Return to site

E-card változás Ausztriában

Ausztriában folyamatban van a fényképes E-cardra való átállás.

Intézkedni kell!

May 12, 2021

Az utóbbi időben több jelzést kaptunk ügyfeleinktől, hogy az osztrák biztosításukat megszüntették, illetve az E-cardjuk használata nem volt lehetséges valamiért, például az osztrák orvosnál.

Ha érdekesnek találja a lentebbi cikkünket és úgy gondolja, hogy kollégájának vagy rokonainak is tartalmazhat fontos információkat, akkor nagyon köszönjük, ha megosztja velük is az írásunkat!

 

- Köszönettel, a Visszatérítők lelkes szakértői csapata! -

Amennyiben az alábbi kérdéseken és a lentebbi válaszokon túl lenne bármilyen egyéb kérdése ezzel a témával, vagy az ausztriai adóügyeivel kapcsolatban, kérem írja meg nekünk a kommentek részben, vagy vegye fel velünk a kapcsolatot közvetlenül! Mi szívesen segítünk a szakszerű válasszal mielőbb!

Az alábbi kérdésekre biztosan kaphat választ az alábbi cikkből.:

  • Mi az az E-card és mire jó Ausztriában?
  • Milyen kártyát cserél le az osztrák hivatal és mire?
  • Hogy tudom ellenőrizni, hogy van-e rólam fotó a rendszerben?
  • Mi kell ahhoz, hogy fényképet regiszráljanak rólam az E-card-hoz?
  • Kire vonatkozik a csere és kire nem?
  • Hogy néz ki az E-card?
  • Van díja az osztrák E-card cseréjének?
  • Meddig lehet használni a régit?
  • Hogyan kell intézni a fényképes E-card cseréjét?
  • Mekkora kép kell az osztrák E-card ügyintézéshez?
  • Hol lehet időpontot kérni?

1. Mi az az E-card és mire jó Ausztriában?

Az E-card „ e-kártya ” (SV chip-kártya) az osztrák társadalombiztosítási rendszer (egészségügyi, baleset-, nyugdíj- és munkanélküliségi biztosítás) elektronikus adminisztrációs rendszerének személyes chipkártyája. -wikipedia- 2005 óta van forgalomban a zöld, műanyag változat. Egy új rendelet szerint 2023 végéig minden régi kártyát egy új, a tulajdonos fényképével ellátott E-cardra kell cserélni. 

2. Kire vonatkozik a csere és kire nem?

2020. január 1-től minden újonnan kiállított E-cardon már a tulajdonos fényképének is kell szerepelni. Az előírás alól a 70 év felettiek és a négyes fokozatú vagy annál magasabb fokú ápolásra szorulók mentesülnek. Ha nem rendelkezik osztrák állampolgársággal, be kell mutatnia eredeti úti okmányát.A cserék kezdetekor az Ausztriában lakcímmel rendelkezők értesítést kaptak a Österreichische Gebietskrankenkasse-tól a váltás időpontjáról. Amennyiben ez eddig még nem történt meg, úgy mindenképpen érdemes ennek utánajárni és magunknak elkezdeni intézni a cserét. Akiknek nincs lakcímbejelentés, pl.: az ingázóknak önmaguknak kell gondoskodni a kártya cseréjéről.

Akik már rendelkeznek E-carddal, azoknak a Österreichische Gebietskrankenkasse folyamatosan cseréli azt fényképesre amennyiben rendelkeznek Önről fotóval az adatbázisukban. 

2.a, Hogy tudom ellenőrizni, hogy van-e rólam fotó a rendszerben?

Ezen a linken E-card számunk megadásával lekérdezhető a nyilvántartott fénykép.:

Amennyiben nincs rólunk bent fotó úgy a lentebbiek szerint kell eljárni.

2. b, Mi kell ahhoz, hogy fényképet regiszráljanak rólam az E-card-hoz?

  • Az e-kártya fényképének meg kell felelnie az igazolványkép kritériumainak. (35 mm szélesnek és 45 mm magasnak kell lennie. A fejnek a kép körülbelül 2/3-át kell elfoglalnia, a fényképnek színesnek kell lennie.)
  • A fényképet személyesen kell benyújtania, és magánál kell tartania az e-kártyáját vagy a társadalombiztosítási számát.
  • Ha Ön osztrák állampolgársággal rendelkezik, hivatalos fényképes igazolványt és az osztrák állampolgárságot igazoló eredeti igazolást kell bemutatnia. Ha nem rendelkezik személyi igazolvánnyal, akkor személyazonossági tanúval kell megjelennie. Hivatalos fényképes igazolványt kell bemutatniuk, és meg kell erősíteniük az Ön személyazonosságát.

Így néz ki egy újabb fajta, fényképes chipkártya (osztrák kártya első oldala).:

Osztrák egészségbiztosítási kártya hátoldala.:

3. Mi az E-card érvényessége és lejárata?

Az Ausztriában kiadott egészségbiztosítási kártya (e-card) hátoldalán a jobb alsó sarokban vagy sok csillag szerepel vagy egy dátum. Az első kártya kiadásakor csillagokat írnak be, a következő esedékes kártyacserénél egy úgynevezett érvényességi időt jelölnek meg. (Nap/ hónap/ év)

Ez a dátum azonban nem azt jelenti, hogy meddig van osztrák egészségbiztosításunk, hanem ez csak a kártyának a lejárati dátuma. Abban az esetben, ha a kártyánk dátuma már lejárt akár egy éve is, de van osztrák munkaviszonyunk, akkor is jár az ingyenes orvosi ellátás Ausztriában és Magyarországon is.

Természetesen a kártya cseréjéről mielőbb gondoskodni szükséges!

4. Van díja az osztrák E-card nak?

Az E-card kiállításának díja van. Olyan 10 Euró körül számítják általában (jelenleg 11,50 Euró) és a fizetésből vonják le E-card Servicegebühr néven valamelyik hónapban. Postán küldi a GKK automatikusan a lejárat körül. Ha ez nem történik meg valamiért, akkor neten a GKK oldalán vagy valamelyik ügyfélszolgálaton érdemes szólni a biztonság kedvéért.

 

5. Meddig lehet használni a régit?

A régit lehet még használni, de hosszú betegállományban lévők esetében biztosan megszüntetik az érvényességét.

Ahogy már 2020 márciusában is írtunk róla és jeleztük ezt, Ausztriában 2020 januártól a Österreichische Gebietskrankenkasse-k kezdeményezték az E-cardok kötelezően fényképessé változtatását, amit 2023 végéig mindenkinek le kell cserélnie.

6. Hogyan kell intézni a cserét?

Mint bizonyára többen tudják, ezt az erre kijelölt illetékes rendőrőrsökön lehet intézni, ahol rögzítenek a nyilvántartásban.

A regisztrációs iroda kereső segítségével könnyedén megtalálhatja az Önhöz legközelebbi anyakönyvi irodát.

7. Hol lehet időpontot kérni?

  1. E-card mit Foto ablak
  2. Registrierungsstellen → kiválasztani a munkahelyi tartományt. Itt láthatjuk felsorolva a tartományi rendőrőrsök elérhetőségeit. 
  3.  Válasszuk ki a nekünk legmegfelelőbbet (pl. a munkahelyünkhöz a legközelebb esőt)
  4.  Elektronische Terminvereinbarung link. Itt tartományválasztás után személyes adatainkkal kitöltjük az űrlapot
  5.  Mögliche Termine anzeigen gomb
  6.  Majd a felsorolt időpontok közül kiválasztjuk a nekünk legmegfelelőbbet és a Termin reservieren gombbal lefoglaljuk.