Return to site

Familienbonus Plus emelkedése Ausztriában 2022-ben

A 2022-es osztrák adóügyi reformok egyik legfontosabb változása a magyar munkavállalók szempontjából

January 24, 2022

Ebben a cikkben az Osztrák Familienbonus Plus várható emelkedéséről írunk a korábban bejelentett és elfogadott 2022-es Osztrák adóreformok kapcsán. Ez az egyik olyan tétel ami a változások közül a legtöbb magyar, kint dolgozó honfitársunkat érintheti.

A Familienbonus Plus egy gyermekek után igénybe vehető adókedvezmény Ausztriában. 

Az igénybevételnek két fontos kulcspontja van:

  1. járjon a gyermekre osztrák családi pótlék, amikor a szülő osztrák munkaviszonnyal rendelkezik
  2. a maximálisan igényelhető összeghez rendelkeznie kell a kint dolgozónak elegendő adóval.

Korábban már írtunk teljes cikket a Familienbonus Plus-ról a blogunkon amikor előjött vele az Osztrák kormány pár évvel ezelőtt. Azt a cikket ide kattintva olvashatja el, hogy teljes mértékben képbe kerülhessen.: https://www.visszateritok.hu/blog/familienbonus-plus

A Familienbonus Plus összege 2021-ben éves 1500 euró / gyermek volt. (18 éven felüli gyermekekre éves 500 euró kedvezmény jár) 

Ezt a 18 év alatti gyermekekre vonatkozó kedvezményt szeretné a kormány 2022.07.01-től éves 2000 euró / gyermek összegűre emelni.

Mit jelent ez pontosan a Magyarországon élő gyermekek esetén?

Ahogy az osztrák családi pótlék, úgy ez a családi juttatás is indexálásra kerül. Jelenleg a Magyarországon élő gyermekek után évi 840 euró Familienbonus jár. A 2022 júliusi emelés után ez az összeg 1120 euróra fog emelkedni! Tehát gyermekenként 280 euró plusz visszatérítést fognak kapni a munkavállalók. (természetesen amennyiben ehhez elegendő adójuk van)