Return to site

E9 nyomtatvány

Legfontosabb információk az E9 nyomtatványról leginkább, az Ausztriában dolgozóknak. Kitöltés, szabályok, dokumentum letöltése...

February 20, 2018

VÁLTOZÁS!!! - 2020.02.01

Az alapvető E9 nyomtatvánnyal kapcsolatos információkat lentebb olvashatja!

Amit biztosan tudunk állítani, hogy a Győr - Moson - Sopron Megyei NAV -nál kiadják az E9-es igazolásokat a magyar jövedelemről azoknak, akiknek magyar jövedelmük nem volt az adott évben. Ezt olyan formában teszik, hogy a régi úgynevezett "0-ás" adóbevallást nem kell elkészíteni és benyújtani egészében, helyette csak egy igénylő / kikérő lapot kell kitölteni, amellyen nyilatkozni kell az alábbiakról mindenképpen.:

"Magyarországról bevallási kötelezettség alá eső jövedelemmel nem rendelkeztem."

Ez azt jelenti például, hogy nem volt.:

  • Munkaviszonyból származó adóköteles jövedelme,
  • Nem volt ingatlan bérbeadásból származó jövedelme,
  • Ingatlan értékesítésből sem volt jövedelme,
  • Vagy bármilyen más személyi jövedelem alá eső bevétele sem volt!

Azoknak, akinek mégis volt bármilyen jövedelem adó köteles bevételük, azoknak az eddigiek szerinti eljárásban kell igényelni az E9 nyomtatványt és az EU/EWR estetében (Ami németországi bevallás esetében szükséges) továbbra is.

E9 kérelem letöltése

Amennyiben az adóbevallások, az E9 és EU/EWR igazolások beszerzésében bármilyen segítségre lenne szüksége, a VISSZATÉRÍTŐK Csapata szívesen segít Önnek is!

---------------------

Az alábbi kérdésekre biztosan kap közérthető választ az alábbi cikkünkben.:

  • E9 formanyomtatvány letöltése magyarul
  • Kinek kell letölteni a nyomtatványt?
  • Miért kell kitölteni az E9 nyomtatványt?
  • Hol tudom igényelni az E9 jövedelemigazolást?
  • Mit igazol ez a formanyomtatvány?
  • Mikor tudom igényelni ezt az igazolást?
  • Mit kell csinálni az igénylés előtt ha ausztriában dolgoztunk?
  • Hányszor kell kérni és melyik évekre ha több évet dolgoztam ausztriában?
  • Vissza tudom igényelni az adót ausztriából az E-9 nyomtatvány igénylése nélkül?
  • Hogyan függ össze az SZJA bevallás az E9 nyomtatvánnyal?
  • SZJA változások 2018. jan 1-től. - letölthető doksi - 
  • Mi van a házastárssal / élettárssal ha egyedül keresőnek számítok?

Így néz ki az e9 nyomtatvány.:

Válaszok:

Az E9 jövedelemet igazoló nyomtatványt a NAV helyi kirendeltségein kérhető. Az adóigazolás adott tárgyévre a magyar SZJA bevallást követően kérvényezhető. Az SZ- személyi, J- jövedelem, A- adó bevallásokat vagy a NAV csinálja meg Önnek automatikusan, (Ezt május előtt nem adják ki, ezért nem érdemes erre várni ha valakinek sürgős az ügyintézés! ;) ) vagy megbíz vele egy átlag magyar SZJA bevallásokat is vállaló könyvelőt.

Amennyiben, minket bíz meg a teljes ausztriai adóvisszatérítésének és a SZemélyi Jövedelm Adójának elkészítésével is, abban az esetben az E9-es igazolás kitöltése és kikérése benne foglaltatik az ügyintézési díjunkban!

Ha több évnyi adóvisszatérítést szeretnénk visszaigényelni Ausztriából, akkor az összes évről ki kell kérni külön-külön az igazolást!

A külföldön dolgozó magyar munkavállalók esetén, aki E9-es jövedelemigazolást szeretne igényelni annak először be kell adni magyar adóbevallást. Amennyiben nem volt magyar jövedelem akkor is egy "0"-ás bevallást kell készíteni vagy könyvelők által készítetni az E9-es igazolás kikérése előtt.

A személyi jövedelemadó bevallási szabályok változását nem árt nyomonkövetni! A 2017-es adóévre vonatkozóan az új szabályok, amik 2018. január 1-jétől érvényesek itt tölthetőek le.:

Amennyiben az Osztrák adó visszatérítés benyújtásakor a kérvényező személy egyedül keresőnek számít, akkor a másik félnek (házastárs vagy élettárs) is ki kell kérni az E9 nyomtatványt, mellyel igazolja, hogy nem volt jövedelme az adott évben, vagy az éves jövedelme 6000 Euró alatt volt abban az évben.

 

(Az egyedül keresői pótlékkal kapcsolatban írtunk már itt is a gyakran ismételt kérdéseknél.)

Az adózónak a jövedelemigazolás kiadáshoz akkor is kell bevallást benyújtania, ha Magyarországon egyáltalán nem keletkezett adóköteles jövedelme, ebben az esetben csak a külföldön megszerzett jövedelmet kell feltüntetni rajta. Ezt nevezik "0-ás" adóbevallásnak.

Fontos részlet, hogy az igazolás kiállításának egyik további feltétele, hogy az ügyfél az igazolni kért időszakban magyarországi lakóhellyel rendelkezzen, azaz legyen Magyar lakcímkártyája.

Külföldi címet a NAV nem fogad el lakcímként és megtagadhatja az E9 nyomtatvány kiadását.

Amennyiben segítségre lenne szüksége az Osztrák és / vagy Német adóvisszatérítés, adóbevallás, családi pótlék, GYES ügyintézésben, írjon a VISSZATÉRÍTŐKNEK bizalommal, hogy szakértő kollégáink ingyenes tájékoztatást és / vagy szükség esetén, korrekt ajánlatot tudjanak adni a szakszerű, teljeskörű ügyintézésre Önnek is!

Gyakori kérdésekre választ kaphatsz weboldalunkon lévő kisokosban. ide kattintva is eléri a kisokosunkat.

Egyedi kérdéseid esetén írj nekünk bizalommal itt.: