Német béradó kategóriákról érthetően itt olvashat.

Sok múlhat azon, hogy milyen béradó kategóriában van németországban!

  • Hogyan dől el, hogy ki milyen kategóriába kerűl?
  • "Mit csináljak ha rossz adókategóriába soroltak?"
  • Miért soroltak 6-os adókategóriába?
  • Német adóbevallás és Osztrák adóbevallás közti különbségek?

Hogyan dől el, hogy ki milyen béradó kategóriába kerűl?

Ez természetesen nagyon sok mindentől függ. Az adóbevallássával pont azt tudja kompenzálni az év végén, hogy ha Ön számára előnytelenebb adókategóriában volt, mint kellett volna lennie. Tisztázni kell a körülményeit!

Például: Kimegy dolgozni és beteszik 1-es kategóriába. Tehát sokat vonnak a béréből. Ez azért lehet, mert amikor felvették vagy csak elkezdett dolgozni, akkor vagy Ön vagy az ügyintézője elfelejtette jelezni vagy kérdezni, hogy van-e otthon feleség / élettárs / gyermek vagy gyerekek... Tehát nem beszélték meg a körülményeit, és így besorolták az ülj le 1-esbe! :(

Német egyes béradókategória

Szóval több adót vonnak Öntől mint kellene, mert példálul a gyerekek miatt Ön a 3-as adókategóriába tartozna, ami év közben kevesebb levonást jelentene. Az adóbevallás célja az, hogy az adóbevallásban szereplő körülmények; gyermek, családhoz hazautazások (Nem anyudhoz hanem a gyerekeidhez és/vagy párodhoz) visszaigénylésre kerűljenek. Itt az a nehézség, hogy minden körülményt az év végén ugyanúgy kell tudni bizonyítani visszamenőleg mint ahogyan ezt a bejelentéskor kell megtenni.

"Mit csináljak ha rossz adókategóriába soroltak?"

Nincs olyan, hogy rossz adókategóriába sorolták volna, csak nem tisztázottak a körülményei megfelelően. A jó hírünk az, hogy a "rossz" kategória miatti levonások az adóbevallással kompenzálható utólag. Minden, amit feleslegesen vontak le azt visszaigényeljük visszamenőleg (természetesen akkor ha Ön tényleg jogosult ezekre a kedvezményekre). A bevallás után, az adóhatóság (jó esetben ha időben kezdeményezed náluk) átsorol a követekző vagy megfelelő adókategóriába. (De ez nem biztos, ezt nem teszik meg automatikusan, ahogy írtuk Önnek kell kezdeményezni. Megint jó hír, hogy minden évben készülhet adóbevallás! ;) )

Osztrák adóvisszatérítés ügyintézés

Miért soroltak 6-os adókategóriába?

A 6-os adóketegóriába azt sorolják be, akinek nincs németországi lakcíme!

Amikor elkezd valaki kint dolgozni és nem rendelkezik német lakcímmel vagy a munkáltatója nem jelenti le az adóhivatalnak a németországi lakcímet, akkor ebben az esetben az adóhivatal automatikusan a 6-os adókategóriába sorolja. Ez a legmagasabb levonású adókategória. Közel 30%-át vonják a bérének adóra. A bevallásában fog kompenzálódni a jogos különbség és jó esetben visszakapja a levonásokat. Év közben is van lehetőség átkerűlni az egyesbe. Ehhez az kell, hogy legyen németországi lakcíme. Be kell menni a munkáltatóhoz és bejelenteni, hogy már van! Ez sem automatikus ám!

Német adóbevallás és Osztrák adóbevallás közti különbségek?

A hiánypótlásokra ugyanúgy lehet számítani, mint az Osztrákok esetében.

Németországban a különböző béradókategóriák szerint van béradólevonás.

1-től 6-ig.

Amennyiben, bármiben segíthetünk Német vagy Osztrák adóbevallásával, adóvisszatérítésével kapcsolatban, keressen minket bizalommal és írja le nekünk egyedi helyzetét bátran!

Üdvözlettel,

Visszatérítők Csapata

Visszatérítők csapata logo
All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OK