Return to site

E104 nyomtatvány -ról minden fontos információ itt megtalálható.

e104 letöltése, kitöltése, igénylések...

April 20, 2017

Ez a cikk kimondottan Ausztriában és Németországban dolgozóknak készült.

Alapvető kérdésekre szeretnénk minél egyszerűbb válaszokat adni Önnek is, hogy megkönnyítsük az ügyintézés folyamatát abban az esetben is, ha magának szeretne gondoskodni a TB ügyeinek intézéséről.

Az alábbi kérdéseire kaphat lentebb választ:

- Mire szolgál az e104 nyomtatvány?

- Kinek kell kitölteni a nyomtatványt?

- Mi van akkor ha több tartományban dolgoztam korábban?

- Miért kell kikérnem ilyen E104-es formanyomtatványt egyáltalán?

- Mi van akkor ha nem tudnak rólam az egészségbiztosítási szervezetek?

- Mi van akkor ha azt sem tudom pontosan, hogy hol is dolgoztam és mennyit?

Milyen költségei vannak az eljárásnak?

+

- Ez egészségügyi ellátásról az EU-ban általánosságban.

- Fontosabb fogalmak.

Ezt a dokumentumot nem kell letöltenie ha német vagy osztrák biztosítottságot szeretne igazolni!

Ilyen és ehhez hasonló trükkös dilemmákban tudunk segíteni Önnek is sok ezer sikeres ausztriai és német TB ügyintézés tapasztalatával a hátunk mögött!

Mire szolgál az e104 nyomtatvány?

Ezzel az igazolással az eddigi múltbéli külföldi (EU-s) munkaviszonyait tudja igazoltatni azzal a társadalombiztosítási szervezettel, amelyiknél külföldi munkám során biztosításom volt.

Például: Aki ausztriában dolgozott annak attól a biztosítótól (Gebietskrankenkasse) kell ezt az igazolást elkérni ahol dolgozott. Tehát aki burgerlandban dolgozott annak a BGKK-tól kell ezt kikérnie.

Nagyon fontos tudni, hogy az E104-es igazolással mindig a visszamenőleges időszakot tudom igazolni. (A biztosítottsági multamat.)

Kinek kell kitölteni a nyomtatványt?

A mindenkori egészségbiztosítási pénztár tölti ki a nyomtatványt. Német nyelvterületen a Krankenkasse, Magyarországon az OEP.

Mi van akkor ha több tartományban dolgoztam?

Ebben az esetben minden tartománytól ki kell kérni az E104-es igazolást.

Miért kell ilyet kikérnem?

Amikor külföldre megyek dolgozni a Magyar Egészségbiztosítási Szervezet (OEP) nem látja, hogy én hol dolgozom, csak azt veszi észre egy idő után, hogy már hónapok óta nem fizetik utánam a TB-t és én sem fizetek egészség biztosítási járulékot.

Mi történik akkor ha nem tudnak rólam az egészségbiztosítási szervezetek?

Sok hónap esetleg egy-két év után átadják az ügyet az adóhivatalnak (NAV) amelyik felszólít, hogy fizessem be magam után az egészségbiztosítási járulékot vagy igazoljam, hogy hol fizetik utánam esetleg külföldön.

Ekkor kell általában a külföldi egészség biztosítótól kikérnem az E104-es igazolást amivel tudom igazolni, hogy mióta dolgoztam és vagyok biztosított. Ha ezt kikérem és az adott külföldi egészségbiztosító pénztár kiküldi az általam megadott lakcímemre, akkor bemutathatom az adóhatóságnak és csak ebben az esetben tekintenek el az utólagos befizetésektől. Fontos információ még, hogy akkor amikor külföldön nem vagyok bejelentve nincs munkaviszonyom és ezáltal nincs biztosításom akkor vagy külföldi vagy magyar munkanélküli ellátást kell kérnem (Attól függ, hogy melyikre vagyok jogosult.) Ha viszont ezekre nincs jogosultságom, akkor átmenetileg fizetnem kell magam után magyarországon az egészségbiztosítási járulékot. Ennek mértéke (2016-ban) 7050 Ft / hó. De ezt minden évben ellenőrizni kell!

Az E104-es igazolás kikéréséhez az alábbi dokumentumokra van szükség:

- Magyar személyi igazolvány másolata

- Magyar lakcímkártya másolat

- Külföldi egészségbiztosítási kártya (E-Card) másolat

Értelem szerűen mindegyikről mind a két oldal szükséges és SCANNEL-ve nem fotózva!

Mi van akkor ha azt sem tudom pontosan, hogy hol is dolgoztam és mennyit?

Akkor sem kell kétségbe esni mert a visszatérítők ebben is tudnak segíteni neked!

Elég ha elküldöd mind az E104-es kikéréséhez szükséges dokumentumokat (lásd korábban) és a:

- legutolsó munkahelyed címét.

Ez alapján ki tudunk kérni neked egy VDA -t (Versicherungsdatenauszug) ugyanúgy a címedre és ebben a kivonatban részletesen fel van sorolva az összes múltbéli munkaviszonyod időszakai évekre bontva, sőt még az egyes munkáltatók neve és címe is. Ez alapján már lehet intézni tartományonként az E104-es igazolásokat.

Milyen költségei vannak az eljárásnak?

