Return to site

Scheinkarenz Ausztriában

Mi van, ha nem megy vissza dolgozni a GYES után az anyuka Ausztriába?

 

Avagy az osztrák GYES feltételei és buktatói közérthetően.

October 29, 2019

Mindenkinek köszönjük, aki megosztja cikkünket mindazon ismerőseivel, akiknek szintén hasznosak lehetnek ezek az információk!

Az alábbi kérdésekre válaszokat fog kapni ebből az írásból.:

  • Mit jelent a Karenz Ausztriában?
  • Mikor jár a GYES Ausztriában?
  • Kinek jár a Kinderbetreuungsgeld, azaz rövidítve a KBG Ausztriában?
  • Hogyan mehetsz el szülni Ausztriában úgy, hogy biztosan járjon a GYES?
  • Mennyi időm van igényelni és mikor kell megigényelnem a GYES-t?
  • Mi a különbség a Karenz és a Kinderbetreuungsgeld között?
  • Mennyi időre jár a Karenz?
  • Mennyi az osztrák GYES összege? Hogyan számolják ezt ki?
  • Különbözetet vagy teljes összegű GYES-t kaphatok Ausztriából?
  • Előfordulhat, hogy jogosult vagyok osztrák GYES-re, de végül nulla különbözet alakul ki, azaz nem kapok egyáltalán GYES-t Ausztriából?
  • Mi az a Scheinkarenz? 
  • Miért hívják látszat GYES-nek a Scheinkarenz-et?
  • Mi a probléma azokkal, akik nem mennek vissza dolgozni a GYES után?
  • Mi ennek a jogalapja és mennyire alkalmazzák ezt?
  • Csinál felülvizsgálatot a GKK? Ilyenkor derülhet ki, hogy visszavonnak valamennyit?
  • Kérhetek részletfizetést a visszafizetésre?

Fontos, hogy az osztrák GYES-el kapcsolatban már korábban is írtunk. A Karenz és a Scheinkarenz megértéséhez sokat segít azok átolvasása is.

Mi az a Karenz?

A KARENZ az a "Szülési Szabadság". Ami akkor jár, ha az édesanya dolgozik kint Ausztriában. Ez a szabadságot Ausztriában a gyermek maximum két éves koráig vehető igénybe. Ezt a szülési szabadság megállapodást a munkáltatóval kell az édesanyának megkötnie. Ez egy ígérvény arra, hogy a munkahelye visszavárja őt dolgozni a szülési szabadság lejárta után.

Mikor jár a GYES (Kinderbetreuungsgeld) Ausztriában?

Osztrák GYES, azaz németül a Kinderbetreuungsgeld, rövidítve "KBG" ausztriai munkavállalás esetén jár. Akkor lehet igényelni, amikor legalább egy főnek határozatlan idejű munkaszerződés van a családban. Azaz a GYES időszakában és utána is él a munkaviszony.

Hogyan függ össze a Karenz és a Kinderbetreuungsgeld?

Amennyiben az anya dolgozik ausztriában úgy csak akkor kap KBG-t ha megköti munkáltatójával a KARENZ megállapodást (Karenzvereinbarung). Amennyiben az apa dolgozik Ausztriában nem kell ilyen megállapodást kötni a GYES igényléshez a munkáltatóval, mert az ő folyamatos munkaviszonya jogán kapják meg az osztrák GYES különbözetet. 

Mennyi időre jár a GYES Ausztriában?

A GYES-t azaz KBG-t 365-851 napra terjedő időszakra igényelheti az édesanya.

Mennyi időm van igényelni és mikor kell megigényelnem az osztrák GYES-t?

Ezt a járandóságot a gyermek születése után, de maximum 6 hónapon belül érdemes megigényelni, mert az igény beadásától visszamenőleg 6 hónapra ítélik csak meg.

Tehát, ha a gyermek 8 hónapos korában jut eszébe megigényelni, akkor kapásból 2 hónapot veszít a járandóságból.

Például: Marcell 12 hónapos, apukája 2 éve dolgozik Ausztriában. Marcellre még nem lett beadva GYES igény.

Ebben az esetben a GYES kérelem beadása után Marcell 6 hónapos korától fogja megkapni a GYES-t.

Igen fontos tisztázni már az elején, hogy nem fognak felszólítani az igénylésre, mindenkinek magának kell intézkednie ha szeretne pénzéhez jutni.

Kinek jár a GYES Ausztriában?

A GYES avagy KBG ellátást Ausztriában mindig az édesanya nevében kell megigényelni.

Pl. Marcellék esetében hiába az apukának van osztrák munkaviszonya és nem anyukának, ettől függetlenül az igénylő Marcell édesanyja.

Különbözetet vagy teljes GYES-t kaphatok Ausztriából?

Teljes GYES ellátás azoknak a családoknak jár, ahol csak ausztriai munkaviszony áll fenn. Tehát legalább egy ausztriai munkaviszony van és Magyarországon egyikük sem rendelkezik munkahellyel.

Ebben az esetben a teljes osztrák ellátás megilleti őket. (12.366,20 Euro - 2019-ben!)

Különbözetre azok jogosultak, ahol az egyik szülőnek osztrák a másik szülőnek pedig magyar munkaviszonya van.

Pl. Ha az anyuka magyar munkaviszonyból ment el szülni és az apa Ausztriában dolgozik.

Ebben az esetben Ausztriából különbözeti GYES ellátásra jogosultak, ami azt jelenti, hogy az osztrák összes ellátás összegéből kivonják a gyermek 3 éves koráig megkapható magyar ellátások bruttó összegét. (osztrák GYES - MINUSZ - magyar bruttó CSED + GYED + GYES)

Előfordulhat, hogy jogosult vagyok osztrák GYES-re, de végül nulla különbözet alakul ki, azaz nem kapok egyáltalán GYES-t Ausztriából?

