Return to site

Osztárk GYES igénylése és tudnivalók!

Bővül a család, és élni szeretnél az összes ausztriai juttatással?

(Első rész.)

November 6, 2016

Sok Ausztriában dolgozó magyar kismama vagy tervezgető hölgy ugrik neki az internetnek és a google-nek fénysebességgel,amikor megérzi a lehetőséget egy kis pelenkára valónak. Természetesen először remek fórumokon olvasgatnak sok esetben már idejemúlt információkat, pletykákat, vagy azonnal felhívnak pár ismerőst, aki már volt hasonló helyzetben, és tőlük próbál meg informálódni a témában.

----

A baj persze nem azzal van, hogy utánanéznek az emberek és stratégiázgatnak- spekulálgatnak hanem, hogy készpénznek veszik a fél vagy részinformációkat, vagy egyszerűen csak nem naprakész információra alapoznak, amivel kemény euroezreket bukhatnak el! Ez az út sajnos gyakran vezet félreértésekhez és olyan ügyekhez, melyeket nagyon nehéz vagy akár egyáltalán nem is lehet tisztázni később.

Ahogyan az újjunk sem egyforma, úgy minden és mindenki családi- munkaügyi és élet helyzete keveréke más és más. Célszerű az ügyintézéshez szakértőket keresni, hogy elkerüljük a bakikat. Higgyétek el nekem, hogy mindenki jobban jár ha nem a pletykákra bízza ezt a kérdést, mert ha valaki ügyesen felkészül akkor busásan megtérülhet az ausztriai családi pótlék és GYes helyes igénylése.

Osztrák vagy Magyar orvos?

Már rögtön az elején itt van egy fontos kérdés! Osztrák vagy magyar orvoshoz kell-e járj ahhoz, hogy Ausztriában megkaphasd az osztrák gyest és az osztrák családi pótlékot?

A családi juttatások odaítélése szempontjából teljesen mindegy, hogy osztrák Mutter-Kind Pass-al vagy magyar terhesgondozó kiskönyvvel és baba kiskönyvvel rendelkezik a kismama.

Mindegyik ebből a szempontból teljes értékű és jár az osztrák családi ellátás. Huhhhh.

DE,

Egyetlen egy szempontból kell a várandós anyukának Magyarországon mindenképpen terhesgondozáson részt vennie, mégpedig azért, hogy a terhesgondozási kiskönyvben szereplő kötelező orvosi vizsgálati bejegyzések alapján a védőnői szolgálat írásos igazolást adjon ki, hogy az egyszeri anyasági támogatást igénybe tudja venni. Ennek az ára jelenleg 64.125 Ft,- (ikrek esetén 85.500Ft gyerekenként.)

Ha te is úgy gondolod, hogy szívesebben készítenél már el előre pár papírmunkát a terhesség ideje alatt, vagy

szívesen vennél részt  egy személyedre szabott tanácsadáson, ami rólad és erről az időszakról szól, illtve hogy mikor pontosan mi a teendő, hogy a leggyorsabban és legegyszerűbben juthassál hozzá a családi pótlékhoz és Gyeshez Ausztriából, akkor ne habozz és jelentkezz nálunk az oldalon. Mi kapcsolatba lépünk veled, és tájékoztatunk minden apró részletről.

Elkészült a folytatás, amiben a kérdéseitekre reagálva igyekeztünk még alapabb dolgokat tisztázni. Keresd a cikkek között, vagy kattints ide!

2017-ben volt GYES változás Ausztriában erről itt olvashat.