A hatóságoktól a dokumentumok igénylése ingyenes. Ha szeretnél kérni segítséget a teljes ügyintézés szakszerű lebonyolításához írj nekünk bizalommal és mi mindenben megtesszük a legjobbat érted! ;)

Egészségügyi ellátással kapcsolatosan az EU-ban.:

A társadalombiztosításra (egészségbiztosításra) jogosultak, illetőleg az igénybe vehető ellátások körének meghatározására alapvetően minden tagállamban továbbra is a nemzeti jogszabályok érvényesek, a társadalombiztosítási rendszerek tagállamonként eltérnek. Az EU ezen a területen koordinációra törekszik.

Az uniós szabályok, pontosabban a 883/04/EK rendelet 11. cikke rögzíti, hogy egy uniós munkavállalóra kizárólag annak a tagállamnak a szociális biztonsági jogszabályai vonatkoznak, ahol a kereső tevékenységét végzi (egy jogállam elve), kizárólag ott köteles járulékfizetésre és főszabály szerint abban a tagállamban lehet biztosított.

Azért, hogy az uniós rendeletnek megfeleljen, a magyar jogszabály kimondja, hogy abban az esetben, ha a belföldi személy valamely EGT tagállamban rendelkezik biztosítási jogviszonnyal, mentesül az egészségügyi szolgáltatási járulék fizetésének kötelezettsége alól, illetve nem is fizethető ilyenkor az egészségügyi szolgáltatási járulék Magyarországon. Azt, hogy valaki külföldön rendelkezik biztosítással, 2009. április 1-jétől kötelező bejelenteni az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak. A bejelentéshez szükséges nyomtatvány az erről az oldalról tölthető le és a magyarországi lakóhely szerinti regionális egészségbiztosítási pénztárhoz kell kitöltve eljuttatni.

Amennyiben Ön munkaviszonyt létesít valamelyik másik tagállamban, be kell jelentenie, hogy egy másik tagállamban rendelkezik biztosítási jogviszonnyal. Erről bővebben az Országos Egészségbiztosítási Pénztár tájékoztató kiadványában olvashat.

További információval a kérdésben illetékes magyar hatóság, az OEP szolgálhat.

Fontosabb fogalmak:

Személyes adat:

Személyes adat bármely meghatározott (azonosított vagy azonosítható) természetes személlyel (a továbbiakban: érintett) kapcsolatba hozható adat, az adatból levonható, az érintettre vonatkozó következtetés. A személyes adat az adatkezelés során mindaddig megőrzi e minőségét, amíg kapcsolata az érintettel helyreállítható. A személy különösen akkor tekinthető azonosíthatónak, ha őt – közvetlenül vagy közvetve – név, azonosító jel, illetőleg egy vagy több, fizikai, fiziológiai, mentális, gazdasági, kulturális vagy szociális azonosságára jellemző tényező alapján azonosítani lehet.
Illetékes teherviselő: Annak az országnak a "biztosítója", amelyik az ellátások költségeit viseli, mivel az illető, aki az ellátásokat igénybe vette, nála van vagy volt biztosítva.

Biztosított:

a társadalombiztosítási jogszabályok a biztosított fogalma alatt, azokat a személyeket értik, akik társadalombiztosítási jogviszonyuk keretében valamennyi társadalombiztosítási ellátásra-egészségbiztosítási, nyugdíjbiztosítási és magán-nyugdíjpénztári szolgáltatásokra-jogosultságot szereznek.

Illetékes intézmény: 

Az a fővárosi/megyei kormányhivatal, amely a biztosított magyarországi lakóhelye szerint illetékes.
Összekötő szerv: Az a szervezet, amely az adott EGT-tagállamban az egészségügyi ellátásért felelős. A listájuk megtalálható a www.oep.hu honlapon.


EGT tagállam:

Az Európai Gazdasági Térség tagállamai, azaz Ausztria, Belgium, Bulgária, Ciprus, Csehország, Dánia, Egyesült Királyság (Anglia, Észak-Írország, Skócia, Wales), Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Horvátország, Írország, Izland, Lengyelország, Lettország, Liechtenstein, Litvánia, Luxemburg, Magyarország, Málta, Németország, Norvégia, Olaszország, Portugália, Románia, Spanyolország, Svédország, Szlovákia és Szlovénia.
Zárult biztosítási jogviszony: Egy korábbi időtartamra vonatkozó állapot, amiről igazolást lehet kérni. A dolog előzménye, hogy az illető a múltban külföldön dolgozott és külföldön jogosultságot szerzett az ottani társadalombiztosítási ellátásokra. Azóta az illető egy másik államba- vagy hazaköltözött, így a korábbi országból származó biztosítási jogviszonya lezárult. Az imént körülírt jogviszonyt nevezzük zárult biztosítási jogviszonynak.


Biztosítási jogviszony időtartama: 

Az az időszak, ami alatt be volt fizetve az illető TB-je.

További információ és segítség egyéb Német vagy ausztriai adó-TB-családjogi ügyekkel kapcsolatban IS kérhető a visszateritok oldalán vagy az alábbi segítség kérő formula kitöltésével.

Sok ezer ügyben segítünk minden évben honfitársainknak, nekünk nem lesz idegen az ügyének szakszerű intézése! ;)