Return to site

Adj be adóbevallást osztrák munka után, hogy visszaigényeld a korábban már tévesen levont adót

November 6, 2016

Miért fontos gyűjteni a költség számlákat Ausztriában?

Az osztrák adórendszer olyan, hogy a munkaadód bejelentése alapján az adóhivatal levonja tőled a jövedelemadót automatikusan minden hónapban a bruttó béredből. Mivel a hatóságok nem lehetnek vakon tisztában az Ön egyéni szociális helyzetével, ezért nem is tudják figyelembe venni azokat a csökkentő vagy kedvezmény tételeket, amik vonatkoznak Önre. Ezen kedvezmények vagy csökkentő tétlek bizonyítása érdekében lehet beadni az adóbevallást minden tárgyévet követő évben feltűntetve a költségeket és például a családi állapotot is. Ehhez pedig szükségesek lehetnek a számlák és egyéb igazolások is. (pl. iskolalátogatási igazolás a gyermekek taníttatásával kapcsolatban.)

Milyen dolgokra jár adóvisszatérítés?

Írj nekünk bizalommal és szívesen segítünk megtalálni azokat a költségeket amik speciálisan az Ön bevallásodhoz lehetnek jók. Az alábbi 3 példát csak amolyan gondolatébresztő példaként mondunk.:

  1. Közeli hozzátartozó, vagy rokon temetésére Önnek kellett költeni.
  2. Részt vett egy nyelvtanfoyamon, vagy bármilyen a szakmájához kötődő tanfolyamon, amit számlával is tud igazolni.
  3. Gyermekeinek fizet menza díjat az oviban vagy suliban.

Amennyiben Ön orvosként dolgozik Ausztriában itt van egy másik cikk azzal kapcsolatban, hogy milyen egyedi költségtényezőket is el lehet számolni.: https://www.visszateritok.hu/blog/osztrak-orvos-adobevallas 

Mennyi időre, lehet az  adóvisszatérítést intézni?

Ausztriában az elmúlt 5 évre visszamenőleg, akár holnap elkezdheted intézni. 

Amennyiben nekilát az adóvisszatérítési folyamatnak ne felejtsen el rákérdezni a Familienbonus Plus -ra sem amit 2022-ben növeltek is. A Familienbonus Plus 2022 szerint!