Return to site

Német családi pótlék 2017-ben

Fontos információk, változások, példák a németországi családi pótlék igénylésével kapcsolatban - EGYSZERŰEN -

February 8, 2017

Német "Kindergeld" azaz családi pótlékkal kapcsolatos legfontosabb kérdések és válaszok 2017-ben.:

  1. Ki igényelheti a német családi pótlékot?
  2. Hogyan függ össze a német adó és a családi pótlék?
  3. Hány évre visszamenőleg lehet igényelni a német családi pótlékot?
  4. Miért igényeljen németországi családi pótlék különbözetet ha kap Magyart családi pótlékot is?
  5. Mennyi családi pótlékot lehet igényelni? + példák
  6. Mennyi Eurót jelentene a családnak gyermekenként és hónaponként?

1. Ki igényelheti a német családi pótlékot?

  • Azok igényelhetik a Német családi pótlékot akik Németországban több mint 183 napot dolgoztak és jövedelmükből Némtországban adózótak. Magyar állampolgárok vagy letelepedési engedéllyel rendelkező külföldiek, vagy az adott tagállamban állandó lakhellyel rendelkező Európai Uniós állampolgárok.
  • Igénylő lehet:
  • - A vér szerinti szülő vagy a szülővel együtt élő házastárs;
  • - legalább az egyik szülő Németországban dolgozik és ott adóköteles és legalább az egyik szülőnek van Németországban bejelentett lakcíme
  • - A gyermek még nem töltötte be a 24. életévét és tanulói vagy hallgatói jogviszonyban áll (munkanélküli gyermek esetén 21 éves koráig) (elvileg 25.életévét, de itt olyan bizonyítási dolgokat kell eszközölni, hogy nem biztos, hogy megéri a fáradtságot...)
  • - Az örökbe fogadó szülő;
  • - Az a személy, aki a saját háztartásában nevelt gyermeket örökbe kívánja fogadni és az erre irányuló eljárás már folyamatban van;
  • - A nevelőszülő, a hivatásos nevelőszülő, a gyám, továbbá az a személy, akihez a gyermeket ideiglenes hatállyal elhelyezték; Tehát a nagymama is igényelheti ha az apuka és az anyuka is németországban dolgozik, a gyerek pedig a nagymamánál van bejelentve.

2. Hogyan függ össze a német adó és a családi pótlék?

A Német adó és családi pótlék úgy függ össze, hogy ha a Német adóhivatal korlátlan adókötelezettséget állapít meg. Akkor vagy jogosult a német családi pótlékra.

3. Hány évre visszamenőleg igényelheted a német családi pótlékot?

Akár négy évre visszamenőleg megteheted, ez azt jelenti, hogy 2012, 2013, 2014, 2015-ös évekre kérheted utólag a német családi pótlék különbözetet.

2.:

német családi pótlék (KINDERGELD) folyósításának kérelmét, az aktuális 2017-es évben, valamint 4 évre visszamenőleg (2013, 2014, 2015 és 2016 évekre) lehet benyújtani, akkor is ha már nem dolgozik Németországban, függetlenül attól, hogy a gyermek(ek) Németországban vagy Magyarországon él(nek).

A folyósítás a gyermek(ek)

- 18. életéve betöltéséig,

- 18-21. életévnél álláskeresés munkanélküliség esetén, illetve

- 24 éves koráig, ha igazolható nappali tanulmányi jogviszonnyal.

4. Miért igyényeljen családi pótlék különbözetet?

A németországi családi pótlék általában, több mint négy-öt szöröse a magyar családi pótléknak.

Ha esetleg még mindig felmerülne Önben, hogy megéri-e benyújtania német családi pótlék kérelmét akkor nézzünk egy egyszerű általános példát.:

Ön Németországban dolgozik, mint munkavállaló, családja és 2 gyermekMagyarországon él, ott családi pótlék folyósításra jogosult, tehát 26.600 Ft/hó támogatásban részesül.

Amennyiben jogosult német családi pótlékra és ezzel a lehetőséggel él a két gyermeke után 2016-ban 390 €/hó kb. 116.000 Ft (Euro árfolyamtól függően) támogatást igényelhet, illetve ha a német családi pótlék különbözet folyósítását állapítják meg, úgy ez az összeg a család számára 26.600Ft + kb. 310 €/hó támogatást jelent.

Ez egy évre összesen 1 391 580 Ft bevételt (Euro árfolyamtól függően) jelent a családi kasszába! A német családi pótlék (Kindergeld) igény benyújtása visszamenőleg 4 évre lehetséges, ne mulassza el az igénylését Ön sem!

Kapcsolat

5. Mennyi családi pótlékot lehet igényelni

különböző helyzetek szerint?

