Mennyi adóvisszatérítést fogok kapni Német vagy Osztrák munkám után?

Legalapabb tudnivalók!

· adóvisszatérítés,Osztrák adóügyek,Németadó

Tisztelt jövőbeni vagy leendő ügyfelünk, ebben a cikkben az Önt valószínűleg leginkább érdeklő kérdésekre igyekszünk minnél egyszerűbben válaszokat adni. Az alábbi kérdésekre mindenképpen választ fog kapni:

  • Mik az osztrák visszatérítés számításának alapjai?
  • Ki dönti el és kin múlik, hogy mennyi adót kapok vissza?
  • Mi van ha egyedülállóként igényelek vissza?
  • Milyen formában lehet beadni az adóbevallásokat?
  • Lehet előkalkulátorral számolni? Van valami előkalkulátor?
  • Mikorra várható a visszatérítés?

Fontos:

Mindenek előtt viszont nagyon fontos leszögeznünk az alábbiakat.:

Mi, a Visszatérítőknél azon dolgozunk legjobb tudásunk szerint minden nap, hogy Önnek és családjának a legtöbb járandóságot igényeljük vissza a lehető leginkább "zökkenőmentes" formában! Mi tényleg becsülettel mindent megteszünk azért, hogy ügyfeleink örülhessenek a munka végén a kapott pénznek és az ajánlásunkon túl, az elkövetkezendő években is hozzánk forduljanak majd a segítségért!

DEEEE, a döntéseket a nap végén sajnos tényleg nem mi hozzuk az igények elfogadásáról! Az adóhatóságoknál sokszor nagyon furcsa "dolgok" történnek. Van olyan napunk, amikor két nagyon hasonló ügyfélnek telejesen eltérő élménye lesz a határozatával kapcsolatban. Pont a mai napunk indult két levéllel.:

Az egyikben egy "egyedülállónak" igyekezetünk ellenére szinte semmit nem fogadtak el amit beadtunk igényt, és ezért írt egy levelet az elkeseredéséről. A következő levél a boxunkban pedig, egy olyan írás, ahol munkánkról mindenkinek áradózó párocska köszönte hálásan a beléjük fektetett energiáinkat.

Eggyik szemünk sír a másik nevet. A becsületünk és a lelkiismeretünk tiszta és a kitartásunk töretlen! Itt a visszatérítőknél minden nap háborút vívunk az Önök pénzéért!

Német - osztrák adóvisszaigénylés

Mik az osztrák visszatérítés számításának alapjai?

Alapvetően a visszatérítések mértékét az határozza meg, hogy egyénre szabottan milyen költség tényezőket tudok elszámoltatni.

Például: munkába járási költség, gyerek kedvezmény, tanfolyamok díjai, munkaruha, satöbbi.

A visszatérítés mértékének maximális összege nem tudja meghaladni az év közben béremből levont összes adó mértékét!

Például:

Ha a levont adom összesen 800 euro volt, akkor hiába teremtek a bevallásomban ennél magasabb adóalap csökkentő tényezőket, a visszatérítés mértéke a 800 euros levonásból indul ki. Annál többet nem tudnak visszaadni mint amennyit levontak!

Mi van ha egyedülállóként igényelek vissza?

Azok az Osztrák és Német munkavállalók, akik egyedülállók és kinti munkaviszonyuk során, kint is laknak, vagy a munkahely által biztosított szálláson vagy egyénileg finanszírozott lakásban és csak havonta vagy kéthavonta járnak haza magyarországra, azok esetében nagy valószíűséggel nem fogja elfogadni az adóhivatal a hazautazási költségek térítését. Mert "egyedülállóként" az nem indokolt. (A Család - ebben az esetben - Apuka / Anyuka azaz a szülők látogatása sem indokolt sajnos. )

egyedülálló visszatérítése német munka után

Az utazási költségek elfogadásához inkább a férj / feleség / élettárs / gyerekek látogatása lehet indokolt tényező és a meglétüket bizonyítani is kell ha úgy van. Azok az egyedülállóak akik napi ingázók, azoknak az utazási költsége (amennyiben a munkáltató nem állja az ingázást) teljesen elfogadtatható lehet!

