Return to site

Orvosi ellátásról külföldön dolgozóknak

Kinek jár Magyarországon az ingyenes orvosi ellátás azok közül, akik Ausztriában vagy Németországban dolgoznak?

 

Mi lehet a probléma a “7500 Ft-os befizetésekkel” a rendszerben?

Mire jók az E106 és az E104 igazolások?

March 2, 2020

Az orvosi ellátottság kérdésének fontossága miatt és a tisztánlátás kedvéért, ebben a cikkben igyekszünk nagyon közérthetően utánajárni a határon átnyúló társadalombiztosítási félreértéseknek és az ellátottsággal kapcsolatos leginkább szükséges teendőknek!

Ha érdekesnek találja a lentebbi cikkünket és úgy gondolja, hogy kollégájának vagy rokonainak is tartalmazhat fontos információkat, akkor nagyon köszönjük, ha megosztja velük is az írásunkat!

- Köszönettel, a Visszatérítők lelkes szakértői csapata! -

Amennyiben az alábbi kérdéseken és a lentebbi válaszokon túl lenne bármilyen egyéb kérdése a témával vagy az ausztriai adóügyeivel kapcsolatban, kérem írja meg nekünk a kommentek részben, vagy vegye fel velünk a kapcsolatot közvetlenül! Mi szívesen segítünk a szakszerű válasszal mielőbb!

Az alábbi kérdésekre mindenképpen kap választ az alábbi cikkből.:

  • Jár-e ingyenes orvosi ellátás itthon a kint dolgozó magyaroknak?
  • Milyen szolgáltatási kör jár a külföldön dolgozó, de itthon betegeskedő magyaroknak?
  • Jó úgy, ha kint dolgozom hivatalosan de mellé fizetem itthon a 7500 Ft körüli egészségügyi szolgáltatási járulékot a biztonság kedvéért?
  • Mi volt korábban a szokása azoknak, akik kint vállaltak munkát?
  • Milyen problémák lehetnek a téves szokásból?
  • Hogyan kell helyrehozni a problémát és mit kell csinálni pontosan?
  • Lehet, hogy visszakapom a korábban befizetett 7500 forintokat?
  • Milyen előnye van az E106 nyomtatvány beadásának?
  • Hol jár ingyenes orvosi ellátás, ha itthon nem zöld a lámpa?
  • Lehet-e olyan, hogy egyik országban sem látnak el ingyen?
  • Mikor kell E104 nyomtatványt igényelni?

“Fizetem a 7500 ft-ot aztán kész és nem lesz baj.” (- Ma, 2020.03.01 ez 257 Forint / nap pontosan.)

De lehet. 2020.07.01 után ez biztosan nem lesz így jó.

Sok honfitársunk, aki külföldre ment dolgozni vagy ingázik Ausztria és Magyarország között vagy messzebbre ment, mint például Németországba, az viszonylag nehezen talál olyanokat, akikben meg tudna bízni. Nincs ez másképp a munkáltatókkal sem.

Sokszor a munkáltatóban sem bíznak a kint dolgozók és hetente hallunk olyanokat ügyfeleinktől, mint: “az sem biztos, hogy be vagyok jelentve” vagy “biztos, hogy ügyeskedik valamit az öreg XY”...

Sok esetben nem is teljesen alaptalan a bizalmatlanság a munkavállalók részéről, de ezt most hagyjuk is!

A munkáltatók felé tanúsított bizalmatlanságon túl, a két ország hellyel-közzel egységesített adózási vagy ellátási bürokráciáján sem találják a biztos pontokat könnyedén az emberek, ezért abban sem bíznak, hogy a két ország majd kommunikál a színfalak mögött megfelelően ahhoz, hogy egy átlag munkavállalót biztosan ellásson az orvos itthon és külföldön se legyen baj munka közben.

Sokszor keresik honfitársaink az egyszerű és jónak tűnő megoldásokat. Az egyik ilyen jónak gondolt “megoldás” a TB ellátások terén alakult ki korábban.

Így nézett ki az elképzelt megoldás a gyakorlatban.:

Józsi kiment asztalosnak Ausztriába dolgozni. Talált ott egy munkáltatót, aki elvileg bejelentette dolgozni és aláíratott Józsival mindenféle papírt, aminek a nagyobb részét Józsi természetesen nem is értette. Mondott valamit az orvossal kapcsolatban is, hogyha beteg akkor hova kell menni és kihez.

Józsi minden héten vagy kéthetente hazajár hétvégén vagy hétköznap pár napra, ha úgy jön ki a beosztása. Józsi gondolkodik persze amikor van rá ideje és ezért biztos, ami biztos alapon inkább itthon menne majd dokihoz, ha beteg mert úgysem érti a német orvosi szöveget... Szóval Józsi úgy döntött, hogy “inkább fizetem azt a 7500 forintot aztán biztosan zöld lesz a lámpa Magyarországon és ellátnak itthon is.” Ez így is volt és működött is a gyakorlatban, csak nem felelt meg a szabályoknak!

