November 6, 2016

Adó-visszatérítés évente? Van ennek értelme?

Ausztriában ez a helyzet

Adó-visszatérítést 5 évente elég lenne csinálni, nincsenek napra pontos határidők. Ha kicsúszok az 5 évből, akkor egyszerűen arra az évre már nem tudok visszatérítést kérni. Ha valaki nem csinál adó-visszatérítési kérelmet, akkor erre felszólíthatja egy idő után az osztrák állam, de nem mindig teszi.

Miért érdemes évente megcsinálni a visszatérítést Ausztriában?

Több okból tanácsolom, hogy évente csinálj adó-visszatérítést.
1. Jól jön egy évben egy összegben valami kis pénz.
2. Ritka eset, hogy pontosan emlékszik az ember arra, hogy mikor hol meddig dolgozott, és abban az évben mit számolhatna el. Elég bonyolult 5 évet visszagöngyölíteni, ha érted mire gondolok.

Mi a helyzet az egyéni vállalkozók esetében?

Egyéni vállalkozóknak azonban egy lezárt gazdasági év után kell mindenképpen adóbevallást készíteni, az egy másik témakör, és kevesebbeket érint. Nekik általában a Finanzamt (osztrák NAV) is felhívja a figyelmét.

Németországban egy kicsit másképp van

Németországban nagyjából az a helyzet, mint Ausztriában, annyi különbséggel, hogy maximum 4 évre visszamenőleg lehet elintézni az adó-visszatérítést, és a németek azért november körül szokták kérni, hogy csináld meg, azonban a német állam sem büntet meg, ha 4 évig nem készítesz adó-visszaigénylést.

 

Fontos!

Aki Németországban vagy Ausztriában dolgozik, de nincs állandó bejelentett lakcíme kint (az ideiglenes nem számít), annak először is be kell nyújtania Magyarországon is adóbevallást mielőtt a kintit el tudná intézni. Ez, ha 0 az összeg, akkor 0, az nem számít, de azzal sincs baj, ha van itthon is keresete. Ha beadtad Magyarországon az adóbevallásodat, akkor kb. 1,5-2 hét múlva már mehetsz is és kikérheted a jövedelem igazolását (E9) ami kell a német visszatérítéshez.
Akinek állandó lakcíme van kint, az nyilván kint él, és ezért biztosra veszik, hogy nincs magyar jövedelme párhuzamosan, ezért tőlük nem várják ezt a papírt mellé!