Return to site

E106 nyomtatvány -ról minden fontos információ egy helyen, közérthetően.

Eláruljuk a titkot! Ezt a dokumentumot nem kell letöltenie ha német vagy osztrák biztosítottságot szeretne igazolni! ;)

October 25, 2023

E106 nyomtatvány letöltése (kormányablak pdf)

Ilyen és ehhez hasonló trükkös dilemmákban tudunk segíteni Önnek is sok ezer sikeres ausztriai és német TB és munkaügy intézés tapasztalatával a hátunk mögött!   

Alapvető kérdésekre szeretnénk minél egyszerűbb válaszokat adni Önnek, hogy megkönnyítsük az ügyintézés folyamatát abban az esetben is, ha maga szeretné rendezni az egészségbiztosítással kapcsolatos ügyeit.

  • Mire szolgál az E106-os nyomtatvány?
  • Kinek kell kitölteni a nyomtatványt?
  • Hányszor kell kikérni?
  • Mi van akkor ha szezonális munkaviszonyom van?
  • Milyen dokumentumokra van szükség a nyomtatvány kikéréséhez?
  • Mi van akkor ha azt sem tudom, hogy hol dolgoztam korábban és mennyit?
  • Milyen költségei vannak az eljárásnak?
  • Egészségügyi ellátással kapcsolatosan az EU-ban.
  • Fontosabb fogalmak.
  • Tippek / Trükkök

Mire szolgál az E106-os nyomtatvány?

Az a célja, hogy külföldi munkaviszony megkezdése után az E106-os igazolás kikérésével tudja bizonyítani, hogy külföldön bejelentett munkaviszonya van. Ezt azért is fontos igazoltatni, mert így a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) tudni fogja, hogy külföldön dolgozik, külföldön fizeti a munkáltatója Ön után a járulékokat. Így nem keresik Önt a rendszerben, nem nyomoznak Ön után, nem adják át a NAV-nak, tehát elkerülhetőek a különböző kellemetlenségek, melyek az utólagos munkaviszony igazolásokkal és sok - sok utánjárással járnak!

Nagyon fontos tudni, hogy az E106-os igazolással mindig és kizárólag az aktív jelenlegi folyamatos munkaviszonyomat tudom igazolni.

Kinek kell kitölteni a nyomtatványt?

Az E106-os nyomtatványt az OEGK tölti ki és küldi meg az illetékes magyar hatóság (NEAK) felé.

Hányszor kell kikérni az E106-ost?

Minden alkalommal, amikor bejelentik egy új munkahelyre külföldön. Ilyenkor mindig ki kell kérni az E106-os igazolást.

Ezt az igazolást az OEGK közvetlenül a NEAK-nak küldi meg, az igazolásnak beérkeztéről az illetékes magyar hatóság levélben értesíti Önt, amiből tudomást szerezhet arról, hogy a biztosítása rendben van. Amennyiben további teendője van, arról szintén tájékoztatást küldenek Önnek.

Mi van akkor ha szezonális munkaviszonyom van?

Macerásnak tűnhet, de sajnos minden egyes alkalommal, amikor bejelentik az új szezonra, ki kell kérni az E106-os igazolást!

Fontos információ még: amikor sem külföldön, sem Magyarországon nem rendelkezik munkaviszonnyal, nincs bejelentve és ezáltal nincs biztosítva sem, akkor vagy külföldi vagy magyar munkanélküli ellátást kell igényelnie, ami alapján biztosítottsággal fog rendelkezni (attól függően, hogy melyik országból jogosult). Ha egyik országban sem jogosult munkanélküli ellátásra, akkor átmenetileg fizetnie kell maga után Magyarországon az egészségbiztosítási járulékot. Ennek mértéke (2023-ban) 9.600 Ft / hó. De ezt minden évben ellenőrizni kell, mert változhat!

Az E106-os igazolás kikéréséhez az alábbi dokumentumokra van szükség:

  • Magyar személyi igazolvány másolata
  • Magyar lakcímkártya másolata
  • Külföldi egészségbiztosítási kártya (E-Card) másolat vagy a Sozialversicherungsnummer (amennyiben még nincs E-cardja).

Értelemszerűen mindegyikről mind a két oldal szükséges és SCANNEL-ve nem fotózva!

Mi van akkor ha azt sem tudom pontosan, hogy hol is dolgoztam és mennyit?

Akkor sem kell kétségbe esni, mert a Visszatérítők Csapata ebben is tud Önnek segíteni!

Amennyiben elküldi nekünk az E106-os nyomtatvány kikéréséhez szükséges dokumentumokat (lásd korábban) és a legutolsó munkahelyének a címét, akkor ezek alapján ki tudunk kérni Önnek egy VDA-t (Versicherungsdatenauszug) a címére.

Trükkök, technikák:

Abban az esetben, ha már korábban is dolgozott és jelenleg is dolgozik külföldön, érdemes egyből egy eljárással mind a két igazolást kikérnie, tehát az E106-ost és a VDA-t is.

