Return to site

Ausztriai adóvisszatérítés

2019-2020

 

Legfontosabb kérdések és válaszok az osztrák adóvisszaigénylésről és adóbevallásról a szakértőktől!

December 12, 2019

Ha érdekesnek találja a lentebbi cikkünket és úgy gondolja, hogy kollégájának vagy rokonainak is tartalmazhat fontos információkat, akkor nagyon köszönjük ha megosztja velük is az írásunkat!

- Köszönettel, a Visszatérítők lelkes szakértői csapata! -

Amennyiben az alábbi kérdéseken és a lentebbi válaszokon túl lenne bármilyen egyéb kérdése a témával vagy a ausztriai adóügyeivel kapcsolatban, kérem írja meg nekünk a kommentek részben, vagy vegye fel velünk a kapcsolatot közvetlenül! Mi szívesen segítünk a szakszerű válasszal mielőbb!

Legfontosabb kérdések, amikre biztosan választ kap a lentebbi cikkből.:

 

  1. Van-e leadási határideje az ausztriai adóbevallásnak?
  2. Milyen változások lehetnek a következő évben az osztrák adóvisszatérítés igénylésében?
  3. Mi az a Familien Bonus Plus?
  4. Miket kell csatolni az osztrák adóbevalláshoz?
  5. Mit jelent a "hiánypótlás - Ergänzungsersuchen Ausztriában?
  6. Miért nem kell félni a hiánypótlástól?
  7. Milyen adócsökkentő tételek vannak Ausztriában?
  8. Mit jelent az adóalapcsökkentő tétel pontosan?
  9. Milyen számlákat érdemes gyűjteni az adóbevalláshoz?
  10. Milyen formában gyűjtsük a számlákat az ausztriai adóbevalláshoz?
  11. Kinek érdemes adóbevallást beadnia Ausztriában?
  12. Adóvisszatérítést rendelek, de adóbevallást kapok?
  13. Hogy lehet, hogy kevesebb hónapot dolgozva többet kaptam vissza, mint akkor amikor egész évet kint dolgoztam Ausztriában?
  14. Csak Geringfügig állásaim voltak, miért kell mégis adót befizetnem?
  15. Kötelező elkészíteni az adóbevallást Ausztriában?
  16. Felszólíthat az osztrák Adóhivatal az adóbevallás beadására?
  17. Milyen formában kell beadni az adóbevallást Ausztriában?
  18. Mi lehet az előnye a Finanzonline-nak?
  19. Miért érdemes Finanzonline elérhetőséget csinálni?
  20. Garantáltan megkapom a Finanzonlineban előkalkulált összeget?
  21. Érdemes az automatikus adóbevallást választanom?
  22. Mennyi idő alatt jön meg a határozat?
  23. Mennyi idő alatt jön meg a pénz?
  24. Miért kaphat vissza több pénzt a kollégám, pedig ugyanott dolgozunk?
  25. Mivel tudna jövőre több pénzt megigényelni?

Rólunk.:

A Visszatérítők csapata vállalja magyar állampolgárok számára, hogy segít az osztrák és német családi pótlék, TB ügyek és adóvisszatérítések / adóbevallások teljes körű, szakszerű ügyintézésében.

Velünk egyszerűen, nyelvtudás nélkül intéztetheti külföldi adó és családi támogatásokkal kapcsolatos ügyeit.

  • Tőlünk gyors, korrekt, precíz és teljes körű ügyintézésre számíthat az ügye kezdetétől a záró határozatok értelmezéséig. 
  • Fix díjakon, korrekt munkát végzünk becsülettel, apróbetűs részek nélkül!

A legfontosabb, amit mindenképpen meg kell értenie az osztrák adóvisszatérítéssel kapcsolatban, hogy:

Az adóvisszatérítés vagy az utólagos befizetés mértéke, mindig az előzetesen levont adó, az egyedi családi állapot, és a személyes költségek figyelembe vétele utáni különbözeti összegtől függ! Előfordulhat az is, hogy Önnek befizetnie kell adót utólag és nem visszafelé kap az adóbevallás után.

Pontosítva, a különbözeti összegből a hatóságok által kiszámolt és jogosnak vélt különbözeti összegek járnak vissza. A kiszámított összeget az osztrák Adóhatóság azaz a Finanzamt számítja ki.

Fontos továbbá az, hogy az ADÓVISSZAIGÉNYLÉS az = az ADÓBEVALLÁSSAL.

Van-e leadási határideje az ausztriai adóbevallásnak?

Ausztriában évenkénti határidő nincs, ellenben 5 évre visszamenőlegesen lehet elkészíteni az alkalmazotti státuszban lévők adóbevallást.

