Return to site

FAMILIENBONUS PLUS

Az új osztrák adócsökkentő tétel legfontosabb tisztázó kérdései közvetlenül az osztrák adóhivataltól!

February 17, 2020

Ha érdekesnek találja a lentebbi cikkünket és úgy gondolja, hogy kollégájának vagy rokonainak is tartalmazhat fontos információkat, akkor nagyon köszönjük ha megosztja velük is az írásunkat!

- Köszönettel, a Visszatérítők lelkes szakértői csapata! -

Amennyiben az alábbi kérdéseken és a lentebbi válaszokon túl lenne bármilyen egyéb kérdése a témával vagy az ausztriai adóügyeivel kapcsolatban, kérem írja meg nekünk a kommentek részben, vagy vegye fel velünk a kapcsolatot közvetlenül! Mi szívesen segítünk a szakszerű válasszal mielőbb!

Az alábbi kérdések és válaszok a hivatalos osztrák adóhivatal azaz Finanzamt központi oldaláról lettek közérthetőre fordítva kollégáink által és kiegészítve saját tapasztalatokkal.

Korábban (elsőként Magyarországról) már 2019 novemberében írtunk egy cikket a Familienbouns plus-ról, amiben még arról tájékoztattunk mindenkit, hogy lesz egy ilyen új adó visszatérítő tétel.

Abban ezeket a kérdéseket tisztáztuk.:

  • Mi az a FAMILIENBONUS PLUS?
  • Kinek jár ez  az "extra" járandóság?
  • Előzményei a járandóságnak, hogy miért is adja az Osztrák Kormány.
  • Mikortól lehet igényelni ezt az új osztrák járandóságot?
  • Miért érdemes igényelni?
  • Hogyan kell igényelni ezt Ausztriából magyar dolgozóként?
  • Mire érdemes figyelni a Familienbonus igénylésekor?
  • Milyen járandóságokat szüntetnek meg ezzel egyidőben?

Azt a cikket itt tudja elolvasni.: ITT

A mostani cikkünket már a beadott osztrák adóvisszatérítési igények tapasztalatából és a hivatalos osztrák adóhatóság felé intézett Kérdések-válaszok mentén tettük össze, hogy minden meglévő és leendő ügyfelünk is pontosan lássa miről van szó a gyakorlatban!

Amennyiben az ausztriai adóbevallását most tervezi elkészíttetni, érdemes lenne elolvasnia az "Az Osztrák Adóbevallás / Adóvisszatérítés Legfontosabb Buktatói!" című írásunkat is!

1. Mi az a Familienbonus Plus és milyen összegben jár pontosan?

Ez a táblázat az Ausztriában élő gyermekek után igénybevehető összegeket tartalmazza! A Magyarországon élő gyermekek után évesen maximum 840 euró vehető igénybe.

 

A cikkben előforduló 1500, 750, 500 és 250 euró összegek szintén az Ausztriában élő gyermekekre vonatkoznak a Magyarországon élő gyermekek utána ezeknek az összegeknek az 56%-a érvényes.

A Familienbonus Plus egy visszatérítés, gyermekenként 1500 € összegben évente a gyermek 18 éves koráig, ami azt jelenti, hogy a befizetendő adóteher évesen 1500 € összegig csökkenthető. 

A gyermek 18 éves kora után egy csökkentett Familienbonus jár 500 € éves összegben, amennyiben utána családi pótlékot kaptak.

2. Milyen felső határa van a Familienbonus Plus-nak?

Felső határa nem lesz. A Familienbonus Plus egyedül a saját jövedelemadó és a Familienbonus éves 1500 € / gyermek határig korlátozott. Ez 18 éves korig jár, ugyanúgy, mint az 500 € / év a 18. születésnap után.

Ha valaki eddig 3000 € béradót fizet és két gyermeke van (18 év alattiak), akkor ő a jövőben nem fizet jövedelemadót, tehát az adó terhétől 100%-ban mentesül.

3. Miért szűnik meg a jelenlegi Kinderfreibetrag és a 10 év alatti gyermekek gondozásával kapcsolatos adólevonási lehetőség?

