossz bankszámlaszámot adnak meg vagy olyat, amit a folyamat közben megváltoztatnak valamiért. Ez nagyon sok bosszúságot és időveszteséget tud okozni az adóvisszatérítési folyamatban sajnos.

Olyan bankszámla számot adjon meg ami még fél év múlva is élni fog! Azért adjon meg biztosat, mert ha nem lesz addigra ugyanaz a számlaszám mire megjön az adóhatározat, akkor a pénz visszafordul, és csak a galiba van belőle, hogy egyszer mégis megkapja valahogy a járandóságot!

Számlaszámot módosítani a Finanzamt-nál az “ügyfélbiztonsági / adatvédelmi” okok miatt bonyolult és nagyon időigényes folyamat!

Van olyan, hogy megjön a határozat a pénzről, de valahogy mégsem érkezik meg a bankszámlára az utalás. Ilyenkor egy külön levélben kell kikérni az összeget a Finanzamttól.

Sok esetben történik ügyfeleknél, hogy átmegy az utalás a Finanzamttól, csak nem veszik észre az ügyfelek a beérkezett összeget, mert nem kapnak külön banki értesítést róla. Szóval mielőtt levelet írna, vagy hívná kétségbeesve a hivatalt, nézze át tüzetesen a számlatörténetét!

"Rossz" határozat para

Fontos tisztázni, hogy a rossz az elég szubjektív tud lenni és csak nézőpont kérdése. Az, hogy Ön mennyi pénzt kap vissza nincs összefüggésben a jó vagy rossz jelzővel.

Van olyan eset, hogy a Finanzamt egy szuperül beadott adóbevallás és egy esetleges kiegészítés kérés :) után sem látja indokoltnak bizonyos tételek elismerését és ezért nem térít vissza valamit amire számíthatnánk, mert ők a benyújtott igazolások ellenére sem vélik azt alátámasztottnak valamiért.

Amit ne felejtsen el, hogy egy megkapott határozatot minden esetben értelmezni kell és egy szakértővel átnézetni! Azért is, mert lehet tényleg érdemes egy kicsit megfellebbezni az el nem fogadott elemeket. Természetesen mindezt megfelelő szakmaisággal, udvariassággal és tisztelettel!

Amennyiben nem elégedett a határozat tartalmával, akkor 30 nap áll rendelkezésére a határozat keltezésétől, hogy fellebbezze azt!

FONTOS!!!

Amennyiben a VISSZATÉRÍTŐKKEL csináltatja az osztrák vagy Német adóbevallását, adóvisszatérítését akkor az árakban természetesen benne van a mindenféle határozatok értelmezése és a szükséges lépések megtétele is, beleértve a kiegészítés kérésre válaszolást és a szükséges dokumentumok összerendezését is!