Return to site

Home-office Pauschale Németországban

Az otthoni munkavégzés támogatása, a Német Kormány reakciója a koronavírus okozta munkapiaci helyzetre.

January 25, 2022

A koronavírus miatt egyre többen kényszerültek otthoni munkavégzésre Németországban is. Egyes felmérések szerint a munkavállalók több, mint harmada otthonról dolgozott a járvány idején. Van aki önszántából és van akinek nem volt más választása, mivel a munkáltatója erre kötelezte.

A német kormány is reagált erre a változásra: létrehozta az ún. Home-office Pauschale-t (otthoni munkavégzésre vonatkozó átalány) illetve az otthoni dolgozószoba fogalmát.

Természetesen a kép csak illusztráció. :) ;) 

Mi a Home-office Pauschale?

Home-office Pauschale: ez egy átalánydíj, ami az otthon töltött munkavégzési napokra számolható el napi 5€ értékben. Éves keretösszege 600€, tehát maximum 120 napnyi otthoni munka szerepeltethető a bevallásban ilyen jogcímen. Érdemes már év közben vezetni a napokat, amikor a munkavállaló nem az irodában dolgozik, hiszen ezekre a napokra járhat neki az átalány. Ahhoz, hogy ennek az adóbevallásban érezhető hatása legyen, kellenek egyéb költségtényezők is, mivel a maximális 600 eurós összeg az 1000 eurós munkavállalói átalánydíj alatt van, amit amúgy is megkap mindenki a bevallás során.

Fontos megjegyezni, hogy a home office-ban töltött napokra nem számolható el az ingázói díj. 2020 és 2021-re biztosan érvényesíthető ez a kedvezmény, azonban lehetséges, hogy meghosszabbítják 2022-re is.

Milyen feltételekkel lehet igényelni a Home-office Pauschale-t?

Otthoni dolgozószoba: ahhoz, hogy adókedvezményként igénybe vehető legyen, szigorú, adóügyi szempontból is megfelelő előírásoknak kell megfelelni otthoni dolgozószoba kialakítása esetén. Mindenekelőtt: nem állhat rendelkezésre Önnek más munkahely valamit a munkaadójának írásban kell bizonyítania, hogy melyik időszakra kötelezte Önt Homeoffice munkavégzésre. 

Ezeken kívüli feltételek:

  • egy különálló, irodaként berendezett helységről kell, hogy szó legyen, amit minimum 90%-ban munkavégzés céljára használ. A legjobb, ha különféle időpontokban lefényképezi a munkavégzésre berendezett szobáját. 
  • fel kell jegyeznie a munkanapok számát, amikor otthonról dolgozott
  • figyelnie kell arra, hogy ugyanúgy, ahogy a Home-office Pauschale esetén, úgy itt sem számolhatja el  ezekre a napokra a munkahelyére való ingázást
  • a megvásárolt irodaszerekről, munkaeszközökről, berendezési tárgyakról számlával kell rendelkeznie (pl. számítógép, nyomtatópapír, nyomtató, íróasztal)

Amennyiben Ön megfelel minden leírt feltételnek, úgy 600 eurónál több költséget is elszámolhat.

Amennyiben szeretné érvényesíteni ezt az átalányt is a németországi adóbevallásában és szeretné ha idén is adóvisszatérítést kapna, akkor keressen minket bizalommal a teljeskörű szakszerű segítségért!

Azért dolgozunk, hogy szakértelmünkkel a lehető legtöbb járandóságot igényeljük meg, vagy igényeljük vissza Ön és családja számára is! 

Lelkes csapatunkkal abban segítünk mindenkinek, aki Ausztriában vagy Németországban dolgozik, hogy adó, GYES vagy családi pótlék ügyeit elintézzük, rendezzük. 

Válasszon Ön is minket ügye másik felének!

www.németadóvisszatérítés.hu