Return to site

1300 € visszatartása a Kinderbetreuungsgeld összegéből

Fontos a folyamatos kommunikáció az ausztriai egészségbiztosítóval.

September 28, 2022

Ha érdekesnek találja a lentebbi cikkünket és úgy gondolja, hogy kollégájának vagy rokonainak is tartalmazhat fontos információkat (vagy esetleg ők kapnak kevesebb vagy több adóvisszatérítést), akkor nagyon köszönjük ha megosztja velük is az írásunkat!

- Köszönettel, a Visszatérítők lelkes szakértői csapata! -

Amennyiben az alábbi kérdéseken és a lentebbi válaszokon túl lenne bármilyen egyéb kérdése a témával vagy a ausztriai adóügyeivel kapcsolatban, kérem írja meg nekünk a kommentek részben, vagy vegye fel velünk a kapcsolatot közvetlenül! Mi szívesen segítünk a szakszerű válasszal mielőbb!

Az alábbi kérdésekre mindenképpen találni fog közérthető válaszokat a lentebbi cikkünkből.:

  • Milyen levél jön a gyermek 14 hónapos korában az ÖGK felöl?
  • Milyen esetben ismertethetőek el a külföldi gyermekegészségügyi felülvizsgálatai?
  • Elfogadja az ÖGK a magyar Gyermekegészségügyi kiskönyvet?
  • Mire kell odafigyelni a magyarországi vizsgálatok adminisztrációjánál?
  • Mi a végső határidő az igazolásra?
  • Mi történhet akkor, ha nem küldjük meg az osztrák hatóságok felé a kért dokumentuomkat?
  • Van lehetőség fellebbezni késés esetén egy határozatra?

A Kinderbetreuungsgeld megítélésének tekintetében is nagyon fontos a folyamatos kommunikáció az ausztriai egészségbiztosítóval!

Az ausztriai GYES igénylés folyamán minden szülő találkozhat a gyermeke 14 hónapos kora körül érkező ÖGK levéllel, melyben a Mutter-Kind-Pass-ban szereplő gyermekegészségügyi felülvizsgálatairól kérik be az igazolások másolatait. Mindezt a gyermek 15 hónapos koráig kérik megküldeni az ausztriai egészségbiztosító felé.

A külföldi vizsgálatok akkor ismertethetők el, ha azok típusát, számát és időpontját tekintve megegyeznek az osztrák vizsgálatokkal. Ilyen a magyar Gyermekegészségügyi kiskönyv is, az ÖGK ugyanúgy elfogadja az ebben szereplő magyar orvos által töltött vizsgálatokat is. Természetesen ez esetben is orvosi aláírással és pecséttel ellátva kell, hogy szerepeljen minden felülvizsgálati oldal.

Végső határidő a gyermek 18 hónapos kora.

Amennyiben eddig nem érkeznek be a kért felülvizsgálati igazolások, úgy az ÖGK a Kinderbetreuungsgeld összegéből 1300 €-t vissza fog tartani. Erre már csak a határozatban fogja felhívni legközelebb a figyelmet, mikor a megítélt napidíj alatt tájékoztat az 1300 € levonásáról. Ennek fellebbezésére a beküldési igazolás/bizonyíték hiányában nincs lehetőség.

Éppen ezért nagyon fontos, hogy az ÖGK levelei egy esetben se maradjanak megválaszolatlanok, amíg folyik a GYES ügyintézése.