A Szövetségi Kormány azt is célul tűzte ki, hogy az adórendszert egyszerűbbé és átláthatóbbá tegye. Ennek megvalósítása során szűnik meg a Kinderfreibetrag és az “adóügyileg levonható gyermekgondozás utáni költség 10 éves korig”, mely sok bürokratikus teendővel járt a polgárok számára.

A Familienbonus Plus-nak azonban ötszörös pozitív hatása van a két megszüntetett lehetőséggel szemben.

4. Milyen bruttó bérnél érvényesül a Familienbonus Plus?

A Familienbonus Plus már az első adó eurónál kezd el működni. Ezért ezt egy havi kb 1700 €-s bruttó jövedelemnél lehet teljes mértékben igénybe venni (1 gyermek esetében).

5. Hogyan tudjuk igénybe venni a Familienbonus Plus-t?

Ez választástól függően a bérelszámolásnál (munkáltatón keresztül) vagy utólagosan az adóbevallás, illetve az Arbeitnehmerveranlagung keretén belül vehető igénybe. 

Amennyiben a Familienbonus Plus figyelembevételénél úgy dönt, hogy azt a bérelszámolásnál vegyék figyelembe, érzékelhető lesz a havi adókönnyítés. Ehhez az E30-as formulát kell kitölteni és a munkáltatójának odaadni. 

Ha az egész Familienbonust szívesen érvényesítené utólag, akkor azt az adóbevallásában és az Arbeitnehmerveranlagung 2019-ben az L1K melléklettel teheti meg.

A kifizetés ebben az esetben 2020-ban történik.

6. Hogy osztható fel a Familienbonus Plus a házas- és élettársak esetében?

A Familienbonus házas- és élettársak esetében megosztható. Ez azt jelenti, hogy egy személy vagy a teljes Familienbonus-t 1500 € értékben (illetve 500 €) az érintett gyermek után igénybe veszi vagy ehelyett a házas- és élettársak között felosztható (750/750, illetve 250/250). 

Miután a Familienbonus minden gyermek után összességében csak egyszer vehető teljes mértékben figyelembe, ezért a felosztást (750/750, illetve 250/250) csak a két fél között azonos összegben lehet igényelni.

7. Külföldön tartózkodó gyerekekre is igénybe vehető a Familienbonus Plus?

A Familienbonus a törvényesen előírt mértékben jár a belföldön élő gyerekek után. 

Az EU/EWR térségben, illetve a Svájcban élő gyerekek után a Familienbonus Plus indexált (emelt vagy csökkentett) összegben jár és ezáltal a lakóhelyül szolgáló ország árszintjéhez igazodik. 

A harmadik országokban, azaz EU/EWR térségen és Svájcon kívül nem jár a Familienbonus. 

Ugyanilyen szabályok érvényesek az egyedül nevelő, egyedül keresői pótlékra és a tartásdíjakra (csökkentett vagy emelt).

8. Mennyit kapnak a szerény jövedelmű szülők? Mennyit kapnak az adót nem fizető szülők?

A Familienbonus Plus csökkenti az érintett szülők adóterhét. A csekély adót fizetők esetében teljesen megszűnik az adóteher, amennyiben az kevesebb, mint a Familienbonus Plus.

Minden egyedül nevelő és egyedül kereső a jövőben 250 €-s minimum összeget fog kapni - ez a Kindermehrbetrag - gyermekenként és évenként. Amennyiben legalább 11 hónapra (330 nap) munkanélküli ellátásban vagy minimálisan biztosított ellátásban (Mindestsicherung) van vagy az alapellátásból kifizetéseket kapott, a Kindermehrbetrag nem jár.

9. Külön élő szülők esetében hogyan kell felosztani a Familienbonus Plus-t?

A Familienbonus Plus azon gyermekek után is jár, akiknek a szülei külön élnek. Ebben az esetben a családi pótlékra jogosult személy és az a személy, aki a gyermek után tartásdíjat fizet, igénybe veheti. Ebben az esetben is felosztható. 

