Return to site

Megszűnik a Kindergeld, a német családi pótlék 2025-től?

Kindergeld változások lesznek Németországban

January 23, 2024

A válasz NEM! A német kormány bejelentése szerint átalakítják 2025. január 1-től a gyermekekre járó juttatások rendszerét, tehát az eddig Kindergeld néven folyósított juttatás megszűnik. Helyette egy új juttatást vezetnek be, aminek “Kindergrundsicherung” lesz a neve. A bevezetés oka, hogy javítani szeretnék a pénzügyileg nehéz helyzetben élő családok gyermekeinek kilátásait.

Minden más kérdést a Kindergeldel kapcsolatban a NÉMETORSZÁGI CSALÁDI PÓTLÉK 2019-2020 cikkünkben részleteztünk!

 

Mi is a Kindergrundsicherung?

Ez a támogatás egy fix összegű juttatásból (Kindergarantiebetrag) és egy jövedelemfüggő juttatásból (Kinderzusatzbetrag) fog állni. A fix összegű juttatás fogja a korábbi családi pótlékot (Kindergeld) kiváltani, a változó összegű juttatás pedig a korábbi szociális juttatásokat helyettesíti: Kinderzuschlag, Bürgergeld, Sozialhilfe.

2025. január 1-től vezetik be a jelenlegi álláspont szerint. Egyelőre még a részleteket dolgozzák ki, emiatt lehetséges, hogy csak 2025. július lesz a végleges dátum.

Ki kap Kindergarantiebetrag-ot?

Ugyanúgy, ahogy a Kindergeld esetében, úgy itt is 18 éves korig járhat a juttatás (bizonyos feltételek megléte esetén). A kifizetés 18 éves kor után is folytatható, amennyiben teljesülnek az ehhez szükséges követelmények: pl. továbbtanulás.

18 éves kor felett ez a juttatás is igényelhető lesz a gyermek nevére is.


Ki kap Kinderzusatzbetrag-ot?

Ez függeni fog a gyermekek életkorától és a szülők keresetétől. A tervek szerint az alacsony jövedelműek fognak ebből a juttatásból jobban részesülni.

A Kindergrundsicherung összege jelenleg még nem tudható, konkrét számok majd 2025-ben fognak kiderülni.

Igényelni elvileg majd online is lehet.

Ha érdekesnek találja a cikkünket és úgy gondolja, hogy kollégájának vagy rokonainak is tartalmazhat fontos információkat, akkor nagyon köszönjük, ha megosztja velük is az írásunkat!