Amennyiben Önnek még nem készült adóbevallás, de úgy érzi a cikk olvasása során, hogy szeretné beadni akkor írjon nekünk bizalommal és segítünk! Átnézzük a helyzetét és ha nem éri meg beadni valamelyik évre akkor is szólni fogunk!

Milyen változások lehetnek a következő évben?

- Itt vannak olyan dolgok amikre nem vennénk mérget mert amíg nem alkalmaznak valamit addig nem lehetünk biztosak mi sem! De az alábbi változtatásokra mi számítunk.: -

A gyermekek után igénybe vehető csökkentéseket összevonják (elvesznek pl. a következő tételek: Kinderfreibetrag, gyermekek után fizetett menza díj, sportszakkör díja, gyógykezelések költségei), innentől minden gyermekre csak a Familien Bonus Plus-t lehet igénybe venni év közben vagy az adóbevallás keretén belül. Ennek mértékéről biztos információval csak a 2020 elején, Finanzamt által kiadott nyomtatványok megismerése után fogunk rendelkezni.

Mi az a Familien Bonus Plus?

A Familien Bonus Plus, egy 1500 eurós igénylési lehetőség. Hasonló más egyéb ilyen levonási kedvezményekhez. Tehát, ennek érvénybe lépésével egyetemben megszűnik a "KINDERFREIBETRAG 440/330" euró adóalap csökkentés, és a gyermek 10 éves koráig elszámolható Kinderbetreuungskosten térítés is. ERRŐL BŐVEBBEN ÍRTUNK EGY KIMONDOTTAN A FAMILIEN BONUS PLUS -ról szóló cikkben.

Miket kell csatolni az osztrák bevalláshoz?

Az ausztriai adóbevalláshoz egyedülállók esetén csak az igénylő E9-es jövedelemigazolását kell mellékelni, házastársak esetén pedig akkor kell a feleségtől/férjtől is E9-es igazolás, ha jár a családnak ostrák családi pótlék (minimum 7 hónapra), és a magyarországi jövedelem nem éri el az átszámított 6000 eurót. Az E9nyomtatványról itt is olvashat bővebben.

Mit jelent a "hiánypótlás” - Ergänzungsersuchen Ausztriában?

Ez NEM feltétlenül jelenti azt, hogy hiányosan került beadásra az adóbevallás, hanem jelentheti azt is, hogy a Finanzamt egyes tételek megmagyarázását, illetve a költségeket igazoló dokumentumok benyújtását kéri akár ismételten is.

Miért nem kell félni a hiánypótlástól?

Kiegészítés kérést az esetek 80%-ban kapnak az adóbevallást benyújtók. Egy jó válasszal sok esetben az ügy pozitívabb elbírálását eredményezhetjük. Ellenben, a hiánypótlás NEM megválaszolásával vagy figyelmen kívül hagyásával egyes költségtényezők vagy akár a teljes bevallási kérelem kerülhetnek elutasításra.

Milyen adóalap csökkentő tételek lehetnek a bevallásban?

Adóalap csökkentő tényezőt jelenthetnek:

  • ha egy vagy több gyermeke van, 
  • ha rendelkezik 2016 előtt kötött lakáshitellel, 
  • Ha ingázik a munkahelye és a lakhelye között. Ingázó átalányt vehet igénybe az a személy, aki nem rendelkezik bejelentett osztrák lakcímmel, mert rendszeresen jár ki munkavégzés céljából és napi rendszerességgel haza is jár. (Az osztrák ingázó átalányról korábban itt írtunk bővebben.)
  • ha látogatja a családját akiktől messze dolgozik, (Férj-feleség-gyerekek számítanak akikkel közös lakcímen él.) 
  • vásárolt munkaruhát, amit nem térített a munkáltató,
  • munkaeszközt vásárolt, amit nem térített a munkáltató,
  • ha tanfolyamot vagy nyelvtanfolyamot végzett
  • ha Ausztriában is rendelkezik lakóhellyel a magyarországi mellett és mindkettő háztartás költségeit a kint dolgozó állja (rezsi, albérleti díj) - Ebben az esetben valósul meg a kettős háztartás ténye...
  • magán balesetbiztosításra és kockázati életbiztosításra kifizetett éves biztosítási összeg.

További fontos dolog, hogy adón felül de az adóbevallás keretein belül is igényelhetőek bizonyos juttatások. Ilyen például az egyedül kereső vagy egyedül nevelői pótlék melynek alapfeltétele, hogy adott kalendáriumi évben volt Ausztriából legalább 7 hónapnyi megítélt és folyósított család pótlékja. Illetve az egyedül keresői pótlék feltétele még, hogy a partnerem jövedelme ne haladja meg az adott kalendáriumi évben a 6000 eurót.

