Return to site

Változik az ausztriai egyéni vállalkozás szüneteltetésének szabálya

A szüneteltetést 3 héten belül kell kötelezően bejelenteni a jövőben!

August 17, 2021

Bármilyen egyéni vállalkozás esetében is előfordulhat, hogy adott okból szüneteltetni szükséges a működését, legyen az akárhol a világon, ezért minden vállalkozónak fontos lehet, hogy tisztában legyen a szüneteltetés szabályaival is.

Az új törvény előtt a szüneteltetést akár 18 hónapra visszamenőlegesen is meg lehetett tenni különösebb indoklás nélkül a Wirtschaftskammer Österreich (Továbbiakban WKO) hatóságnál. Ez azért volt szerencsés, mert aki bármilyen okból is elmulasztotta volna megtenni a szükséges szüneteltetés formális bejelentését a hatóságoknál, akkor ez a 18 hónap visszamenőleg sokat segíthetett a feleslegesen kapott biztosítási díj fizetésének mérséklésében. 

Ez a szabályozás általánosságban életben maradt ugyan, de csak és kizárólag rendkívüli esetekben lehet jogszerűen élni vele a továbbiakban!

Általános szabályként vezették be, hogy a tevékenység szüneteltetésének napjától 3 héten belül, azaz 21 napon belül a WKO-nál a szüneteltetéshez szükséges nyomtatványt ki kell tölteni! 

Amikor onnan megkapja a visszaigazoló nyomtatványt, akkor célszerű Önnek is továbbítania azt a  

Sozialversicherung der Selbständigen hivatal (továbbiakban SVS) felé.  (Bár a szabályok alapján a WKO-nak kötelessége ezt megtenni az SVS felé, de fő az óvatosság!)

Ezt a 3 hetes idő intervallumot azért is fontos betartani, mert ha ennél hosszabb időre szeretnénk (vagy muszáj lenne) visszamenni az időben az ausztriai egyéni vállalkozás szüneteltetése kapcsán, úgy akár 1049 euróig bírságolhatnak meg minket az illetékes szervek!

Másik fontos ok a szüneteltetés időben történő bejelentésére az, hogy amíg a szünetetetésről a hivatalos bejelentőt az SVS nem kapja meg, addig tovább kell fizetni a nem alacsony összegű vállalkozói biztosítási díjat Ausztriában!

Itt különösen olyan egyéni vállalkozók vannak veszélyben, akiknél egy bizonyos Agentura közreműködésével jön létre az egyéni vállalkozás. (Egyes esetekben, akár a személy tudta nélkül is létrejöhet ilyen.) 

Sok esetben, az a bizonyos Agentura "felejti el" a vállalkozás megszüntetését vagy szüneteltetését bejelenteni, aki közreműködött az alapítás során is. Az új szabályok alapján már nincs mit tenni az ügyfél lesz az, aki kaphatja az SVS-től a több száz vagy akár több ezer euróról szóló követeléseket a be nem fizetett biztosítási díjak kapcsán. Ennek megfizetése alól a korábban többször használt hosszabb "visszamenőleges szüneteltetés" lehetősége se mentesíti az akkor már bajban lévő ügyfelet.