Gyakran előfordul olyan esetekben, ahol a 3 év alatt folyósított magyar ellátások (CSED, GYED, GYES) bruttó összege ugyanannyi mint az osztrák GYES összege, vagy meghaladja azt (12.366 Euro) Sok esetben a kézhez kapott magyarországi CSED+GYED+GYES kevesebbnek tűnhet mint a fentebbi összeg, de Ausztriában a kinti hatóságok ennek a bruttósított összegével számolnak.

Mi a probléma azoknál, akik nem mennek vissza dolgozni Ausztriába a GYES után?

Abban az esetben, amikor csak anyuka dolgozik Ausztriában osztrák GYES ellátást akkor kaphat, ha aktív munkaviszonyból megy el szülni. Ez azt jelenti, hogy a gyermek születése után egy megállapodást köt az osztrák munkáltató és az anya, hogy a munkáltatója a szülési szabadság lejarta után visszavárja őt. Ekkor kell kérni a munkáltatótól az ezen megállapodásról kiállított igazolást azaz a Karenzbestätigungot, aminek a beszerzése az anyuka feladata.

Ezt a szülési szabadságot maximum a gyermek 2 éves koráig lehet igénybe venni.

Probléma abban az esetben fordulhat elő, ha a 2 év lejárta után az édesanya úgy dönt, hogy nem áll újra munkába Ausztria területén. Ebben az esetben beszélünk az úgy nevezett Scheinkarenz-ről, azaz a látszat szülési szabadságról, hiszen nem teljesülnek a korábban a Karenzbestätigungon leírtak. Ez alapján a GKK-nak jogában áll a már megkapott GYES-t részben vagy egészben visszavonni. A GKK egyre szigorúbban veszi ezeket, a már jogszabályban régóta szereplő szabályok betartatását.

Mi ennek a jogalapja és mennyire alkalmazzák ezt?

A GKK által korábban kiadott GYES szabályzat és rendeletek, illetve feltételek között már régóta szerepelnek a visszavonásra jogosan alkalmazható kitételek, melyeknek a GKK bármikor érvényt szerezhet.

Van erre példa, hogy hogyan csinálja ezt a GKK, mi az ügymenete a visszakövetelésnek?

A törvény szerint legkésőbb a gyermek második születésnapján kell visszamenni Ausztriába dolgozni, mivel a Karenz, ami által maximum két évig passzív munkaviszonyt biztosít az osztrák állam a munkáltatón keresztül, a gyermek második születésnapja előtti napon jár le.

Amennyiben a második születésnap napján az anyuka nem megy vissza dolgozni, akkor megállapítja a Krankenkasse, hogy az osztrák Kinderbetreuungsgeld juttatást jogtalanul veszi fel vagy igényelte meg.

Ezért, amennyiben már fizettek ilyet, visszavonják azt. Amennyiben még nem történt kifizetés, úgy nem is fogják azt jóváhagyni. Ennek részleteiről és az esetleges visszafizetés feltételeiről levélben értesítik az anyukát. Ilyenkor lehet próbálkozni részletfizetési kérvénnyel, melyhez írásos kérelmet kell benyújtani az eljáró Krankenkasse-nak.

Hogyan mehetsz el szülni Ausztriában úgy, hogy biztosan járjon a GYES?

A legfontosabb, hogy anyukának olyan munkaszerződése legyen, amely határozatlan időre szól. Azonban, ha párjának is van kint a szülést követő időszakban aktív, határozatlan idejű munkaszerződése, akkor az ő munkaviszonya jogán is járhat a GYES ellátás.

Mennyi az osztrák GYES összege? Hogyan számolják ezt ki?

Amennyiben Ausztriából jár a teljes GYES, úgy annak összege 12.366 Euró. Ezt a GYES-t 365 - 851 napra terjedő időszakra igényelheti az édesanya. Ez a választott időszaktól függően napi 33,88-14,53 Euró lehet.

Különbözeti GYES igénylés esetén ebből a teljes összegből vonják le a bruttó magyar családi ellátások összegét.

Csinál felülvizsgálatot a GKK? Ilyenkor derülhet ki, hogy visszavonnak valamennyit?

A GKK szigorúan, több lépésben vizsgál mindent és természetesen folyamatosan végzi az ellenőrzéseket.

Egyszer átvizsgál mindent az igény beérkezésekor mielőtt meghozza határozatát, illetve a folyamat végén egy végellenőrzést is tart (a gyermek 3-4. életéve között), hogy biztosan a családot jogszerűen megillető összegeket utalta ki, és van-e esetleg a GKK részéről fennmaradó tartozás az ügyfél felé.

Ilyenkor derülhet ki az is, hogy esetlegesen változott az igénylő családi helyzete az évek során (Például.: lett új munkaviszony Magyarországon, így időközben magyar GYES jogosultság is keletkezett és csak különbözet járt volna bizonyos időre). Így az az eredmény is kijöhet, hogy a család több juttatást kapott meg, mint kellett volna. Ilyenkor a többletet a GKK visszafizetteti az igénylővel jogosan. Legkésőbb ilyenkor derülhet ki az is, hogy anyuka nem ment vissza dolgozni Ausztriába.

Visszafizetés esetén részletfizetésre van lehetőség?

Természetesen részletfizetésre mindig van lehetőség, ennek ütemezését egyeztetni kell a GKK-val. Általában nyitottak rá.