2019-ben ezeket a pótlékokat is csökkentette / indexálta az osztrák állam olyan mértékben ahogy a családi pótlékot is.

Milyen számlákat érdemes gyűjteni az adóbevalláshoz?

  • tankolási bizonylatok,
  • autópálya matrica számlák,
  • osztrák/magyar albérleti díj befizetéséről szóló igazolások,
  • munkaruha/munkaeszköz számlák,
  • magyarországi közüzemi számlák.
  • Családi hazautazási díjtérítés esetében (szervizszámlák, javítási számlák, egyéb bizonyítékok) bizonyítani kell a valós mennyiségű km megtételét, ehhez útnyilvántartás (Fahrtenbuch) kitöltése is szükséges

Kinek érdemes adóbevallást beadni Ausztriában?

Adóbevallást annak érdemes beadni, aki jelentős költség tényezőkkel rendelkezik vagy az éves jövedelme nem éri el az adóköteles határt.

Adó visszatérítést kérek de adóbevallást kapok?

A szóbeszéddel ellentétben ez a kettő dolog nem elválasztható egymástól. Az adóbevallás beadása eredményezhet adó visszatérítést és egyes esetekben adó befizetést is. Ezt a cikk legelején is igyekeztünk tisztázni!

Hogy lehet, hogy korábban kevesebb hónapnyi munkaviszony után többet kaptam vissza, mint most amikor egész évben kint dolgoztam?

Ez olyan esetben fordulhat elő, ha a korábbi pár hónapnyi munkaviszony során szerzett jövedelme nem haladta meg az adóköteles határt azaz a 11.000 eurót, viszont a következő teljes évi munkaviszony után szerzett jövedelme már jóval efelett van,de költségtényezőket nem tud szerepeltetni a bevallásban ebben az évben.

Csak Geringfügig állásaim voltak, miért kell mégis adót befizetnem?

Maga a szó minimális foglalkoztatottságot jelent. Időtartama heti 1-2 órától maximum 20 óráig terjedhet és maximum kb. havi 400 eurós jövedelmet jelent (ez minden évben változik). Ilyen foglalkoztatás esetén nem kell adóbevallást készíteni, hiszen nem vonnak belőle adót és alapesetben TB járulékot sem.

Amennyiben több gerigfügig állással rendelkezik valaki, aminek óraszáma meghaladja a heti 20 órát, akkor ez után TB befizetési kötelezettséget írnak elő, ha pedig a jövedelme átlépi az adóköteles határt, akkor összesítik minden gerigfügig állásból szerzett jövedelmét és utólag kiszabják rá az adót.

Kötelező elkészíteni az adóbevallást Ausztriában?

Bevallást beadni akkor kötelező, ha:

  • valakinek az évben egynél több munkahelye volt,
  • a munkajövedelmem mellett kapott táppénzt, vagy rehabilitációs pénzt,
  • munkanélküli segélyben részesült,
  • osztrák csődalapból kifizetést (pl. egy korábbi munkáltatótól ki nem fizetett jövedelem esetén - Insolvenzgeld) kapott,

Felszólíthat az osztrák Adóhivatal az adóbevallás beadására?

Igen, amennyiben a fenti tételek közül bármelyik is fennáll és nem került beadásra az adóbevallás, úgy a Finanzamt felszólíthatja Önt ennek elkészítésére.

Vannak akik évekig fel sem tűnnek a kinti bürokráciában, és vannak olyanok is, akik már az első évben kapnak felszólítást a beadásra. Amennyiben az adóhivatal azaz az osztrák FINANZAMT felszólító levelet küld Önnek az elkészítésre akkor, azt nagyon komolyan kell venni és feltétlenül a határidőn belül reagálni kell rá!

Milyen formában kell beadni az adóbevallást Ausztriában?

Adóbevallást két módon lehet beadni, papír alapon az előre kiadott nyomtatványokon vagy FinanzOnline rendszeren keresztül.

Mi lehet az előnye a FinanzOnline-nak?

Az online rendszeren keresztül történő adóbevallásnak több előnye is van.:

  • Lekövethetőbbek a munkaviszonyban töltött időszakok, a keresett jövedelmek és levont adók, nem kell sokat gondolkodni annak sem aki több munkahelyen dolgozott év közben,

  • Van mód adatmódosításra később is,

  • Lehetőség van kalkulációkra

  • Gyorsabban beadható a bevallás elkerülve a postázás nehézségeit,

  • Közvetlenül ide ír levelet a Finanzamt, így gyorsabban lehet reagálni a kiegészítési kérésekre, hiszen ezen a felületen van mód válaszadásra is,

  • Biztosan nem keveredik el a levél a postán amiből sajnos egyre több eset van,

Garantáltan megkapom a Finanzonline-on előkalkulált összeget?