Ez azt jelenti, hogy a két személy egyike vagy a teljes összegű Familienbonust 1500 € értékben (illetve 500 €) az érintett gyermek után megkaphatja vagy, aki a családi pótlékot kapja és tartásdíjat fizető személy között is fel lehet osztani (750/750, illetve 250/250). 

Mivel a Familienbonus Plust minden gyermek után összességében csak egyszer lehet teljes mértékben figyelembe venni, ezért azt (750/750, illetve 250/250) a két fél között egyenlő mértékben lehet felosztani.

10. Mi történik akkor, ha a külön élő szülők közül a tartásdíjra kötelezett fél nem fizeti a tartásdíjat? Jár neki ennek ellenére a Familienbonus Plus?

A tartásdíj fizetésére kötelezett a Familienbonus Plus-t csak azokra a hónapokra igényelheti, amelyre a tartásdíjat teljes mértékben kifizeti és neki a tartásdíj fizetés után adócsökkentés jár. 

  • Amennyiben a tartásdíjat az év folyamán teljes mértékben kifizeti a teljes összegű Familienbonus Plus jár. 

  • Amennyiben a tartásdíjat az év folyamán nem teljes mértékben fizeti meg, ezért a tartásdíj fizetőnek a csökkentett mértékű Familienbonus Plus jár. 

  • Amennyiben semennyi tartásdíjat nem fizet, akkor a tartásdíj fizetésre kötelezettnek a Familienbonus sem jár. Ebben az esetben a másik szülő a teljes Familiembonust igénybe veheti 1500 € (illetve 500 €) mértékben.Ha a másik szülőnek új házas- vagy élettársa van, akkor felosztható az új házas- és élettárssal is, annak érdekében, hogy a Familienbonus Plus-t teljes mértékben igénybe tudják venni.  

11. Mi a helyzet akkor, ha az egyik szülő viseli a gyermeknevelés költségeinek nagy részét?

A külön élő szülők esetére egy kiegészítő felosztási variáns áll rendelkezésre egy három éves átmeneni határidő keretében (a 2019 - 2021-es adóévekre vonatkoztatva). Erre akkor kerül sor, ha az egyik szülő a gyermek 10 éves koráig túlnyomó többségben (tartásdíjon felül) viseli a gyermeknevelés költségeit. 

A gyermeknevelés költsége ebben az esetben legalább 1000 €-t kell, hogy elérjen. 

Akkor a Familienbonus felosztása lehetséges 1350:150 € (90% szemben a 10%-al).

Ezáltal az a külön élő szülő, aki eddig pluszban fizette a gyermeknevelési költségeket nem kerül hátrányba. 

Ez a felosztási variáns csak utólag az Arbeitnehmerveranlagung keretében érvényesíthető.

12. Kaphatnak a minimál ellátásban munkanélküli ellátásban vagy táppénzben részesülők Familienbonus Plust?

Ezekben az esetekben nem keletkezik adóköteles jövedelem, melynek következtében a Familienbonus Plus nem jár.

13. Milyen hatással van a szabályozás a fogyatékos emberekre?  Azok az emberek, akik fogyatékossággal élnek az eddigiekhez képest rosszabbul járnak?

Az eddigi szabályozások, melyek a fogyatékossággal élő emberekre vonatkoznak a Familienbonus Plus bevezetésével nem változnak meg, tehát rosszabb helyzetbe nem kerülnek. 

Ellenkezőleg: 

A Familienbonus Plus jogosultsága a családi pótlékra való jogosultsághoz tartozik. Ennek következtében azon szülőknek, akiknek gyermeke fogyatékossággal él, akik családi pótlékot kapnak (függetlenül a gyermekek életkorától) a jövőben is a megfelelő Familienbonus-t vehetik igénybe. 

Így az emelt családi pótlékra való igény természetesen továbbra is érintetlen marad.

14. Hogyan lehet a Familienbonus Plus-t külön élő szülők esetén felosztani?

Alapvetően a Familienbonust csak a családi pótlékra jogosult személy és a tartásdíj fizetésére kötelezett személy között lehet felosztani. 