Ki dönti el és kin múlik, hogy mennyi adót kapok vissza?

Kizárólag az Osztrák illetve a Német adóhivatal hozhat határozatot és dönthet arról, hogy mekkora visszatérítésre vagy jogosult. Természetesen jó bevallást kell készíteni hozzá, anélkül nem fog menni... :) Ha azt akarod, hogy adóbevallásod ne legyen lőre, bizzad azt a Visszatérítőkre!

Az adóhivatalok vizsgálják a beadott kérelemben feltűntetett költségeket és ehhez mérten dönt és határoz a visszatérítés mértékéről. Erről levélben értesítést is küld. (adóhatározat - Einkommensteuerbescheid)

Osztrák adóvisszatérítés

Milyen formában lehet beadni az adóbevallásokat?

Lehet papír alapon és online is készíteni beadványokat.

Lehet előkalkulátorral számolni? Van valami előkalkulátor?

Vannak előkalulátorok. De ne tévesszen meg senkit az előkalkulált összeg, mert:

Az adóhivatal rendszere azzal kalkulál, amit beírok. Magyarul ha beírok 8 költség tényezőt akkor a gép azzal kalkulál, hogy minden tételt el fognak fogadni. Deeee! Könnyen előfordulhat az, hogy kijön a kalkulátor szerint egy több ezer eurós visszatérítés, de a beadás után csak a negyedét fogadják el a finanzamt munkatársai a költségeknek és így negyed akkora visszatérítést kapok a valóságban, mint ami a kalkulátorból kijött. Ezért veszélyes és felelőtlenség is egyben előkalkulációkba bízni és számon kérni bárkin az előkalkulált összeget!

Mikorra várható az adóvisszatérítésem utalása?

Ahogy ezt a kedves Finanzamtos ügyintéző mondta a minap nekünk is tájékoztatásként, hogy:

"Akkor kap határozatot, ha készen vagyunk vele."

Mikor jön meg az adóvisszatérítés?

A beadást követően akár online, akár papír alapon történik egy kis átfutási idő van, mire iktatják a rendszerben. Az iktatástól számítva a finanzamtoknak hivatalosan 6 hónap áll rendelkezésére a benyújtott bevallások és visszatérítések feldolgozására.

Gyakran előfordul, hogy egyes költségtételek igazolására hiánypótlást küldenek.

(Aki papír alapon adta be annak póstán küldik, aki online adta be, annak online küldik a hiánypótlást!)

Ezen hiánypótlások megválaszolására és a tételek bizonyítására, minden esetben határidőt szabnak. Ezt a határidőt érdemes betartani! - Ezt a határidőt BE KELL TARTANI!!! -

Ha betartjuk a hiánypótlásra adott határidőt, akkor sincs vége a szenvedésnek, mert a finanzamtnak nincs korlátozva hogy mikor hoz határozatot utána. (Ilyen esetben a hat hónapos határidő is sokszor megszűnik és tapasztalatunk szerint további hónapokkal a végtelenné válás érzetét tudja kelteni az ügyfélben sajnos.)

Ha a hiánypótlásra nem válaszolunk a megadott határidőn belül, akkor a hiánypótlásban megjelölt tételek elfogadása nélkül hoznak határozatot. Tehát biztosan kevesebbet kapunk vissza, mint ha megválaszolnánk becsülettel a kérdéses hiánypótlásokat!

Ersuchen um Ergänzung magyarul

Összefoglalva tehát, a két héttől fél évig terjedően bármikor érkezhet határozat. Sőt, még azon túl is!

Amennyiben, bármiben segíthetünk Német vagy Osztrák adóbevallásával, adóvisszatérítésével kapcsolatban, keressen minket bizalommal és írja le nekünk egyedi helyzetét bátran!

Üdvözlettel,

Visszatérítők Csapata

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OK