Return to site

Familienbonus Plus Ausztriában

Új adókedvezmény 2019 január 1-től!

Az egyik kezével elvesz, de a másikkal ad valami újat az Osztrák Kormány!

Minden fontos információ a cikkben megtalálható, közérthetően.

November 19, 2018

Ossza meg Ön is a fontos információt Ausztriában dolgozó ismerőseivel könnyedén!

- Köszönjük, ha bizalmával megtisztel minket és a munkánkat! -

Az alábbi kérdésekről olvashat a cikkünkben.:

  • Mi az a FAMILIENBONUS PLUS?
  • Kinek jár ez  az "extra" járandóság?
  • Előzményei a járandóságnak, hogy miért is adja az Osztrák Kormány.
  • Mikortól lehet igényelni ezt az új osztrák járandóságot?
  • Miért érdemes igényelni?
  • Hogyan kell igényelni ezt ausztriából magyar dolgozóként?
  • Mire érdemes figyelni a Familienbonus igénylésekor?
  • Milyen járandóságokat szüntetnek meg emiatt?

Források. BMF , Geldjournal.at , Wikipedia , foerderportal.at, ...

Fontos tudnia, hogy még nem 100%-ban biztos infókat olvashat az alábbi cikkben. Hiába igyekszünk a leginkább releváns információkat megszerezni közvetlenül a kinti hatóságoktól, az alkalmazásával kapcsolatos részletek majd az első igénylések és adóvisszatérítések elbírálása után fogunk tudni mondani a Finanzamt által küldött határozatok alapján! Ahogy másban is úgy itt is, a puding próbája az evés... Cikkünket folyamatosan frissíteni fogjuk ha új és RELEVÁNS információkat kapunk!

Mi az a Familienbonus kedvezmény pontosan?

Ez egy új járandóság, amit az osztrák Kormány 2019 év január elejétől ad a gyakorlatban minden olyan családnak, ahol van hivatalosan bejelentett osztrák munkavállaló, akinek meg van hivatalosan bejelentett munkája és ad be hivatalos adóbevallást az osztrák Finanzamt-nál a lezárt év után. Azért írjuk ezt így, mert megfigyelésünk szerint egyre több a hivatalosnak látszó ilyen a piacon amit hallunk a kétségbeesett ügyfelektől, akik végül hozzánk fordulnak segítségért...

Mennyi a Familienbonus Plus Összege?

Ez egy olyan adóból leírható, gyermekenként maximum 1500 eurós térítés, amit a gyermek 18. életévéig lehet igénybe venni.

A 18. születésnap után, 500 euróra csökken a mértéke, addig amíg a családi pótlékot is kapja a család.

(Egyébként ez a járandósági is valószínűleg indexálva lesz, de ezt még nem tisztázták…)

Alacsony keresetűeknek,

például ha valakinek egyáltalán nem vonnak jövedelemadót a fizetéséből, azok esetében, évi 250 eurót ad ezen a jogcímen az osztrák állam. Ezt az adóvisszatérítés igénylése keretében technikailag.

Mikortól lehet igényelni az új osztrák járandóságot, a Familienbonus Plus-t?

2019 Januártól lehet majd igényelni ezt az adókedvezményt. A törvényben van egy olyan érdekesség az értelmezéseink szerint, hogy kétféleképpen lehet majd azt megigényelni.

Az egyik módja, hogy részletekben kéri a munkavállaló minden hónapra a munkáltatóján keresztül,

a másik módja pedig, (Szerintünk, talán az egyel praktikusabb módja.) hogy minden évben beadott osztrák adóvisszatérítésében igényli meg azt Ön is. - Amit jó eséllyel Ön is megcsináltat minden évben! Amennyiben ez eddig nem volt igaz és szeretné, hogy segítsünk ebben, írjon nekünk itt bizalommal!

Szóval, mielőtt azt gondolná, hogy Önnek biztosan az 1500 euro fog járni, azelőtt jobb ha megnézi a könyvelője, hogy vontak-e egyáltalán ennyit az év közben...

A Ön, havonta kapott fizetéséből levont jövedelemadója szab határt az Ön kedvezményének. Ennek a lényege az, hogy hiába van 3 gyermekem és próbálok 4500 eurot visszaigényelni, mert ha nem vontak le többet az adómból 800 eurónál az év közben, akkor csak a 800 eurot kapom majd vissza!

(Itt is a gazdagabb jár jobban! ;) - Többet keresel többet adózól- többet is kaphatsz vissza!

Másik példa.:

Ha mindkét szülő Ausztriában dolgozik, többet keresnek mint 3000 euró havi szinten, és mondjuk 2 gyermeket nevelnek, akkor járna nekik 3000 euró visszatéríthető adólevonás az év végén. Ellenben év közben mindkettőjüknek csak 1500 euró adót vontak le, akkor mindkét szülő 50-50%-os arányban igénybe tudja ezt venni az adóbevallásában és így a teljes levonást vissza tudják szerezni.

Ez azért fontos, mert ha egyik szülőnél már figyelembe vettük, de nem tudja kimeríteni az ő keretét, akkor a maradékát a másik szülőn keresztül lehet igényelni, így nem veszik az el.

Megszűnik a Kinderfreibetrag és a Kinderbetreuungskosten is.

A Familien Bonus Plus, egy 1500 eurós igénylési lehetőség. Hasonló más egyéb ilyen levonási kedvezményekhez. Tehát, ennek érvénybe lépésével egyetemben megszűnik a "KINDERFREIBETRAG 440/330" euró adóalap csökkentés, és a gyermek 10 éves koráig elszámolható Kinderbetreuungskosten térítés is.

Mikortól tudom igénybe venni a Familienbonus Plus-t?

2019 januártól, vagy úgy, hogy a munkáltatón keresztül a bérelszámolásban igénylem, vagy a 2019 évi adóbevallás keretében a 2020-as évre átcsúszó kifizetéssel.

A munkáltatón keresztüli igénybevételhez már 2018 decembertől az E30-as nyomtatvány kitöltésével kell kezdeményezni.

Az adóbevallás keretén belül pedig az L1-es (2019 évi L1-es és L1k kitöltésével) juthatunk hozzá a kedvezményhez.

Jár-e külfödön élő gyerekek után a Familien Bonusz plus? Például Magyarországon?

Az europai unio és a gazdasági közösség és svájcban élő gyerekek után jár, de az ausztriai árszinvonalhoz mért mértékben az adott ország árszínvonalához indexált - csökkentett mértékben (Ugyanúgy mint az új családi pótlék 2019-től! Ahogy azt az Osztrák Kormány tervezi és nagy valószínűséggel végre is hajtja azt!