Ha a tartásdíj fizetésére kötelezett teljes mértékben eleget tesz a fizetési kötelezettségének, akkor a felosztásra a következő variációk lehetségesek: 

  • Amennyiben megyegeznek benne, úgy a Familienbonus Plust 1500/0 (500/0), 750/750 (250/250) vagy 0/1500 (0/500) arányban lehet felosztani. 

  • Amennyiben nem tudtak megegyezni, akkor a Familienbonust 750/750 (250/250) arányban osztják fel. 

Egy kivétel van a 2021-es évet is beleértve, amennyiben az egyik szülő a gyermeknevelési költségek jelentős részét viseli. (Lsd. 11. pont)

Egy új partner, aki nem kapja a családi pótlékot, nem jogosult a Familienbonus Plusra, amennyiben a tartásdíj fizetésére kötelezett a fizetési kötelezettségének eleget tesz.

15. ​Kérdések az osztrák családi pótlék és a Familienbonus Plus kapcsolatáról.

A családi pótlék olyan kérdéseiben, mint pl. a jogosult személyében bekövetkező változás, kérjük forduljon a Bundeskanzleramt-hoz (Sektion V-Familien und Jungend).

16. Kinek jár a Familienbonus Plus fél vagy teljes árvák esetén? 

Erre az általános szabályok vonatkoznak. Ismételten az a döntő, hogy ki kapja a családi pótlékot. 

Pl. ha egy teljes árva esetén a nagypapa kapja a családi pótlékot, akkor ő veheti igénybe a Familienbonust is.

17. Mikor tudja egy vállalkozó, aki nem alkalmazott, a Familienbonust igényelni?

A Familienbonus csak az éves bevallás kereti között igényelhető; ez azt jelenti első alkalommal 2019-re 2020-ban a 2019 évi bevallásban.

18. Jár e előnnyel vagy hátránnyal, ha a Familienbonust a munkáltatón keresztül vagy az éves bevallás keretében igényeljük?

Összegszerűségét tekintve nem - egyedül a figyelembe vétel időpontja eltérő (havonta a bérben az adott évben, illetve a következő esztendőben az adóbevallás keretében).

19. Hogy működik a Familienbonus Plus, ha a gyerek pl. 2019-ben júniusban született?

Ebben az esetben a Familienbonust időarányosan számítják ki? 

A Familienbonus Plus-t havonta kell figyelembe venni. Ez azt jelenti, hogy a Familienbonus Plus-t attól a hónaptól van jogunk igényelni, amelyben a gyermek megszületett.

20. Hogyan osztják fel a Familienbonust, ha a tartásdíj fizetésére kötelezett szülő nem Ausztriában él nem is Ausztriában adókötelezett?

Mivel a Familienbonus Plus a tartásdíj fizetésére kötelezettek esetében a tartásdíjra vonatkozó adókedvezményen nyugszik és egy Ausztriában nem adókötelezettnek alapvetően nincs jogosultsága a tartásdíj összege utáni adókedvezményre, így a külföldön élő Ausztriában nem adókötelezett nem jogosult a Familienbonusra. 

A Familienbonus Plus-t ebben az esetben a családi pótlékra jogosult és/vagy az új partner igényelheti.

21. A munkáltató köteles az E30-as formulát elfogadni? 

A jövedelemadó törvény szabályozása tartalmazza a Familienbonus Plus és a különböző csökkentő tényezők figyelembe vételét a munkáltatók és a nyugdíj kifizetőhelyek által. 

A munkáltató köteles a munkavállaló (nyugdíjas) nyilatkozatát a bérszámfejtésben figyelembe venni, ezért a különböző előfeltételek teljesülése és minden szükséges dokumentum megléte esetén a Familienbonus Plus figyelembevételét nem tagadhatja meg. 

22. Az E30-as formulát minden évben újra le kell adni a munkáltatónak vagy csak olyan esetekben, amikor változások következtek be vagy a munkavállaló megváltozott figyelembevételt kíván?

A változás bejelentése az E31-es nyomtatványon csak akkor szükséges, ha a körülményekben változás történt. Ilyen pl. 

  • megváltozik a családi pótlék jogosult személye

  • megszűnik a családi pótlék

  • a gyermek lakcíme másik országba tevődik át

  • a házassági és élettársi kapcsolat befejeződik

  • a tartásdíj adókedvezményre való jogosultság megszűnése

Az E30-as formanyomtatvány éves újonnan történő beadása a törvényben nincs előírva.

 A munkáltató mindenképpen köteles megszüntetni a Familienbonus figyelembevételét, ha a gyermek a 18. életévét betöltötte. A további figyelembevétel csak akkor lehetséges, ha az E30-as nyomtatványt kitöltik és a családi pótlékra való jogosultságot a munkáltatónak ismételten leadják.

23. Kell-e a munkavállalóknak több munkáltatónál is bejelentést tenni a Familienbonus Plus figyelembevételére (az E30-as nyomtatvány leadása több munkáltatónál), ellenőrizhető/meggátolható-e ez a bérszámfejtésben? Milyen következménye van annak, ha többszörösen leadtuk az igénybejelentést a munkáltatóra vonatkozóan (felelősség)?

A munkáltatónak csak akkor van felelősségi kockázata, ha figyelembe veszi a Familienbonus Plus-t, jól lehet fel kell ismernie, hogy ez nyilvánvalóan helytelen. 

Amennyiben egy munkavállaló több munkáltatónál nyújt be E30-as igényt ugyanarra a gyermekre a munkáltató ezt nem fogja látni és így nem felelős ezért. A törvényes értékekre való csökkentés a kötelező adóbevallások keretében történnek meg.

24. Mikor felelős a munkáltató a helytelen adatokért?

A munkáltató felelőssége ezek szerint csak abban áll, ha a munkavállaló által megadott nyilvánvalóan helytelen nyilatkozatokat az adólevonásnál figyelembe vette - tehát súlyos mulasztás vagy szándékosság esetében. 

Amennyiben a munkáltató a béradót a munkavállaló által megadottak alapján helyesen számította és vonta le, úgy nem következik be egy utólagos helyesbítés.

A nyilvánvalóan helytelen adatok esetén a munkáltatónak a Familienbonust nem kell figyelembe venni.

25. Mennyi ideig veheti figyelembe a munkáltató a Familienbonus Plus-t?

Köteles a munkáltató bizonyos időközönként (ha igen milyen időközönként) bizonyítékokat kérni a tartásdíj fizetéséről? 

Amikor a gyermek a 18. életévét betölti a munkáltató automatikusan leállítja a Familienbonus Plus figyelembevételét. Ebben az esetben a tartásdíj fizetésére kötelezett új E30-as nyomtatványt köteles kitölteni a tartásdíj fizetési kötelezettség bizonyításával és a csökkentett Familienbonus-t igényelheti. 

Az igényléskor a munkavállaló többek között igazolja, hogy “a Familienbonus Plus-t egy nem a háztartásomhoz tartozó gyermekre igénylem, aki után a családi pótlékot kapom és igazolom, hogy a törvényesen előírt teljes tartásdíjat fizetem a gyermek után.”

Amennyiben a munkavállaló benyújtja a törvényes tartásdíj fizetéséről szóló bizonyítékot a munkáltató nem felelős ebben az esetben, ha mégis jogtalan igénybevétel következik be. 

A munkavállaló egyébként az adóbevallás folyamata során is igénybe veheti utólag a Familienbonus-t.

26. A munkáltató köteles-e automatikusan leállítani a Familienbonus Plus figyelembevételét, ha jelentős változásokról szerez tudomást, amelyeket a munkavállaló nem jelzett neki,

annak ellenére is, hogy az E31-es nyomtatvány a leállításról nem érkezett meg?

Amennyiben a munkáltatónak tudomására jut, hogy a feltételekben jelentős változás következett be, akkor ezeket a bérszámfejtésnél figyelembe kell vennie. (A Familienbonus Plus-t nem veheti tovább figyelembe.)

