Return to site

Egyéni vállalkozó betegápolók adózása Ausztriában

Osztrák EV adózása és TB teendőkről leginkább a betegápolókra vonatkozóan

June 10, 2021

Miután nagyon sokan dolgoznak Ausztriában egyéni vállalkozóként, különösen a személyi ápolás szakterületen, ezért úgy gondoljuk, hogy erről és ennek elsősorban adó és tb vonzatairól szólnunk kell.

Ha érdekesnek találja a lentebbi cikkünket és úgy gondolja, hogy kollégájának vagy rokonainak is tartalmazhat fontos információkat, akkor nagyon köszönjük, ha megosztja velük is az írásunkat!

Ezekre a kérdésekre és dilemmákra mindenképpen válaszokat fog kapni az alábbi cikkből.:

  • "11.000 eurós bevétel alatti jövedelem esetén nem kell adóbevallást beadnom" csapdája
  • Finanzamt elvárása az egyéni vállalkozók bejelentésével kapcsolatban
  • Hogyan kapcsolódik az SVS és a Finanzamt?
  • Mi alapján jöhet ki egy nagyobb befizetendő összegről határozat a "semmiből"?
  • Miért a 3. év után szokott jönni a "fekete leves" egy osztrák egyéni vállalkozásnál?
  • Miért emelkedik az SVS díj?
  • Milyen tételekből áll össze az SVS díj Ausztriában?
  • Mi az a Honorarnote?
  • Minek kell mindenképpen szerepelni egy helyesen kiállított számlán?

Amennyiben egyéb kérdése lenne osztrák egyéni vállalkozás adózásával kapcsolatosan írja meg nekünk bátran a komment részben, hogy kollégáink mielőbb válaszolhassanak!

Az egyéni vállalkozás „Einzelunternehmen” 

tulajdonosa Ausztriában letelepedett egyetlen személy, aki vállalkozását saját nevében és saját számlájára működteti, minden kockázatot ő visel, a vállalkozás tartozásaiért személyes vagyonával is felel, és a teljes nyereség őt illeti meg.

Először is oszlassunk el egy tévhitet, melyet sajnos maguk azok az “Agenturak” hangoztatnak, amelyek az ilyen jellegű tevékenységben szervezik a munkaerőt. Általánosan elterjedt az a hamis állítás, miszerint az éves fizetésem, amit kapok a személyi ápolói munkámért a 11.000 €-t nem haladja meg, akkor nem is kell Ausztriában adóbevallást beadnom. Ez persze nem igaz legfeljebb annyi az igazságtartalma, hogy 11.000 € alatti éves jövedelemnél nem vagyok köteles adót fizetni. 

Mivel nagyon sokszor “elfelejtődik” az ilyen egyéni vállalkozás bejelentése a Finanzamtnál, ezért sokukról egyáltalán nem tud a Finanzamt. Alkalmanként azonban előfordul, hogy a Finanzamt-nak tudomására jut a személyi ápolóként végzett egyéni vállalkozói tevékenység. Ilyen esetekben a Finazamt saját hatáskörében úgynevezett becslés alapján (általuk előírt normatíva szerint) állapítanak meg egy éves árbevételt. Ez 15.000 és 18.000 € között változik.

Mivel a Finanzamtnak értelemszerűen ezekben az esetekben nem áll rendelkezésre semmilyen bevétel csökkentő tényező, ezért az egész árbevételt adóalapként kezelik és ez után állapítják meg az adósávok alapján a befizetendő jövedelemadót. Ez 1800-tól 2600 €-ig terjedő összeg. Ezt a vállalkozónak be kell fizetnie adóként az osztrák adóhivatalhoz. Ennek következtében azonban a következő esztendőre a Finanzamt adóelőleg befizetését írja elő, mely összeget negyedévenként egyenlő összegben kell befizetni.

És amikor a vállalkozó azt hiszi, hogy ezzel minden el van intézve, akkor jön csak a fekete leves, mikoris az SVS a Finanzamt által megkapott határozat alapján az eddig fizetett biztosítási díjnak a többszörösét írja elő visszamenőlegesen.

Természetesen azért nem kell csüggedni, a Finanzamt határozatának kézhezvétele után rövid időn belül foglalkozni kell ezzel az üggyel és haladéktalanul a valós bevételi (Honorarnoten) és kiadási tényezők (utazási költség, SVS díj, WKO díja) figyelembevételével egyéni vállalkozói adóbevallást kell készíteni és a Finanzamt-tól helyesbítést kérni. Szükség esetén a Finanzamt bekérhet bizonyítékokat, melyeknek rendelkezésre kell állni.

Az egyéni vállalkozói adóbevallásnak az elkészítése mindenképpen szakértelmet és tapasztalatot igényel. Amennyiben szeretné rendben tudni osztrák egyéni vállalkozásának adóügyeit ajánljuk lelkes és lojális csapatunkat a VISSZATÉRÍTŐKET szakszerű ügyintézésre!

Már 3-4 éve vállalkozó vagyok, elkészíttetem az adóbevallásokat is és mégis emelkedik az SVS-nek befizetendő díjam. Miért?

A vállalkozói TB fizetésére a Sozialversicherung der Selbsständigen (SVS) a kezdő vállalkozókat az első három évben kedvezményben részesíti, mely azt jelenti, hogy a későbbiekben fizetendő átlagos díjnál jóval alacsonyabb összeget kell fizetnie. Ez a kedvezmény azonban 2 év után megszűnik és a harmadik évtől a szokásos, magasabb díjat kell már fizetni. 

Egyedül a nyugdíjbiztosításnál nem marad meg az első két év kedvezményes számítás. Ennek korrekciója azt jelenti, hogy az első két évben elért eredmény alapján kiszámítják a valós és a kedvezményes összeget és annak a különbözetét is ki kell fizetni.

Az osztrák SVS díj az alábbiakból áll össze.:

  • balesetbiztosítási fix összegből (Unfallversicherung), 
  • betegbiztosítási (Krankenversicherung) és 
  • nyugdíjbiztosítási (Pensionsversicherung) százalékos összegből, 
  • illetve végkielégítésre fizetett díjból (Selbstversicherung).

A pontos és korrekt adóbevallás elkészítésének alapfeltétele, hogy a tevékenységről mindig számlát állítsanak ki. (pl. Honorarnote)

A Honorarnote-on kötelezően szerepeltetendő adatok.:

  • vállalkozó neve, címe
  • az illető neve és címe, akinek a számlát kiállította
  • a szolgáltatás díja
  • kiállítás napjának dátuma és a szolgáltatás időintervalluma

Számlatömböt Ausztriában papírboltban biztosan be tudnak szerezni.