Return to site

Hogyan kell a magyar rendszámot osztrákra váltani?

November 6, 2016

Több mint 10 év tapasztalattal, szakmailag felkészült és munkájára igényes csapatunkkal azért dolgozunk minden nap, hogy ügyfeleinknek a szabályok betartása mellett legtöbb járandóságot igényelhessük meg osztrák és/vagy németországi munkássága után!

 FIGYELEM!

A Visszatérítők Csapata nem tud segíteni rendszámmal, vagy kinti közlekedéssel kapcsolatos kérdésekben és ügyintézésekben! Ez a cikk kizárólag tájékoztató jellegű a 2016-ban elérhető nyilvános osztrák hatósági infromációk alapján! Azóta az itt leírtak is változhattak ezt kérjük vegye figyelembe ennél az írásunknál!

 

Az alábbi kérdésekre kaphat választ a cikkből.:

  • Mindenki kaphat rendszámot és forgalmi engedélyt?
  • Mi történik, ha nincs az autónak osztrák rendszáma?
  • Van felmentés az osztrák rendszám használata alól?
  • Ausztriába ingázóknak is kell osztrák rendszám?
  • Az osztrák rendszám ügyintézésének folyamata

Ki kaphat osztrák rendszámot és forgalmi engedélyt Ausztriában?

Csak azok kaphatnak az autójukhoz osztrák forgalmi engedélyt, akik állandó lakcímre (Hauptwohnsitz) vannak bejelentve.

Mi történik, ha nincs az autónak amivel járkál osztrák rendszáma?

Bírságot kell fizetni. Fontos tudni, hogy ha lekapcsolnak a rendőrök egy magyar rendszámú autót és kiderül, hogy a tulajdonosának több mint 1 hónapja van bejelentett osztrák lakcíme és a kocsijának még mindig magyar rendszáma van, akkor nem biztos, hogy ő fizeti meg a bírságot, mert mindig az fizet, aki a kormánynál ül.

Van felmentés az osztrák rendszám használata alól?

Az kaphat felmentést, akinek az életközpontja (Mittelpunkt des Lebeninteressen) Magyarországon található. Az számít éltközpontnak, ahol a családom többi tagja (feleség, gyermekek) élnek. A felmentést azonban nem automatikusan kapja meg az ember, hanem kérelmezni kell az osztrák adóhivatalnál.

Ausztriába ingázóknak is kell, hogy legyen osztrák rendszáma?

Nem. Nem kell. Azok, akik csak meghatározott ideig tartó munkára / szezonmunkára ( 3-6 hónap mezőgazdasági kisegítő vagy vendéglátós szezonmunka) és természetesen a napi - heti ingázóknak, akiknek nincs bejelentett lakcíme, továbbra sem kell osztrák rendszám.

A Rendszámtábla ügyintézés folyamata Ausztriában.:

  1. Magyarországon el kell intézni a rendszám visszaadását.
  2. El kell menni egy osztrák forgalomba helyezésre rendszeresített bejlentő helyre (Zulassungsstelle), ahol meg kell kötni a kötelező biztosítást is ( Haftpflichtversicherung), mely tartalmazza az úgy nevezett motoradót, mely Ausztriában kötelezően fizetendő.
  3. Ha minden papírt elintéztél, még ott helyben meg kapod a rendszámtáblát is.
  4. Ezután későbbiekben be kell fizetni még a fogyasztási adót (NOVA), erről az osztrák adóhivatal (Finanzamt) küld értesítést.

 

Legfontosabb cikkeink, amik kapcsolódnak ehez a témához.: