Osztrák Családi Pótlék 2022

Az ausztriai családi pótlékról minden fontos információ egy helyen, közérthetően! 

 

Osztrák családi pótlék igénylésének menete, ügyintézési kérdései, tippek-trükkök, aktuálisan fontos tudnivalók 2022-ben.

· osztrákügyek,osztrákcsaládipótlék,Osztrák csp,Ausztriai ügyek

Ha érdekesnek találja a lentebbi cikkünket és úgy gondolja, hogy kollégájának vagy rokonainak is tartalmazhat fontos információkat, akkor nagyon köszönjük ha megosztja velük is az írásunkat!

- Köszönettel, a Visszatérítők lelkes szakértői csapata! -

Amennyiben az alábbi kérdéseken és a lentebbi válaszokon túl lenne bármilyen egyéb kérdése a témával vagy a ausztriai adóügyeivel kapcsolatban, kérem írja meg nekünk a kommentek részben, vagy vegye fel velünk a kapcsolatot közvetlenül! Mi szívesen segítünk a szakszerű válasszal mielőbb!

Az alábbi kérdésekre mindenképpen találni fog közérthető válaszokat a lentebbi cikkünkből.:

 • 1. Kinek jár osztrák családi pótlék 2022-ben és milyen eshetőségek lehetnek?
 • 2. Érvényesíthető tehát az osztrák családi pótlék elvált szülők esetében is?
 • 3. Kire jár biztosan ausztriai családi pótlék 2022-ben?
 • 4. Kinek nem jár családi pótlék Ausztriából?
 • 5. Meddig jár ausztriai családi pótlék?
 • 6. Mindenkinek ugyanannyi családi pótlék jár Ausztriában?
 • 7. Miért csökkent az osztrák családi pótlék összege a korábbi évekhez képest?
 • 8. Mennyi időre visszamenőleg lehet igényelni az osztrák családi pótlékot?
 • 9. Mikor jár teljes összegű családi pótlék Ausztriában?
 • 10. Mikor jár családi pótlék különbözet Ausztriából?
 • 11. Ki jogosult Ausztriából emelt családi pótlékra?
 • 12. Mi az osztrák családi pótlék igénylésének menete?
 • 13. Miért tarthat sokáig az ausztriai családi pótlék kifizetése?
 • 14. Min múlik, hogy meg kell hosszabbítani a lejárt osztrák családi pótlékot vagy újra kell igényelni azt?
 • 15. Igaz az, hogy évente újra kell igényelni a családi pótlékot?
 • 16. Hogyan működik az osztrák családi pótlék kifizetése?
 • 17. Hogy függ össze az osztrák családi pótlék és az osztrák GYES (Kinderbetreuungsgeld)?
 • 18. Hogy függ össze az osztrák családi pótlék és az osztrák GYES?
 • 19. Familienbonus Plus Ausztria és az osztrák család pótlék

1. Kinek jár ausztriai családi pótlék?

A családi pótlék alapfeltétele a hivatalos ausztriai munkaviszony vagy vállalkozói jogviszony.

Ha egy gyermek a szülőkkel egy háztartásban él, az anyának van elsőbbsége az igénylésre, azonban megegyezés alapján lemondhat az apa javára. 

Abban az esetben, ha a szülők külön élnek, a családi pótlék azt a szülőt illeti meg, akinél a gyermek él.

2. Érvényesíthető tehát az osztrák családi pótlék elvált szülők esetében is?

Igen, osztrák családi pótlékra elvált szülők esetében az a szülő jogosult, akinek a háztartásában (közös lakcím) a gyermek/ek élnek.

Például, ha az apuka dolgozik Ausztriában és az anyuka Magyarországon él a gyermekekkel, és Magyarországon rendelkezik esetleges munkaviszonnyal, akkor az osztrák családi pótlékot az édesanya igényelheti meg Ausztriából a volt férj munkaviszonya jogán.

3. Kire jár biztosan ausztriai családi pótlék 2022-ben?

 • vér szerinti gyermekre
 • nevelt gyermekre házasság esetén, a házasságkötés időpontjától kezdve
 • örökbefogadott gyermekre az örökbefogadás napjától

4. Kinek nem jár családi pótlék Ausztriából?

 • Természetesen azoknak nem akik nem tartoznak bele a fentebbi "kinek jár részbe"!
 • A1-es kiküldetéssel történő osztrák munkaviszony esetén nem jár Ausztriából családi pótlék/családi pótlék különbözet.

5. Meddig jár ausztriai családi pótlék?

 • Alapvetően a gyermek 18 éves koráig jár
 • Ha a gyermek szakképző vagy felsőoktatásban tanul tovább a középiskola vagy gimnázium után, akkor a gyermek 24 éves koráig igényelhető. (Csak sikeresen teljesített félév/vizsga esetén jár!!)
 • Fogyatékosság esetén 25 éves korig jár. Súlyos fogyatékosság esetén egyedi elbírálás alapján.

