Return to site

- Kinderbonus 2020 -

Koronavírus támogatás Ausztriában

Egyszeri támogatást kaphatnak a kint dolgozó magyarok is 2020 szeptemberében

September 18, 2020

Amennyiben az alábbi kérdéseken és a lentebbi válaszokon túl lenne bármilyen egyéb kérdése a témával vagy az osztrák és németországi adóügyeivel kapcsolatban, kérem írja meg nekünk a kommentek részben, vagy vegye fel velünk a kapcsolatot közvetlenül! Mi szívesen segítünk a szakszerű válasszal mielőbb!

Ha érdekesnek találja a cikkünket és úgy gondolja, hogy kollégájának vagy rokonainak is tartalmazhat fontos információkat, akkor nagyon köszönjük ha megosztja velük is az írásunkat!

- Köszönettel, a Visszatérítők lelkes szakértői csapata! -

Az osztrák állam szociális bizottsága nyáron döntött arról, hogy egyszeri támogatást nyújt a koronavírus miatt 2020 szeptemberben az Ausztriában élő és/vagy a Ausztriában dolgozó családoknak is.

Minden gyermek után, akinek jár az osztrák családi pótlék, 360 euró kifizetéséről döntöttek.

Az úgynevezett Kinderbonus a szeptemberi családi pótlékkal érkezett az arra jogosult családokhoz, az iskolakezdési támogatással együtt. Külön igénylésre nem volt szükség, az utalás automatikusan megtörtént.

Azoknak a jogosultaknak, akik Ausztriában dolgoznak, viszont gyermek(ei) Magyarországon élnek, ennél a támogatásnál is az indexált összeggel kell számolniuk, tehát a 360 euró 56%-át kapják meg, 202 Eurót.

Egy Romániában élő gyermek esetében ez 175 Euró, egy Szlovákiában élő gyermek esetében 230 Eurót kaphatnak a szülők. Szemben egy Írországban élő gyermekkel aki után 60 Euróval többet tehát 420 Eurót kell a szabályok szerint utalnia az osztrák államnak.

Ez az indexálás az ún. Schulstartgeld-re, iskolakezdési támogatásra is vonatkozik, mely a 6-15 éves gyermekekre jár.

Változást terveznek szeptembertől a Familienbonus esetén is: az eddigi éves maximum 1500 eurót felemelik 1750 euróra. Ennek összege a 18 éven felüli gyermekekre 500 euró lesz. A Magyarországon élő gyermekekre itt is az indexált összeg érvényes.

A 2021-re tervezett adóreformot is előrehozták 2020 szeptemberére: a korábbi 25%-os adókulcsot 20%-ra csökkentik a 11 000 és 18 000 euró közötti jövedelem sávban. Erről itt írtunk már korábban.: