Return to site

Hogyan működik az utiköltség visszatérítés Ausztriában?

Utazási kedvezmény jóváírásának módja az Osztrák adóvisszatérítés kapcsán. Avagy az "ingázó átalány" igénylése.

October 10, 2017

Az alábbi kérdésekre kaphat választ ebben az írásban:

  • Milyen fajtáji vannak az utiköltségeknek?
  • Mikor jár az ingázó átalány Ausztriából?
  • Mi az a "kis" ingázó átalány?
  • Mi az a "nagy" ingázó átalány?

Az útiköltség térítésnek 2 fajtája van:

1.

Az ingázó általány akkor jár, ha a lakóhely és munkahely közötti távolságot naponta és adott hónapban minimum 11 szer megteszem. A számítás 3 különböző km sávban történik és mindig a legrövidebb utat veszik figyelmebe, továbbá az is számít, hogy ezt a távolságot tömegközlekedéssel vagy saját gépjárművel teszem meg. (lásd táblázat lentebb)

Az ezen paraméterekkel figyelembe vehető összeget adó alap csökkentő tényezőként számolják bele az adóvisszatérítésbe. Fontos tudni, hogy nem a kiszámolt összeget térítik, hanem adó alapot csökkentve, ha volt adólevonásom amiből figyelembe tudják venni, akkor az adómból kapok vissza. Ezt az összeget, és az erre jogosultságot kizárólag az Adóhival dönti el, és számolja ki.

Az adóvisszatérítésben való érvényesítésre csak akkor van lehetőség, ha az átalányt a munkavállaló év közben nem vette igénybe a munkáltató által.

Az ingázó általányon felül, amennyiben annak feltételei teljesülnek, úgy 2013.Január 1-től az úgy nevezett Pendlereuro is elszámolható.

A Pendlereurót az egyszerű lakóhely és munkhaley közötti km távolságból számolják kilóméterenként 2 EUR-van. Amennyiben tört évet dolgozok csak adott éveben, akkor ezt a juttatást is időarányosítani kell, továbbá év közbeni munkahely váltás esetén,amennyiben az más távolságot tesz ki, úgy arra az időszakra is arányosítani kell.

A kis “ingázó átalány” akkor érvényes ha a tömegközlekedést használok.

A “nagy” ingázó általány abban az esetben jár, ha bizonyítottan:

  • nincs az útvonalon lehetőség tömegközlekedési eszköz igénybevételére,

  • tömegközlekedési eszköz használata nem elvárható időt vesz igénybe.

Fontos:

Mindkét ingázó átalány esetében a lakóhelyem (város,község) és a munkahelyem (város, község) közötti egyszerű google maps által kiszámolt kilométer számít. (Nem a “háztól-házig” távolság.)

Németországi adóvisszatérítés esetén a pontos munkahely és lakhely közötti km távolságot kell alapul venni, és csak abban az esetben, ha a munkáltató nem finanszírozza ennek megtételét.

A "családi hazautazási kedvezmény"

2.

A Családi hazautazás akkor jár, ha a lakhely és munkahely közötti távolság akkora, hogy az napi ingázással nem megoldható. Ebben az esetben külföldi ideiglenes vagy állandó lakcímmel rendelkezik, és hetente vagy havonta megy haza a családhoz. ( kettős háztartást vezet).

Fontos megjegyezni, hogy csak abban az esetben jelent a hazautazás adóalap csökkentő tényezőt ( 306EUR/hó), ha élettárshoz, házastárshoz és vagy gyerekeimhez járok haza, akikkel egy közös lakcímen élek.

Egyedülállóknak ez a térítés csak a külföldi munkavállalásuk első 6 hónapjára érvényesíthető.

Fontos!

Minden blogban leírt információ az adott legjobb tudásunk szerint lett megírva és a sok ezer sikeresen elvégzett ügyünk tapasztalataiból áll össze. Ellenben nem vállalunk felelősséget az itt leírtakra, mert sokszor vannak változások amiket nem feltétlenül tud követni ez a cikk vagy a szerző. Kérjük egyéni helyzetével kapcsolatban írjon nekünk itt, hogy minél aktuálisabb segítséget kaphasson!