Egészségügyi ellátás az Európai Unióban:

A társadalombiztosításra (egészségbiztosításra) jogosultak, illetőleg az igénybe vehető ellátások körének meghatározására alapvetően minden tagállamban továbbra is a nemzeti jogszabályok érvényesek, a társadalombiztosítási rendszerek tagállamonként eltérnek. Az EU ezen a területen koordinációra törekszik.

Az uniós szabályok, pontosabban a 883/04/EK rendelet 11. cikke rögzíti, hogy egy uniós munkavállalóra kizárólag annak a tagállamnak a szociális biztonsági jogszabályai vonatkoznak, ahol a kereső tevékenységét végzi (egy jogállam elve), kizárólag ott köteles járulékfizetésre és főszabály szerint abban a tagállamban lehet biztosított.

Azért, hogy az uniós rendeletnek megfeleljen, a magyar jogszabály kimondja, hogy abban az esetben, ha a belföldi személy, valamely EGT tagállamban rendelkezik biztosítási jogviszonnyal, mentesül az egészségügyi szolgáltatási járulék fizetésének kötelezettsége alól, illetve nem is fizethető ilyenkor az egészségügyi szolgáltatási járulék Magyarországon. Azt, hogy valaki külföldön rendelkezik biztosítással, 2009. április 1-jétől kötelező bejelenteni az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak (jelenlegi nevén a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő, NEAK). A bejelentéshez szükséges nyomtatvány az erről az oldalról tölthető le és a magyarországi lakóhely szerinti NEAK-hoz kell kitöltve eljuttatni.

Amennyiben Ön munkaviszonyt létesít valamelyik másik tagállamban, be kell jelentenie, hogy egy másik tagállamban rendelkezik biztosítási jogviszonnyal. Erről bővebben a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) tájékoztató kiadványában olvashat.

További információval a kérdésben illetékes magyar hatóság, a NEAK szolgálhat.

 

Fontosabb fogalmak:

Személyes adat: A személyes adat bármely meghatározott (azonosított vagy azonosítható) természetes személlyel (a továbbiakban: érintett) kapcsolatba hozható adat, az adatból levonható, az érintettre vonatkozó következtetés. A személyes adat az adatkezelés során mindaddig megőrzi e minőségét, amíg kapcsolata az érintettel helyreállítható. A személy különösen akkor tekinthető azonosíthatónak, ha őt – közvetlenül vagy közvetve – név, azonosító jel, illetőleg egy vagy több, fizikai, fiziológiai, mentális, gazdasági, kulturális vagy szociális azonosságára jellemző tényező alapján azonosítani lehet.


Illetékes teherviselő: Annak az országnak a "biztosítója", amelyik az ellátások költségeit viseli, mivel az illető, aki az ellátásokat igénybe vette, nála van vagy volt biztosítva.

Biztosított: A társadalombiztosítási jogszabályok a biztosított fogalma alatt, azokat a személyeket értik, akik társadalombiztosítási jogviszonyuk keretében valamennyi társadalombiztosítási ellátásra - egészségbiztosítási, nyugdíjbiztosítási és magán-nyugdíjpénztári szolgáltatásokra - jogosultságot szereznek.

Illetékes intézmény: Az a fővárosi/megyei kormányhivatal, amely a biztosított magyarországi lakóhelye szerint illetékes.


Összekötő szerv: Az a szervezet, amely az adott EGT-tagállamban az egészségügyi ellátásért felelős. A listájuk megtalálható a NEAK honlapján.

EGT tagállam: Ausztria, Belgium, Bulgária, Ciprus, Csehország, Dánia, Egyesült Királyság, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Horvátország, Írország, Izland, Lengyelország, Lettország, Liechtenstein, Litvánia, Luxemburg, Magyarország, Málta, Németország, Norvégia, Olaszország, Portugália, Románia, Spanyolország, Svédország, Szlovákia és Szlovénia.


Zárult biztosítási jogviszony: Egy korábbi időtartamra vonatkozó állapot, amiről igazolást lehet kérni. A dolog előzménye, hogy az illető a múltban külföldön dolgozott és külföldön jogosultságot szerzett az ottani társadalombiztosítási ellátásokra. Azóta az illető egy másik államba- vagy hazaköltözött, így a korábbi országból származó biztosítási jogviszonya lezárult. Az imént körülírt jogviszonyt nevezzük zárult biztosítási jogviszonynak.


Biztosítási jogviszony időtartama: Az az időszak, ami alatt a munkáltató fizette a munkavállaló után járó egészségbiztosítási járulékot.

Milyen költségei vannak az e106 nyomtatvány igénylési eljárásnak?

A hatóságoktól a dokumentumok igénylése ingyenes. Ha segítséget szeretne kérni a teljes ügyintézés szakszerű lebonyolításához, írjon nekünk bizalommal és mi mindenben igyekszünk segíteni! ;)

Az alábbi (Facebook komment box, a leglentebbi komment résszel ellentétben sok esetben nem szakértői véleményeket-válaszokat is tartalmazhat. Ha tényleges, szakértői válaszokra kíváncsi, kérem írjon nekünk közvetlenül a iroda@visszateritok.hu emailcímre!