1.0 Példa

Teljes összegű családi pótlék igénylés esetén:

Teljes összegű német családi pótlékot igényelhetnek azok a Németországban dolgozó, életvitelszerűen bejelentett lakcímmel rendelkező gyermekes magyar munkavállalók, vállalkozók, akik keresetük után Németországban adóznak illetve munkavállalóként olyan tevékenységet folytatnak, amik alapján a Munkaügyi Hivatal járulékkötelezettségei alá esnek. A várható teljes összegű német családi pótlék összege a következő:

1 gyerek után: 195€ / hónap

2 gyerek után: 390€ / hónap

3 gyerek után: 585€ / hónap

3+ gyerek után 585€ + kb. 221€ (további gyerekenként) / hónap

Családi pótlék különbözet igénylése esetén:

Ha csak az egyik szülő dolgozik Németországban függetlenül attól, hogy kiküldetésben, vagy közvetlenül vállal(t) munkát és a gyermek(ek) után Magyarországon jogosultak családi ellátásra (kb.40 euro / gyermek) , akkor Németországból kizárólag csak a magyar és német családi pótlék összegének különbözete igényelhető, tehát a németországi családi pótlékból levonásra kerül a magyarországi ellátás összege , majd a kettő közötti különbözet kerül folyósításra. A várható német családi pótlék különbözet összege a következő:

1 gyerek után: 150€ / hónap

2 gyerek után: 293€ / hónap

3 gyerek után: 419€ / hónap

4 gyerek után: 587€ / hónap

2.0 Példa

Németországban bejelentett, adózó apuka és magyar munkahellyel rendelkező anyuka középiskolás és felsőoktatásban vagy általános iskolában (vagy tökmindegy!) tanuló gyermekei esetén.:


Apuka

Németországban dolgozik, adóköteles
rendelkezik német bejelentett lakcímmel
 

Anyuka

rendelkezik Magyarországon bejelentett munkahellyel

Magyar családi pótlék

1. Gyermek
20 éves kor feletti
főiskolás hallgatói jogviszony

0Ft

2. Gyermek
15 éves
szakközépiskolás tanulói jogviszony

13.300 Ft

A német családi pótlék igénylésekor a magyar családi pótlék folyósítása nem szűnik meg a 2. gyermek részére, mert Anyukának van Magyarországon munkaviszonya.

Német családi pótlék

1. gyermek » teljes összeg » 195 EUR/hó

2. gyermek » különbözet » 140 EUR/hó (195 EUR – 13.300 HUF (kb. 44,00 EUR)

Összesen: 324 EUR / hó » 3.888 EUR / év

3.0 példa

Három gyermek 10, 8 és 5 éves:

Németországban bejelentett, adózó apuka és magyar munkahellyel nem rendelkező anyuka három gyermekének az esete. (Ebben az esetben teljes összeget Németországból jogosultak megkapni!)

Apuka

 

Németországban dolgozik, adóköteles
rendelkezik német bejelentett lakcímmel

Anyuka

nem folytat kereső tevékenységet
nem rendelkezik Magyarországon bejelentett munkahellyel (Ebben az esetben NEM kapja a család ezeket a lentebbi összegeket, de a teljes összegű Német családi pótlékot kapják.)

Magyar családi pótlék

1. Gyermek, 10 éves

16000Ft

2. Gyermek, 8 éves

16000 Ft

3. Gyermek, 5 éves

16.000 Ft

Mivel Anyukának nincs Magyarországon munkaviszonya, a MÁK a németországi családi pótlék igénylésekor megszűnteti a magyar családi pótlék folyósítását és Németország lesz a kifizető ország:

Német családi pótlék

1. gyermek » teljes összeg » 195 EUR/hó

2. gyermek » teljes összeg » 195x2 EUR/hó
3. gyermek » teljes összeg » 195x3 EUR/hó

4.0 példa

Tegyük fel, két gyermeked van és jogosult vagy a különbözetre, Magyarországon folyósítja a MÁK a családi pótlékot. A kapott különbözet:

2*195€- (2*13.300 Ft)= cirka: 304€
Azaz cirka 304€ jár a két gyermek után havonta.

 

Néhány esetben viszont megfontolást igényel a németországi családi pótlék megigénylése,minden esetben érdemes szakértőhöz fordulni az Ön helyzetének tisztázása végett.

Kérem, írja meg nekünk itt saját tapasztalatait is, hogy mindenki tanulhasson belőle!

Igyekszünk mindenkinek naprakész segítséget nyújtani minden németországi családi pótlék (Kindergeld) ügyintézéssel kapcsolatosan. Mi a professzionális ügyintézéshez folyamatosan informálódunk minden HIVATALOS forrásból, hogy ügyfeleinket biztonsággal tudjuk kiszolgálni.

Ha Önnek is segíthetünk írjon nekünk a kapcsolat résznél bizalommal!