Return to site

Egy hónap apaszabadságot kapnak az OSZTRÁK apák.

Vonatkozik-e a Magyar munkavállalókra az új szabály Ausztriában?

Mik a pontos feltételei az igénylésnek?

September 5, 2019

Előzetes.:

Nemrégiben jelent meg a hír az egyik hazai hírportálon azzal a címmel, hogy: "Egy hónapos apaszabadságot kapnak az osztrák apák" - INDEX 2019.09.02 - Persze ezt megírta utána több hazai portál is pl. a 444.hu, de sajnos pár fontos szakmai részlet kimaradt a cikkek nagyobb részéből! Ilyen például, hogy hogyan befolyásolja az Osztrák gyes igénylését a papamonat igénylése és azt is, hogy mennyire érinti ez az ingázó vagy a szezonozó Magyar dolgozókat.

Mi annak járunk utána ebben a szakmai cikkben, hogy kire és milyen feltételekkel vonatkozik pontosan az új szabályozás és mik a tényleges feltételei!

Az alábbi kérdésekre biztosan válaszokat kaphat a lentebbi cikkünkből.:

  • Kire vontakozik az új "PAPAMONAT" szabály?
  • Honnan jön a hír pontosan?
  • Hogyan kell megigényelni ezt a szabadságot és miként kell értesíteni a munkáltatót?
  • Kapnak az apukák fizetést a PAPAMONAT alatt?
  • Befolyásolja az ausztriai GYES igénylést a papamonat?

Háttér:

Az állami szektorban dolgozók már 2017 márciusa óta megtehetik, hogy egy időre otthon maradjanak gyermekeikkel. A magánszektorban dolgozók esetében eddig a munkáltatók dönthették el, kiadják-e dolgozóiknak az apaszabadságot.

Az osztrák parlament júliusban szavazta meg az apáknak járó egy hónapos gyermekgondozási szabadságot. A Szociáldemokrata Párt (SPÖ) javaslatát az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) és a JETZT is támogatta.

Az apaszabadság idején az apák fizetést nem kapnak, ahelyett naponta 22,60 euró, összesen kb.700 euró támogatásban részesülnek. Erre az időre jár nekik ugyanakkor beteg- és nyugdíjbiztosítás.

Hogyan kérheti ki az apaszabadságot?

Ki kell tölteni egy hivatalos igénylő lapot és azt beküldeni az illetékes GKK-ba. Az egyéb papírokat lentebb részletezzük.

Ki igényelheti a papamonatot pontosan? Igényelheti a Kint dolgozó Magyar apuka?

Az apaszabadságot az egynemű szülők, a nem vér szerinti szülők és a nevelőszülők is igénybe vehetik, de feltétel, hogy párjukkal és gyermekükkel közös háztartásban éljenek. FONTOS, HOGY KINT KELL ÉLNIE AZ EGÉSZ CSALÁDNAK AUSZTRIA TERÜLETÉN ÉS EGY LAKCÍMEN MINDENKINEK.

Azokat akik ingáznak a munkába a határ mellől vagy akik szezonoznak ez sajnos negatívan érint.

Azok az apák vehetik igénybe, akik minimum 182 nappal a születés előtt megszakítás nélkül hivatalosan dolgoztak. A Papamonat alatt nem lehet munkanélküli státuszban és nem lehet táppénzen sem az apuka. A Papamonat lejárta után az igénylőnek újra munkába kell állnia.

Fontos, hogy a gyermek születésének időpontjától 91 napon belül fel kell használni ezt az igényelt minimum 28, maximum 31 napot megszakítás nélkül. Az igénylők az otthon töltött időt megelőző, és az azt követő egy hónapban „védettek”, vagyis nem lehet őket elbocsátani sem a munkahelyükről.

Külföldi állampolgárok, akik ausztria területén élnek és igénybe szeretnék venni a papamonatot az igénylés benyújtásával egyidőben be kell mutatni Anmeldebescheinigung-ot, a tartózkodási engedélyt (NAG-kártya) is. További feltétel, hogy beadott családi pótlék igénnyel kell rendelkezni az apaszabadság beadásának idejében.

Hogyan befolyásolja az osztrák GYES igénylését a papamonat igénylése?

Amennyiben az anya igényli a gyest, akkor nem befolyásolja a szabadságra kapott pénz a gyes összegét, ha azonban az apa a gyes igénylő, akkor az apaszabadságra fizetett pénzt levonják a későbbiekben járó gyes összegéből.

Amennyiben egyéb kérdése lenne a feltételekkel vagy más hasonló ügyekkel kapcsolatban, keressen minket bizalommal!