6. Mindenkinek ugyanannyi családi pótlék jár Ausztriában?

Nem, a jelen szabályozás értelmében minden élethelyzetre megvan a különböző típusú családi pótlék. 

 1. Teljes osztrák családi pótlék: azoknak jár, ahol egy vagy mindkét szülő Ausztriában dolgozik és a gyerekeikkel együtt Ausztriában élnek.
 2. Indexált teljes osztrák családi pótlék: egy vagy mindkét szülő Ausztriában dolgozik, de gyermekeikkel Magyarországon élnek. Magyar munkaviszony nincs és szülés előtt sem volt. 
 3. Indexált különbözeti osztrák családi pótlék: az egyik szülő Ausztriában míg a másik Magyarországon dolgozik. Így megkapják a magyar családi pótlékot, illetve az indexált osztrák családi pótlék és a magyar családi pótlék különbözetét.
 4. Elképzelhető egy negyedik kategória is, bár a gyakorlatban ilyenre nem sűrűn van példa: amikor az egyik szülő Ausztriában dolgozik, a másik szülő Magyarországon dolgozik és a család gyerekekkel együtt Ausztriában él. Ebben az esetben a teljes osztrákból vonódik le a magyar járandóság összege.

7. Miért csökkent az osztrák családi pótlék összege a korábbi évekhez képest?

2019. január 1-től az osztrák kormány indexálja az Európai Unió más tagállamából érkező munkavállalók gyerekeinek járó családi pótlék összegét vagy a különbözetet, ha nem Ausztriában élnek.

Magyarország esetében 56%-ra csökkent a juttatás összege. Erről itt olvashat bővebben.

 

8. Mennyi időre visszamenőleg lehet igényelni az osztrák családi pótlékot?

Ausztriában 5 évre visszamenőleg lehet családi pótlék igényt beadni.

Figyelni kell, mert Magyarországon mindösszesen 2 hónapra visszamenőleg lehet igényelni ugyanezt!

Ez ott lehet problémás, ha a szülés után nem az első két hónapban, hanem mondjuk az ötödikben igényeli meg a pár a magyarországi juttatást. Ebben az esetben egyrészt itthon 3 hónapnyival kevesebbet fog megkapni biztosan, másrészt Ausztriában is úgy fognak számolni, mintha már a gyermek születésétől megkapta volna a magyar családi pótlékot.

Ezért is hangsúlyozzuk minden ügyfelünknek, hogy minden esetben meg kell igényelni minden magyarországi ellátást a születést követően azonnal, maximum a gyermek 2 hónapos koráig.

Ha valamilyen ellátásra nem jogosult itthon, arról legalább kap egy hivatalos határozatot, amivel tudja Ausztria felé igazolni, hogy jár vagy nem az ellátás.

9. Mikor jár teljes összegű családi pótlék Ausztriában?

Ez csak akkor fordulhat elő, ha a család életviteli központja Ausztriában van. Tehát ott rendelkeznek lakcímmel, oda jár a gyermek iskolába, ott dolgoznak a szülők.

10. Mikor jár családi pótlék különbözet Ausztriából?

Amennyiben a család Magyarországon él, a gyermekek itt járnak óvodába/iskolába, de legalább az egyik szülő Ausztriában dolgozik.

11. Ki jogosult Ausztriából emelt családi pótlékra?

Ausztriában szigorúbb szabályok alapján ítélik meg az emelt összegű családi pótlékot beteg gyermekek esetén. Ha Magyarországon részesülnek a gyermek után emelt összegű juttatásban még nem biztos, hogy Ausztria is megítéli azt. 

Ennek összege teljes osztrák családi pótlék esetén 155,9 €, amely az alap összegen felül jár. Természetesen jelenleg ennek értéke is indexálva van, Magyarországon élő gyermekek esetén 89,64 €.

A következő esetekben járhat emelt családi pótlék: 

 • Ha az ausztriai szabályok szerint gyermeke rokkantsági foka legalább 50 százalék
 • A gyermek tartósan képtelen eltartani magát

Az igénylés során a betegséget németre átfordított orvosi szakvéleménnyel és különböző, kezelőorvos által kitöltött formanyomtatványokkal szükséges igazolni. 

Éppen ezért az emelt családi pótlék igénylésének menetében gyakoriak a visszakérdezések, a pontosítások és a további dokumentumok bekérése ahhoz, hogy ezt a Finanzamt jóvá tudja hagyni. 

 

12. Mi az osztrák családi pótlék igénylésének menete?

Ide kattintva kérheti az adatbekérőnket. Az igénylés első lépéseként kitölti adatlapunkat, mellékeli a szükséges dokumentumokat. Ezen adatok ismeretében szakértő csapatunk kitölti a nyomtatványokat, összeállítja a szükséges iratokat, és csatolja hozzá az osztrák adóhatóság által kívánt mellékleteket. A teljes anyag beküldésre kerül postai úton (adott esetben FinanzOnline rendszeren keresztül) a területileg illetékes Finanzamthoz. 