Amennyiben a Finanzamt elfogadja az összes beírt tételt az adóbevallásban és ezekhez leadott bizonyítékait, akkor nagy valószínűséggel igen.

Abban az esetben, ha egyes tételek nem kerülnek igazolásra a Finanzamt kérése ellenére, úgy a visszatérített összeg kevesebb lesz az előkalkuláltnál.

Érdemes az automatikus adóbevallást választanom?

Amennyiben valaki csak egy munkahelyen dolgozott és nem adott be osztrák adóbevallást, úgy a Finanzamt elkészíti azt és megküldi jóváhagyásra.

Figyelni kell a részletekre, mert sok euróval lehet kevesebb a nap végén a családi kasszában a kényelem bűntetése. Ugyanis ebben az automatikus tervezetben, amit az adóhivatal rendszere külden fog, a lehetséges extra költség tényezőket nagy valószínűséggel nem számolnak el melyekről az ausztriai adóhivatal nem tud, vagy nem kapott információt időben. Tehát, ezekből a lehetséges költségekből nem is kaphatunk visszatérítést sajnos ha elfogadjuk az automata bevallást. Így sok - sok euróval kaphatunk kevesebbet, (Persze ez nem biztos mindenkinél!) mint amire számítanánk.

Ezt a határozatot egyébként nem kötelező elfogadni! A határozat mellékletein meg kell jelölni, hogy nem kéri ezt a határozatot és a jövőben sem fogja igényelni. Ez után el kell készíteni az adóbevallás úgy, hogy ott mindent adó tényezőt, lehetőséget fel kell tüntetni és ezt kell a Finanzamt-nak beadni.

Abban az esetben, ha a Finanzamt által megállapított adó visszatérítési (vagy befizetési) összeget elfogadhatónak tartja, arra esélyt nem lát, hogy egyéb tényezők alapján további visszatérítésre lenne jogosult, akkor aláírással és a Finanzamt-nak visszaküldéssel elfogadhatja azt.

Az ausztriai automatikus adóbevallásról ebben a cikkben írtunk bővebben korábban. - ITT -

Mennyi idő alatt jön meg a határozat?

Hivatalosan a Finanzamt-nak 6 hónapja van kiegészítés kérésre majd a határozat meghozatalára.

Előfordulhat, hogy valaki az egyik évben már 2 héttel a beadás után határozatot tarthat a kezében, míg a következő évben ügye elhúzódik akár 4-8 hónapig és több hiánypótlást is kérnek tőle bizonyos tételek elismeréséhez. Ezt befolyásolni és sürgetni nem lehet.

Mennyi idő alatt jön meg a pénz?

A határozat meghozatala után viszonylag gyorsan megy a kiutalás. Akár 2-3 héten belül meg kell érkeznie a visszatérítendő összegnek a megadott bankszámlaszámra.

Miért kaphat vissza több pénzt a kollégám, pedig ugyanott dolgozunk?

Ez olyan esetben fordulhat elő, ha más élethelyzetben vannak. És általában más élethelyzetben van.

  • Például a kollégája nős, Ön pedig egyedülálló a bevallási időszakban,
  • Lehet, hogy kollégájának három gyermeke van, Önnek egy vagy csak kettő,
  • Kollégájának nem térítik az ausztriai szállást, Önnek pedig kifizeti a cége valamilyen formában,
  • Kollégája tudta igazolni a hazautazás és kettős háztartás költségeit, Ön pedig csak részben vagy egyáltalán nem tudja igazolni ezeket a tételeket,

Mivel tudna jövőre több pénzt megígényelni?

  • Alapítson családot vagy vállaljon több gyermeket,
  • Járjon rendszeresen haza családjához és gyűjtse az utazási költségszámlákat, igazolásokat

A Visszatérítők csapata vállalja magyar állampolgárok számára, hogy segít az osztrák és Német családi pótlék, TB ügyek és adóvisszatérítések / adóbevallások teljes körű, szakszerű ügyintézésében.

Velünk egyszerűen, nyelvtudás nélkül intéztetheti külföldi adó és családi támogatásokkal kapcsolatos ügyeit.

  • Tőlünk gyors, korrekt, precíz és teljes körű ügyintézésre számíthat az ügye kezdetétől a záró határozatok értelmezéséig. 
  • Fix díjakon, korrekt munkát végzünk becsülettel, apróbetűs részek nélkül!

Amennyiben az alábbi kérdéseken és a lentebbi válaszokon túl lenne bármilyen egyéb kérdése a témával vagy a ausztriai adóügyeivel kapcsolatban, kérem írja meg nekünk a kommentek részben, vagy vegye fel velünk a kapcsolatot közvetlenül! Mi szívesen segítünk a szakszerű válasszal mielőbb!