Return to site

E-card Változások Vannak Ausztriában

Fényképes chipkártyára cserélik a korábban kiadott ausztriai egészségbiztosítási kártyákat.

· Osztrák adóügyek,osztraktb,e104nyomtatvany,e106 nyomtatvany

Ha érdekesnek találja a lentebbi cikkünket és úgy gondolja, hogy kollégájának vagy rokonainak is tartalmazhat fontos információkat, akkor nagyon köszönjük, ha megosztja velük is az írásunkat!

- Köszönettel, a Visszatérítők lelkes szakértői csapata! -

Amennyiben az alábbi kérdéseken és a lentebbi válaszokon túl lenne bármilyen egyéb kérdése a témával vagy az ausztriai adóügyeivel kapcsolatban, kérem írja meg nekünk a kommentek részben, vagy vegye fel velünk a kapcsolatot közvetlenül! Mi szívesen segítünk a szakszerű válasszal mielőbb!

Az alábbi kérdésekre biztosan kaphat választ az alábbi cikkből.:

  • Mi az az E-card és mire jó Ausztriában?
  • Milyen kártyát cserél le az osztrák hivatal és mire?
  • Hogy néz ki az E-card?
  • Van díja az osztrák E-card cseréjének?

Legutóbbi cikkünkben azzal foglalkoztunk, hogy "Kinek jár az ingyenes orvosi ellátás Magyarországon azok közül, akik Ausztriában vagy Németországban dolgoznak?". Valószínűleg Önt az a cikkünk is érdekli, ha az E-card miatt kezdte el olvasni a mostani bejegyzésünket.

Mi az az E-card és mire jó Ausztriában?

Az e-card „ e-kártya ” (SV chip-kártya) az osztrák társadalombiztosítási rendszer (egészségügyi, baleset-, nyugdíj- és munkanélküliségi biztosítás) elektronikus adminisztrációs rendszerének személyes chipkártyája. -wikipedia- 2005 óta van forgalomban a zöld, műanyag változat. Egy új rendelet szerint 2023-ig minden régi kártyát egy új, a tulajdonos fényképével ellátott E-Cardra kell cserélni. A csere több fennakadást és nehézséget is okoz jelenleg a dolgozóknak és a hivataloknak is.

Kire vonatkozik a csere és kikre nem?

2020. január 1-től minden újonnan kiállított e-cardon már fényképnek is kell szerepelni. Az előírás alól a 70 év felettiek és a négyes fokozatú vagy annál magasabb fokú ápolásra szorulók mentesülnek.

Akik már rendelkeznek e-cardal azoknak a Krankenkasse folyamatosan cseréli azt fényképesre. Ez úgy történik, hogy aki Ausztriában rendelkezik lakcímbejelentkezéssel, annak értesítést küld a Krankenkasse a cserélés időpontjáról.

Akiknek nincs lakcímbejelentésük, pl.: az ingázóknak önmaguknak kell gondoskodni a kártyacseréről.

Ez úgy történik, hogy a Krankenkasse központját kell felkeresni (pl: Burgenlandban az Eisenstadt-i Krankenkassat). Az álló 35x40mm-es (igazolványkép) fényképpel és a magyar személyi Igazolvánnyal kell menni. Itt beindítják az új kártya készítését, aminek az időigénye néhány hét összesen. A kártya elkészültéről értesítést küldenek az immáron nyilvántartásba vett címre.

Így néz ki egy újabb fajta, fényképes chipkártya (osztrák kártya első oldala).:

Osztrák E-card első oldala. Meddig érvényes az osztrák e-card? Hogyan kell kérni a cseréjét az osztrák e-card nak?

Német egészségbiztosítási kártya hátoldala.:  - Krankenversicherungskarte -

Német e-card hátoldala. Német egészségbiztosítási kártya hátoldala. Meddig érvényes a Német egészségbiztosítási kártya?

Mi az e-card érvényessége és lejárata?

Az Ausztriában kiadott egészségbiztosítási kártya (e-card) hátoldalán a jobb alsó sarokban vagy sok csillag szerepel vagy egy dátum. Az első kártya kiadásakor csillagokat írnak be, a következő esedékes kártyacserénél egy úgynevezett érvényességi időt jelölnek meg. (Nap/ hónap/ év)

Ez a dátum azonban nem azt jelenti, hogy meddig van osztrák egészségbiztosításunk, hanem ez csak a kártyának a lejárati dátuma. Abban az esetben, ha a kártyánk dátuma már lejárt akár egy éve is, de van osztrák munkaviszonyunk, akkor is jár az ingyenes orvosi ellátás Ausztriában és Magyarországon is.

Van díja az osztrák E-card nak?

Az E-card kiállításának díja van. Olyan 10 Euró körül számítják általában (jelenleg 11,50 Euró) és a fizetésből vonják le E-card Servicegebühr néven valamelyik hónapban. Postán küldi a GKK automatikusan a lejárat körül. Ha ez nem történik meg valamiért, akkor neten a GKK oldalán vagy valamelyik ügyfélszolgálaton érdemes szólni a biztonság kedvéért.

Kinézetével kapcsolatban egy nagyon jól összeszedett, fényképes tájékoztatót talál itt.:

http://www.neak.gov.hu/felso_menu/szakmai_oldalak/nemzetkozi_ugyek/tajekoztato_a_magyar_egesezesegbiztositas_szolg.html

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OK