Return to site

Szezonmunka Ausztriában

Adózási tudnivalók és hivatali előkészületek érthetően

November 8, 2023

Ha érdekesnek találja a lentebbi cikkünket és úgy gondolja, hogy kollégájának vagy rokonainak is tartalmazhat fontos információkat, akkor nagyon köszönjük ha megosztja velük is az írásunkat!

- Köszönettel, a Visszatérítők lelkes szakértői csapata! -

  1. Milyen ügyeket kell elintéznem ha ausztriai szezonmunkára készülök?
  2. Biztosítottságom melyik országban mikortól meddig érvényes és mire terjed ki?
  3. A szerződéskötés pillanatától vagyok biztosított?
  4. Mit és melyik hatósághoz kell bejelentenem ahhoz, hogy rendben legyek az osztrák szezonmunka alatt a NAV-nál és a TB -nél is!?
  5. Hogy tudom megnézni, hogy a munkáltatóm rendesen jelentett-e be?
  6. Milyen papírokat kell a munkáltatómtól elkérnem, hogy meg lehessen csinálni az adóbevallásomat?
  7. Milyen számlákat érdemes gyűjtenem a kintlét során és milyen formában őrizzem meg azokat, hogy be tudjam mellékelni az adóbevalláshoz később?
  8. Mikor érdemes beadni az osztrák adóbevallást az év során?
  9. Hány évre visszamenőleg lehet beadni adóbevallást ausztriai szezonmunkásként?
  10. Mi van ha osztrák szezonmunka közben megsérülök vagy megbetegszem?
  11. Mi van ha idő előtt kirúgnak vagy én mondok fel és nem akarok tovább Ausztriában maradni? Mit kell csinálnom és meddig vagyok biztosított?
  12. Mire érdemes figyelni az osztrák munkaszerződésem kapcsán?
  13. Igényelhetek osztrák családi pótlékot gyermekeim után?
  14. Mi van a magyar rendszámommal Ausztriában? Büntethetnek miatta?

 

1. Milyen ügyeket kell elintéznem ha osztrák szezonmunkára készülök?

  • társadalombiztosítási feladatokat
  • osztrák egészségbiztosítást intézni (E-Card)
  • esetlegesen lakcímbejelentés
  • bankszámlanyitás

2. Biztosítottságom melyik országban mikortól meddig érvényes és mire terjed ki?

Szezonosként az E106-os igazolás lekérésével intéződik el a biztosítottság, így a munkavállaló bizonyítani tudja hogy külföldön dolgozik, a NEAK pedig tudni fogja hogy a járulékokat a munkavállaló után a külföldi munkáltató fizeti.

A biztosítottság addig áll fent, amíg az osztrák munkaviszony él.,

Alkalmazottként a munkáltató feladata, hogy a munkavállalót bejelentse a társadalombiztosítóhoz, ezt követően a bruttó bérből járulék kerül levonásra, így válik a munkavállaló betegség-, -baleset, -és nyugdíjbiztosításra is jogosulttá Ausztriában.

A társadalombiztosítással kapcsolatos ügyeket a magyar NEAK intézi, végrehajtásra adják át az ügyeket a NAV részére. Ami előtt kimegy Ausztriába dolgozni, érdemes ezt a Kormányhivatalban jelezni.

5. Hogy tudom megnézni, hogy az ausztriai munkáltatóm rendesen jelentett-e be?

A munkavállalás kezdetén kell kapni munkaszerződést és közben havi bérpapírokat. Ha ez a kezünkben van, akkor látjuk, hogy a hivatalos bejelentés megtörtént-e. A FinanzOnline rendszerben is ellenőrizhetőek a Steuerakt részen az adott évben megtörtént hivatalos bejelentéseket.

A legfontosabb iratok az adóbevalláshoz az éves bérösszesítő és a havi bérpapírok.

7. Milyen számlákat érdemes gyűjtenem a kintlét során és milyen formában őrizzem meg azokat, hogy be tudjam nyújtani azokat később az osztrák adóvisszatérítésben?

Ha voltak évközben munkaruha számlák, utazások igazolására tankolási blokkok, pályamatricák, tömegközlekedési számlák, orvosi számlák, bármely munkavállalással kapcsolatban számlával igazolt költségek. A számlák eredetben megőrzése a legcélszerűbb! (tankolási bizonylatok esetén érdemes lefénymásolni, mert kifakulhatnak) Itt pedig arról, hogy Miért kap több adóvisszatérítést a kollégám?

Ezekről az információkról korábban írtunk egy cikket amit a fentebbi kék részre kattintva olvashat.

8. Mikor érdemes beadni az osztrák adóbevallást az év során?

Mivel a bevallás kötelező melléklete a magyar jövedelemigazolás (E9), célszerű megvárni a február közepét- végét, amikor a NAV már ki tudja adni a munkavállalónak ezt az igazolást.

Ugyanúgy mint a teljes évben dolgozók esetében, ausztriai munkaviszony esetén 5 évre visszamenőleg, német munkavállalás esetén 4 évre visszamenőleg. Az osztrák adóvisszatérítéssel kapcsolatban készítettünk egy kis videot is korábban. Itt tudjátok megnézni.:

Korábban alapvető Osztrák adózási dolgokról itt írtunk bővebben.: https://www.visszateritok.hu/blog/osztrak-adovisszaterites-2020-2021

10. Mi van ha szezonmunka közben megsérülök vagy megbetegszem Ausztriában?

A rendezett egészségügyi biztosítási jogviszony révén jogosult a munkavállaló orvosi igazolás bemutatása által osztrák táppénzre.

A munkaviszony megszűnésekor a munkáltatónak el kell számolnia a munkavállaló felé pl. bérösszesítő kiadása, bérelszámolás. Ha volt lakcím arról ki kell jelentkezni, osztrák betegbiztosítást meg kell szüntetni. A kijelentő lapon látszik, hogy meddig él az osztrák biztosítás. Amennyiben nem talál utána magyar munkahelyet, vagy munkanélkülire megy itthon vagy pedig fizeti maga után a TB járulékot.

Jók-e benne a személyes adataim, mi a munkaviszony kezdete, mennyi a heti munkaidőm stb. Minden, a munkaviszonyra vonatkozó fontos kérdéseket tartalmaz a munkaszerződés, így érdemes átolvasni!

13. Igényelhetek osztrák családi pótlékot gyermekeim után?

Igen, ha nem kiküldetéses a munkaviszony. Visszamenőlegesen 5 évre lehet igényelni ausztriai munkaviszony esetén, német munkaviszony esetén 6 hónapra. Az igénylés alapfeltétele hogy a család egy, közös lakcímen éljen. Elváltak esetében az igénylő mindig az a fél, aki a gyermekkel közös háztartásban él. Minden olyan hónapra igényelhető a családi pótlék, amelyben a munkavállaló a hónap elejétől már munkaviszonyban állt.

 

Erről korábban itt írtunk bővebben.:

+1. Mi van a magyar rendszámommal? Büntethetnek miatta?

A szezonmunkások és ingázók esetében nem kivéve ha rendelkezik Ausztriában állandó bejelentett lakcímmel.