Hogyan kell a magyar rendszámot osztrákra váltani?

  1. Magyarországon el kell intézni a rendszám visszaadását.
  2. El kell menni egy osztrák forgalomba helyezésre rendszeresített bejlentő helyre (Zulassungsstelle), ahol meg kell kötni a kötelező biztosítást is ( Haftpflichtversicherung), mely tartalmazza az úgy nevezett motoradót, mely Ausztriában kötelezően fizetendő.
  3. Ha minden papírt elintéztél, még ott helyben meg kapod a rendszámtáblát is.
  4. Ezután későbbiekben be kell fizetni még a fogyasztási adót (NOVA), erről az osztrák adóhivatal (Finanzamt) küld értesítést.

Mindenki kaphat rendszámot és forgalmi engedélyt?

Csak azok kaphatnak az autójukhoz osztrák forgalmi engedélyt, akik állandó lakcímre (Hauptwohnsitz) vannak bejelentve.

Mi történik, ha nincs az autónak osztrák rendszáma?

Bírságot kell fizetni. Fontos tudni, hogy ha lekapcsolnak a rendőrök egy magyar rendszámú autót és kiderül, hogy a tulajdonosának több mint 1 hónapja van bejelentett osztrák lakcíme és a kocsijának még mindig magyar rendszáma van, akkor nem biztos, hogy ő fizeti meg a bírságot, mert mindig az fizet, aki a kormánynál ül.

Van felmentés az osztrák rendszám használata alól?

Az kaphat felmentést, akinek az életközpontja (Mittelpunkt des Lebeninteressen) Magyarországon található. Az számít éltközpontnak, ahol a családom többi tagja (feleség, gyermekek) élnek. A felmentést azonban nem automatikusan kapja meg az ember, hanem kérelmezni kell az osztrák adóhivatalnál.

Ausztriába ingázóknak is kell osztrák rendszám?

Nem. Nem kell. Azok, akik csak meghatározott ideig tartó munkára / szezonmunkára ( 3-6 hónap mezőgazdasági kisegítő vagy vendéglátós szezonmunka) és természetesen a napi - heti ingázóknak, akiknek nincs bejelentett lakcíme, továbbra sem kell osztrák rendszám.

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OK