27. Hogyan kapom meg a családi pótlék igazolását, ami az E30-as nyomtatvány kitöltéséhez szükséges?

A FinanzOnline rendszerben a “Familienbeihilfe” menüpontban lehet lekérni az E30-as nyomtatványhoz szükséges igazolást.

Ezen kívül a lakóhelyileg illetékes Finanzamt-hoz is fordulhat. A Finanzamt-ok címét az alábbi oldalon találják:

https://service.bmf.gv.at/service/anwend/behoerden/

28. Milyen összegű az indexált Familienbonus Plus az EU országaiban?

A Familienbonus Plus-t is indexálják az Európai Uniós országok életszínvonalának különbözősége szerint az EU-hoz tartozó országok és Svájc esetében.

Ugyanúgy kell igényelni, mint a normál Familienbonus Plus-t. Ennek indexált értékeit az alábbi linken találják:

Familienbonus Plus-Absetzbeträge-EU-Anpassungsverordnung, BGBl. II Nr. 257/2018.

Általános információkat a családi pótlék és a gyermekkedvezmény indexálásáról az illetékes Családiügyi minisztériummal együtt állítottuk össze a Szövetségi Kancellária Hivatalában.

Indexierung der Familienbeihilfe bzw. des Kinderabsetzbetrages

29. Jogom van a Familienbonus Plus-ra, ha tartásdíjat fizetek az EU-ban vagy Svájcban élő gyermek után? 

Külön élő szülők esetében, akik különböző országokban élnek családjogilag különböző eseteket képviselnek, amelyek esetleges változó megítéléshez vezethetnek. 

Az ilyen eseteket egyedileg bírálják el.

30. Miután közös gyermekünk válásunk után 50%-os mértékben nálam él, ezért nem fizetek tartásdíjat. Ebben az esetben igényelhetem a Familienbonus Plus-t?

Ilyen esetekben úgynevezett természetben nyújtott tartásdíjról beszélünk. Amennyiben a természetben nyújtott tartásdíj az ausztriai törvényes tartásdíj kötelezettségnek megfelel és ennek következtében a tartásdíjra vonatkozó adókedvezmény jár, a tartásdíj fizetésére kötelezett jogosult a Familienbonus Plus-t igényelni.

31. Hol kell a kitöltött nyomtatványt leadni?

Az E30-as nyomtatvánnyal érvényesíthetjük az év során igényünket a Familienbonus Plus-ra a bérszámfejtésben. Ennek érdekében a nyomtatványt ki kell tölteni és a munkáltatónak (nem a Finanzamt-nak) kell átadni. 

Az Ön által megadott adatok alapján a Familienbonus Plus-t a havi béradók számításánál figyelembe veszik, ezáltal már az év során kevesebb adót fog fizetni.

32. Hogyan kell eljárni egy önálló vállalkozónak?

A Familienbonus minden polgárnak jár, aki adót fizet. Ez teljesen függetlenül attól, hogy milyen jellegű jövedelme van valakinek, amely az adóköteles jövedelmet jeleníti meg. Ennek megfelelően a Familienbonus Plus azon személyeknek is jár ,akik jövedelmüket mező és erdőgazdaságból, önálló tevékenységből vagy iparűzési tevékenységből érik el. A Familienbonus Plus-t az adóbevallásban (L1k zum Formular E1) igényelheti)

33. Mikor lehet a nyomtatványt leadni (egész évben bármikor vagy csak az év végén)?

A munkáltatónak a bérszámfejtésben való figyelembevételéhez bármikor le lehet adni az E30-as nyomtatványt. A munkáltató ezt a leadást követő hónap után veszi először figyelembe. Olyan változásokat, amelyek a Familienbonus Plus-ra hatással vannak az E31-es nyomtatványon kell a munkáltatónak bejelenteni.

Önnek mi a tapasztalata a Familienbonus Plus -al kapcsolatban? Amennyiben észrevétele vagy egyéb véleménye van, kérem írja meg nekünk!