Az adóhivatal a megkapott dokumentumok alapján megkezdi az ügy feldolgozását. Az E411-es formanyomtatvány egyik példányát elküldi elektronikusan Magyarországra, melyben információt kér a Magyarországról járó családi ellátásokról.

Amikor Magyarországra beérkezik az osztrák megkeresés, akkor a magyar Kormányhivatal az ügyfél részére egy magyar nyelvű kitöltendő adatlapot küld ki, amit 8 napon belül kitöltve vár vissza.

Tapasztalataink szerint ez sok esetben jó pár hónapot vehet igénybe.

Az osztrák hatóság felé visszaérkezett adatok és az összes szükséges igazolás alapján meghozzák a családi pótlék határozatot és postai úton kiküldik az ügyfél részére. Általában a határozathoz képest rövid időn belül a pénz is meg szokott érkezni a számlára. A határozaton megadott időintervallumra ítélik meg a családi pótlékot az ügyfeleknek, ami minden esetben egyedileg eltérő.

13. Miért tarthat sokáig az ausztriai családi pótlék kifizetése?

Az igény benyújtását követően az E411-es nyomtatványt a Finanzamt átküldi az Ön számára releváns Kormányhivatalnak, ahonnan ők egy adatlapot küldenek az ügyfél számára. Ebben az adatlapban a munkaviszonyokat, illetve családi ellátásokat kéri tisztázni az adott megyei Kormányhivatal Családtámogatási Osztálya. Ezt az adatlapot mielőbb kitöltve kell visszaküldeni. Az adategyeztető beérkezése után, ha minden rendben megy, a Kormányhivatal visszaküldi az E411-es nyomtatványt Ausztriának. 

Ez a folyamat sok esetben hosszú hónapokig is eltarthat, ami kihúzza a kifizetés várható idejét is.

14. Min múlik, hogy meg kell hosszabbítani a lejárt osztrák családi pótlékot vagy újra kell igényelni azt?

Amennyiben Ausztriában megszakítás nélkül van munkaviszonya és lejár a családi pótlék határozata, úgy az adóhivatal egy hónappal a lejárat előtt automatikusan küld az ügyfél részére egy hosszabbításra vonatkozó kérdőívet. A kérdőíven az adatokat át kell nézni, esetlegesen javítani, és a kérdőív végén személyre szabottan bekért igazolásokat mellékelni kell. Ez az úgynevezett hosszabbítás vagy felülvizsgálat. A kért dokumentumok beküldése után az ügyet újravizsgálják, és az adatok és körülmények ismeretében újra határozatot hoznak majd.

Ennek a kérdőívnek a visszaküldésére 4 hét áll rendelkezésre. Ha a visszaküldésre nem kerül sor valamiért, akkor egy újabb felszólítás után további 3 hétig várják azt. Célszerű minél korábban visszaküldeni a kért dokumentumokat!

Amennyiben nem érkezik ilyen típusú felülvizsgálat úgy az igény ismételt beadására van szükség attól a hónaptól kezdve, amelytől a Finanzamt határozat szerint már nem utalta az ellátást. 

15. Igaz, hogy évente újra kell igényelni a családi pótlékot?

Nem! Az ausztriai családi pótlékot folyamatos munkaviszony esetén határozatlan időre kell igényelni. Természetesen ilyen esetben is dönthet úgy a Finanzamt, hogy csak a gyermek egy adott életkoráig, esetleg óvoda/iskolaváltásig ítéli meg, hogy egy későbbi felülvizsgálat során megbizonyosodhasson a jogosultságról további fennállásáról.

16. Hogyan működik az osztrák családi pótlék kifizetése?

A már eltelt időszakra visszamenőlegesen, egy összegben utalják át a családi pótlékot. A határozatban közölt további időszakra pedig havonta, hó elején történik az utalás, legkorábban a hónap 6. napján.

17. Hogy függ össze az osztrák családi pótlék és az osztrák GYES (Kinderbetreuungsgeld)?

Az osztrák GYES alapfeltétele a megítélt osztrák családi pótlék. Erről korábban itt írtunk bővebben.: Scheinkarenz Ausztria

Ez azt jelenti, hogy a Kinderbetreuungsgeldet arra az időszakra fogja jóváhagyni az ÖGK (Österreichische Gebietskrankenkasse), amelyre a Finanzamt a családi pótlékot megítéli.

18. Hogy függ össze az osztrák családi pótlék és az osztrák GYES?

Az osztrák GYES alapfeltétele a megítélt osztrák családi pótlék. Erről korábban itt írtunk bővebben.: Scheinkarenz Ausztria

19. Familienbonus Plus Ausztria és az osztrák család pótlék

A Familienbonus Plus osztrák adójóváírási tétel, amit az adóvisszatérítésben lehet igényelni. Erről itt írtunk bővebben. Familienbonus Plus

Ennek jóváhagyási feltétele a megítélt osztrák családi pótlék, tehát a Familienbonust arra a hónapra veszi figyelembe a Finanzamt, amelyre családi pótlékot utaltak. 

Ezek a cikkek is érdekelhetik.:

 

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OK