Return to site

Miért kap több osztrák adóvisszatérítést a munkatársam?

Ki számíthat adóvisszatérítésre, ha Ausztriában dolgozik?

August 24, 2022

Ha érdekesnek találja a lentebbi cikkünket és úgy gondolja, hogy kollégájának vagy rokonainak is tartalmazhat fontos információkat (vagy esetleg ők kapnak kevesebb vagy több adóvisszatérítést), akkor nagyon köszönjük ha megosztja velük is az írásunkat!

- Köszönettel, a Visszatérítők lelkes szakértői csapata! -

Amennyiben az alábbi kérdéseken és a lentebbi válaszokon túl lenne bármilyen egyéb kérdése a témával vagy a ausztriai adóügyeivel kapcsolatban, kérem írja meg nekünk a kommentek részben, vagy vegye fel velünk a kapcsolatot közvetlenül! Mi szívesen segítünk a szakszerű válasszal mielőbb!

Az alábbi kérdésekre mindenképpen találni fog közérthető válaszokat a lentebbi cikkünkből.:

  1. Mindenkinek ugyanannyi adóvisszatérítés jár?
  2. Mi alapján állapítható meg az adóvisszatérítés összege?
  3. Milyen adóalapot csökkentő tényezőket, adó keretén belül igényelhető pótlékokat lehet figyelembe venni az adóbevallásban?
  4. Mikor jár ingázásra és mikor jár hazautazásra költségtérítés?
  5. Miért különböznek az ingázási és hazautazási költségek összegei?
  6. Szükséges-e bármit igazolnom a Finanzamt felé adóbevalláskor?

1. Mindenkinek ugyanannyi adóvisszatérítés jár Ausztriában?

Az osztrák adóbevallás elkészítésekor minden – néha lényegtelennek tűnő - információ birtokában kell lenni ahhoz, hogy mindenki számára a legtöbb adót lehessen visszaigényelni. Az adóbevallás során a bruttó jövedelmet csökkentjük az egyes személyek által igénybe vehető költségtényezőkkel, ami miatt adóvisszatérítés keletkezik. Minden egyes ügy egyedi elbírálás alá esik, akár egy kisebb eltérés pl. ingázási távolság eltérés is okozhat visszatérítési összeg különbséget az adóhatározatban, még akkor is ha a munkavállalók ugyanannál a cégnél, ugyanannyi bérért dolgoznak, tehát látszólag mindenük ugyanaz.

2. Mi alapján állapítható meg az osztrák adóvisszatérítés összege?

Az adóvisszatérítés összegének megállapításához pontos információkra van szükség, ide értjük a családra, a család összetételére vonatkozó adatokat, munkahelyi adatokat, béradatokat, adóalapot csökkentő tényezőket, adó keretén belül igényelhető pótlékokat. Egy adott évre vonatkozó teljes béradatokból előzetes kalkulációval – költségcsökkentő tényezők figyelembevételével – pontos adóvisszatérítési összeg állapítható meg az adóbevallás elkészítését megelőzően.

3. Milyen adóalapot csökkentő tényezőket, adó keretén belül igényelhető pótlékokat lehet figyelembe venni az osztrák adóbevallásban?

Az adóbevallásban feltüntethető, leggyakrabban előforduló adóalapot csökkentő tényezők:

  • 2020-2021-es évben home office költségek,
  • osztrák magánbiztosítás és lakáshiteltörlesztés 2020-as évig számolható el, ha 2015. december 31-ig kötötték,
  • ingázás és hazautazás költsége,
  • szállásköltség,
  • szakszervezeti díj, üzemi tanács díj
  • munkaruhaköltségek, stb.

Az adó keretén belül igényelhető pótlékok:

4. Mikor jár ingázásra és mikor jár hazautazásra költségtérítés?

Ingázás a munkahely és a magyarországi lakóhely közötti távolságra, illetve Ausztrián belül az ausztriai szálláshelye/lakcíme és a munkavégzés helye közötti távolságra vehető igénybe. Az úgynevezett Pendlerpauschale (utazási térítés) címen adható juttatást a munkavállaló kérheti havonta a munkáltatóján keresztül: ekkor havonta növeli meg a nettó bért, ahogy az a havi Lohnzetteleken, illetve az éves bérösszesítőn is látszik. Amennyiben a munkavállaló nem igényli ezt havonta, akkor érvényesíteni tudja venni ezt a kedvezményt az adóbevallásában.
Ingázás esetén a lakóhely és a munkahely között naponta teszi meg a munkavállaló az utat, míg hazaút esetén a tényleges lakhelyére, ahol a családja él, hetente jár haza.

Hazautazásra költség akkor számolható el, ha van házastárs/élettárs akivel hivatalosan közös lakcímen él Magyarországon a munkavállaló. A hazautazáshoz kapcsolódik a szállásköltség elszámolása is, mely abban az esetben érvényesíthető ha megvalósul a kettős háztartás, tehát a munkavállaló bizonyíthatóan Magyarországon és Ausztriában is tart fent háztartást, melynek költségét ő fizeti.

Előfordulhat, hogy mindkettő jár? Igen: amennyiben a munkavállaló családja Magyarországon marad, akkor hozzájuk hazautazás ismertethető el, emellett viszont ha Ausztrián belül naponta kell megtennie utat a munkahelyére, akkor arra már járni fog az ingázói díj.

Természetesen ezek a kedvezmények csak akkor élnek, ha a munkavállaló azt saját gépjárművével/tömegközlekedéssel teszi meg, nem céges autóval.

5. Miért különböznek az ingázási és hazautazási költségek összegei?

Az ingázásra és a hazautazásra Ausztriában hivatalosan meghatározott átalányösszegek számolhatók el. Mindkét esetben fontos szempont, hogy milyen időszakra szól az elszámolás, teljes évre vagy csak hónapokra, illetve hogy milyen közlekedési eszközzel közlekedik a munkavállaló. Az ingázási összeget befolyásolja még a megtett km nagysága is. Az ingázás (Pendler Pauschale) mellett egyszeri útfinanszírozás Pendler Euró is igénybe vehető. A megtett távolságot googlemaps-on keresztül a címek beírását követően kell megállapítani, a rendszer által feltüntetett legkisebb km összeggel számolva. Tehát 2 munkavállaló esetében, ha naponta ingáznak Magyarországról Pandorfba, az egyik Mosonmagyaróvárról míg a másik Győrből, a különböző km kategóriákra megállapított eltérő mértékű átalányösszeg miatt más költségtérítést kap aki 40 km-re ingázik és mást kap aki 60 km-re ingázik.

6. Szükséges-e bármit igazolnom a Finanzamt felé adóbevalláskor?


Az adóbevallás kötelező melléklete a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól kikérhető E9-es jövedelemigazolása az adott évre vonatkozó bevételekről (pl. bérjövedelem, munkanélküli segély, örökség stb) A Finanzamt a beérkező adóbevallási nyomtatványok, illetve a FinanzOnline rendszeren beérkező bevallás áttekintését követően határozatot hoz, vagy kiegészítést kér. Kiegészítéskor szükséges csak egyéb más mellékletek beküldése a Finanzamt felé.

Összefoglalásképpen megállapítható, hogy mindenkit egyedi ügyként kell kezelni az adóbevallás elkészítésekor: a másokkal való összehasonlítás az adott munkavállalóra vonatkozó információk alapján történő előzetes kalkuláció nélkül nem is nagyon szerencsés.

Mindenki a lehető legtöbb visszatérítésben bízhat, ha erre a legmegfelelőbb szakembert keresi meg!