EU/EWR Nyomtatvány

Legfontosabb információk az EU/EWR vagy más néven az EU/EGT nyomtatványról, a Németországban dolgozóknak.

 

Kitöltése, szabályok, dokumentum letöltése...

· Németadó,Németország,EUEWR,németadó

Ha érdekesnek találja a lentebbi cikkünket és úgy gondolja, hogy kollégájának vagy rokonainak is tartalmazhat fontos információkat, akkor nagyon köszönjük ha megosztja velük is az írásunkat!

- Köszönettel, a Visszatérítők lelkes szakértői csapata! -

Az alábbi kérdésekre biztosan kap közérthető választ az alábbi cikkünkben.:

  1. EU/EWR avagy EU/EGT formanyomtatványról általánosságban,
  2. Mikor nem kell Magyarországon adóbevallást csinálni, ha külföldön dolgozott?
  3. Mikor tudom igényelni ezt az EU/EWR igazolást?
  4. Koronavírus ideje alatti változások az ügyintézésben
  5. Mit kell csinálni az igénylés előtt ha Németországban dolgoztunk?
  6. Hányszor kell kérni és melyik évekre ha több évet dolgoztam Németországban?
  7. Hogyan kell feltűntetni az élettársat a nyomtatványon.
  8. Vissza tudom igényelni az adót Németországból az EU/EWR nyomtatvány igénylése nélkül is?
  9. Mi van a házastárssal / élettárssal ha egyedül keresőnek számítok?

  1. Mi az az EU/EWR vagy itthon EU/EGT nyomtatvány pontosan?

  Az E9 és EU/EWR igazolásokat a NAV- adja ki, a magyar adóbevallás benyújtása után. Ezeken a nyomtatványokon kerülnek leigazolásra a Magyarországon szerzett, bevallási kötelezettség alá tartozó jövedelmek a NAV által. Akkor is, ha azoknak az összege nulla. 2020 Január 1-től amennyiben az adott évben nem volt a magyar adóbevallási kötelezettség alá tartozó jövedelem, úgy nem szükséges a magyar adóbevallás beadása, enélkül is kiadják a 0-ás E9 vagy Eu/EWR igazolást.

  2. Mikor nem kell Magyarországon adóbevallást csinálni, ha külföldön dolgozott?

  "Magyarországról bevallási kötelezettség alá eső jövedelemmel nem rendelkeztem."

  Ez azt jelenti például, hogy nem volt.:

  • Munkaviszonyból származó adóköteles jövedelme,
  • Nem volt ingatlan bérbeadásból származó jövedelme,
  • Ingatlan értékesítésből sem volt jövedelme,
  • Vagy bármilyen más személyi jövedelem alá eső bevétele sem volt!

  Azoknak, akinek mégis volt bármilyen jövedelem adó köteles bevételük, azoknak az eddigiek szerinti eljárásban kell igényelni az EU/EWR -t vagy az E9-es nyomtatványt. (Az E9 nyomtatvány az ausztriai bevallás esetében szükséges erről itt írtunk.)

  Amennyiben az adóbevallások, az E9 (osztrák adóbevalláshoz szükséges) és EU/EWR vagy más néven EU/EGT igazolások beszerzésében bármilyen segítségre lenne szüksége, a VISSZATÉRÍTŐK Csapata szívesen segít Önnek is!

  A koronavírus alatt számos NAV ügyfélszolgálat bezárt, ezért vagy postai úton kell igényelni az igazolást vagy olyan megyei ügyfélszolgálathoz kell bemenni, ahol nem szűnt meg a személyes ügyfélfogadás.

  4. Milyen változás van az EU/EWR ügyintézésben a koronavírus miatt?

  Sok ügyfelünk jelezte, hogy elbocsájltották vagy nagy valószínűséggel el fogják bocsájltani az állásából a vírus miatt. Sajnálattal halljuk az ilyen híreket! Sokaknak az adóvisszatérítése akár egy teljes hónapnyi megélhetését is fedezheti ezért érdemes mielőbb nekilátni az ügyintézésnek.

  A koronavírus alatt számos NAV ügyfélszolgálat bezárt, ezért vagy postai úton kell igényelni az igazolást vagy olyan megyei ügyfélszolgálathoz kell bemenni, ahol nem szűnt meg a személyes ügyfélfogadás.

  A vírus miatt itthon is akadoznak a hivatalok, és/vagy alakítanak a folyamataikon alkalmazkodva az új és nem szokványos helyzethez.

  A változásokkal kapcsolatban az alábbi információkat gyűjtöttük össze.:

  • Akinek volt jövedelme magyarországon az vagy megcsináltatja az adóbevallását egy könyvelővel, vagy elfogadja a NAV által készített tervezetet, amit például ügyfélkapun keresztül lehet elfogadni a kérvényezés után, vagy május 20 után automatikusan elfogadottá fog vállni.
  • Akinek nem volt magyarországon jövedelme az elmúlt évben annak két különböző nyomtatványt is ki kell töltenie. Az egyik egy kérelem a másik meg egy Bescheinigung EU / EWR amit két példányban kell kell otthagyni a NAV kirendeltségein. 

  5. Mit érdemes csinálni az igénylés előtt a Német munka során?

  Németországi munkavállalás esetén is kell beadni a német bevallás mellékleteként EU/EWR igazolást, amennyiben a munkavállaló állandó lakcíme magyar.

  Ha van magyar jövedelem, arról először el kell készíteni a magyar adóbevallást, benyújtani a NAV felé, majd ezután lehet kikérni az igazolást.

  6. Hányszor kell kérni és melyik évekre ha több évet dolgoztam Németországban?

  Mindegyik évre ki kell kérni az EU/EWR igazolást, amelyre bevallást szeretne benyújtani Németországban.

  7. Vissza tudom igényelni az adót Németországból az EU/EWR nyomtatvány igénylése nélkül is?

  A német adóbevallás kötelező melléklete az EU/EWR igazolás, ennek összege magában a bevallásban is feltüntetésre kerül.

  Amennyiben enélkül kerül beadásra a német bevallás, úgy a Finanzamt utólag kéri ezt be egy kiegészítést kérő levél formájában.

  8. Mi van a házastárssal / élettárssal ha egyedül keresőnek számítok?

  Ebben a kérdésben jelentős különbség van a német és osztrák bevallás között: a német bevallás esetén mindenképpen le kell igazolni a feleség jövedelmét, akkor is , ha összege 0 Ft és akkor is ha milliókat keresett.

  Ausztriában a bevallással egyidejűleg akkor kell benyújtani a Magyarországon élő házastárs E9 igazolását is, amennyiben a házastárs jövedelme az átszámított 6000 euró alatt van. Erről az E9 nyomtatvány cikkünkben írtunk korábban.

  Így néz ki az EU / EWR avagy az EU/EGT nyomtatvány.:

  EU / EWR nyomtatvány letöltése

  Az EU/ EWR jövedelemet igazoló nyomtatványt a NAV helyi kirendeltségein kérhető. Az adóigazolás adott tárgyévre a magyar SZJA bevallást követően kérvényezhető. Az SZ- személyi, J- jövedelem, A- adó bevallásokat vagy a NAV csinálja meg Önnek automatikusan, (Ezt május előtt nem adják ki, ezért nem érdemes erre várni ha valakinek sűrgős az ügyintézés! ;) ) vagy megbíz vele egy átlag magyar SZJA bevallásokat is vállaló könyvelőt.

  Ha több évnyi adóvisszatérítést szeretnénk visszaigényelni Németországból (Maximum 4 évre visszamenőleg lehet igényelni), akkor az összes évről ki kell kérni külön-külön az igazolást!

  A külföldön dolgozó magyar munkavállalók esetén, aki EU/EGT - EU/EWR-es jövedelemigazolást szeretne igényelni annak először be kell adni magyar adóbevallást. Amennyiben nem volt magyar jövedelem akkor is egy "0"-ás bevallást kell készíteni vagy könyvelők által készítetni az EU/EWR-es igazolás kikérése előtt. --- EBBEN LETT MOST VÁLTOZÁS AMIT FENNTEBB ÍRTUNK! ----

  Fontos részlet, hogy az igazolás kiállításának egyik további feltétele, hogy az ügyfél az igazolni kért időszakban magyarországi lakóhellyel rendelkezzen, azaz legyen Magyar lakcímkártyája.

  Külföldi címet a NAV nem fogad el lakcímként és megtagadhatja az E9 nyomtatvány kiadását.

  Amennyiben segítségre lenne szüksége az Osztrák és / vagy Német adóvisszatérítés, adóbevallás, családi pótlék, GYES ügyintézésben, írjon a VISSZATÉRÍTŐKNEK bizalommal, hogy szakértő kollégáink ingyenes tájékoztatást és / vagy szükség esetén, korrekt ajánlatot tudjanak adni a szakszerű, teljeskörű ügyintézésre Önnek is!

  Gyakori kérdésekre választ kaphatsz weboldalunkon lévő kisokosban. Ide kattintva is eléri a kisokosunkat.

  All Posts
  ×

  Almost done…

  We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

  OK