Return to site

“Tavaly sem kellett az E9” - TÉVHIT! -

 

Amennyiben az E9 nem kerül beadásra a bevallás mellé, az adózó fél akár komoly következményekkel is számolhat.

January 26, 2023

Szakszerű, OSZTRÁK és NÉMET adó és családi járandóságok ügyintézésében segítünk több mint 10 éve, segítőkész és mindenre felkészült csapatunkkal!

Kérjen ajánlatot ausztriai munkája után igénybe vehető járandóságok igénylésében való profi segítségre Ön is!

“Tavaly sem kellett az E9” - TÉVHIT! -

Rengeteg új ügyféltől hangzik el ez a mondat az ügyintézés kezdetekor és nehezen fogadják el a választ, miszerint az E9-es jövedelmeigazolás kötelező csatolmánya az ausztriai adóbevallásnak egy Magyarországon állandó lakcímmel rendelkező személy esetében.

Amennyiben ez a csatolmány nem kerül beadásra a bevallás mellé, az adózó fél akár komoly következményekkel is számolhat.

Az alábbi kérdésekre biztosan választ kaphat a lentebbi cikkből.:

  • Mi történhet, ha nem adunk be E9-es jövedelemigazolást?
  • Mikor szembesülhetünk a problémával, tehát hogy a Finanzamt hiányolja az E9-et?
  • Mikor tud a Visszatérítők Csapata becsatlakozni az ügymenetbe?
  • Korábbi cikkünkben írtunk általánosságban az E9 nyomtatványról, amit itt olvashat.

1. Mi történhet, ha nem adunk be E9-es jövedelemigazolást?

A legrosszabb ami történhet, hogy a Finanzamt teljes egészében elutasítja az adóbevallást. Beschränkte Steuerpflichtig-ként (tehát korlátozott adókötelesként) jelöli meg az adózót, mely alapján nem lehet jogosult semmilyen típusú visszatérítésre a bevallásában.

2. Mikor szembesülhetünk a problémával, tehát hogy a Finanzamt hiányolja az E9-et?

Az adóbevallási ügyintézés több státuszában akadnak el megkeresőink, mely során a Finanzamt az E9-el kapcsolatban küld levelet.

  1. Ami minden ügyfél esetében azonos:
    Kiegészítéskérés (Ergänzungsersuchen) érkezik a Finanzamt-tól, melyben jó hosszan tárgyalja az E9-es jövedelemigazolás szükségességét. Ennek szab egy határidőt, mely időpontig még van lehetőség az E9-es jövedelemigazolás pótlására.
  2. Határozat érkezik a Finanzamt-tól, amiben azt láthatjuk, hogy jövedelmünkhöz egy kerek 9000 €-s jövedelem hozzá van adva. (Hinzurechnung gemäß § 102 Abs. 3 EStG 1988........................9000 €) Az ez után kapott összjövedelem alapján kiszámították, hogy ekkora bevétel után mennyi adót kellett volna befizetni, ehhez képest mi az évben mennyit fizettünk, és ennek különbözetét határozzák meg a bevallás befejeztével. Ilyenkor sok esetben nem kapunk vissza annyi adót, amennyit egyébként megkaphatnánk a hivatalos bérünk után.
  3. A Finanzamt teljes egészében elutasítja az adott évi bevallásunkat.
    Két hivatkozással szokták ezt megtenni:
    a) Ha a bérhez hozzáadnák az említett 9000 €-t, akkor a megállapított adó alapján a határozat már befizetési kötelezettséggel járna, így inkább elutasításra kerül az egész bevallás.
    b) Az E9 hiányában nem látják a külföldi jövdelmet, így nem tudják meghatározni a korlátlan adókötelezettséget (unbeschränkte Steuerpflichtig). Ezáltal korlátozott adókötelesnek (beschränkte Steuerpflichtig) nyilvánítanak, mely szerint nem lehetünk jogosultak a visszatérítésre.

Mikor tud a Visszatérítők Csapata becsatlakozni az ügymenetbe?


Cégünk mindhárom esetben át tudja venni az ügyet, de fontos megjegyezni, hogy a határidő és a levelek keltezése egyik helyzetben sem elhanyagolható.

  1. A kiegészítéskérés határidejét mindig tartani kell. A levél meg nem válaszolása a bevallás elutasítását vonhatja maga után.
  2. Egy meghozott határozatot annak keltezését követően 1 hónapon belül van lehetőség fellebbezni egy hivatalos kérelem keretében.
  3. Az elutasított határozatok esetében szintén az 1 hónap a hivatalos fellebbezési idő.

Az egy hónapos fellebbezési időn belül a Finanzamt biztosan foglalkozni fog az üggyel, ha a benyújtott kérelem alapos és minden szükséges csatolmány benyújtásra kerül.

Ha az ügyfél megkeresésekor már kicsúsztunk az egy hónapos időintervallumból, akkor lehetőség van még az ügyújrafelvételi kérelemre.

Ilyenkor az ügyintézés ugyanúgy zajlik, de a Finanzamt már mérlegelheti, hogy felveszi-e az ügyet újra.

Hivatkozhat arra, hogy a fellebbezési időből már kicsúszott az ügyfél, ezért nem fogja felülvizsgálni a határozatot. (Legfőképpen 1 vagy több éves határozatok esetén.)

Ha úgy látja, hogy az ügy újraindítása az adózó részére nem csekély összeget jelent, úgy folytathatja a folyamatot.

Cégünk ilyen esetekben is a lehető legtöbbet teszi meg az ügyfelekért, de szeretnénk mindenkit arra kérni, hogy saját érdekében vegye komolyan az E9-es jövedelemigazolás fontosságát.

Ha érdekesnek találja a lentebbi cikkünket és úgy gondolja, hogy kollégájának vagy rokonainak is tartalmazhat fontos információkat (vagy esetleg ők kapnak kevesebb vagy több adóvisszatérítést), akkor nagyon köszönjük ha megosztja velük is az írásunkat!

- Köszönettel, a Visszatérítők lelkes szakértői csapata! -