Nemrégiben a hivatalokban dolgozók rájöttek, hogy rengeteg ilyen Józsi van, aki ingázik vagy sűrűbben jár haza és ezek nagy anomáliákat okoznak a két ország közötti orvosi számlák elszámolásának folyamatában, ezért új rendszert csináltak.

Az új E-alap egészségügyi elektronikus elszámolási rendszert 2020.07.01-én fogják bevezetni előreláthatólag a törvénytervezet szerint és arra lesz jó többek között, hogy kiszűrje az ilyen Józsikat és valahogy a szabályok betartása felé terelje őket a jövőben. Ezzel persze a bürokraták nem bántani akarják a Józsikat, hanem tisztázni szeretnék az ellátások után igénybe vett támogatások költségeinek államok közötti térítését az EU-n belül.

A szabály a következőképpen szól.:

Közösségi rendelet alapján, a tagállamok valamelyikében dolgozó személy kizárólag abban a tagállamban kötelezett járulékfizetésre, ahol kereső tevékenységet folytat. Így, a magyar jogszabályok alapján fennálló társadalombiztosítási járulékfizetési kötelezettség rá nem terjed ki, illetve annak önkéntes teljesítésére sincs lehetőség.”

Nemrégiben jött egy Ausztriában dolgozó ügyfelünk azzal, hogy bár Magyarországon az egészségbiztosítási rendszerben “zöld a lámpája”, (van érvényes magyar egészségbiztosítása is) a háziorvosa mégsem hajlandó őt ellátni mert tudja, hogy Ausztriában dolgozik. A háziorvosa nagy valószínűséggel félre lett vezetve a terjedő téves vagy bonyolultan megfogalmazott hírek miatt valahogy, mert ezt nem tehette volna meg.

Itt egy olyan hír, amit a Népszava közölt le korábban a témában és egy tervezetről írnak nem elfogadott törvényről...

Jár-e annak ingyenes orvosi ellátás Magyarországon, aki külföldön dolgozik?

Igen jár. Pontosabban így fogalmaz a NEAK.:

Amennyiben EU (vagy EGT) tagállamban jött létre a biztosítása, és rendelkezik az illetékes külföldi biztosító által kiállított Európai Egészségbiztosítási kártyával vagy az azt helyettesítő nyomtatvánnyal, úgy jogosult az orvosilag szükséges egészségügyi ellátás magyarországi igénybevételére. Az orvosilag szükséges ellátásokat az egyenlő elbánás elve szerint ugyanolyan feltételekkel veheti igénybe, mint a Magyarországon biztosított személyek.” 

de, “Aki más EGT tagállamban, Svájcban, nemzetközi szervezetnél, vagy olyan államban szerez egészségbiztosítási jogosultságot, amellyel az ellátások biztosítására nemzetközi egyezményünk van, annak az egészségbiztosítási ellátásra szerzett jogosultságát be kell jelenteni az egészségbiztosítóhoz.”

Szóval ez azt jelenti, hogy intézni kell a külföldi jogviszony igazolását a magyar hatóságok felé egy E-106 nyomtatvány segítségével.

Pontosabban így fogalmaz a NEAK.:

Amennyiben EU (vagy EGT) tagállamban jött létre a biztosítása, és rendelkezik az illetékes külföldi biztosító által kiállított Európai Egészségbiztosítási kártyával vagy az azt helyettesítő nyomtatvánnyal, úgy jogosult az orvosilag szükséges egészségügyi ellátás magyarországi igénybevételére. Az orvosilag szükséges ellátásokat az egyenlő elbánás elve szerint ugyanolyan feltételekkel veheti igénybe, mint a Magyarországon biztosított személyek.”

Azt javasoljuk, hogy mindenki érdeklődje meg háziorvosánál, hogy zöld-e a lámpája és ha nem, akkor gondoskodnia kell a biztosítási jogviszonya rendezéséről -- E106 --

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy akinek Ausztriában vagy Németországban állandó lakcím bejelentése van - Hauptwohnsitz - az nem jogosult itthon az ingyenes orvosi ellátásra és szolgáltatásokra, hanem csak úgynevezett “ sürgősségi” ellátásban részesülhet, további orvosi kezelésre Ausztriában vagy Németországban jogosult.

Ebben az esetben a háziorvosnál “kék a lámpája”.

Tényleg vissza tudom igényelni az eddig tévesen befizetett 7500Ft-okat?

IGEN! Amennyiben duplán fizette véletlenül a Társadalombiztosítási díjat, szóval volt külföldön bejelentett hivatalos munkaviszonya, ami után fizette a munkáltatója a TB járulékot és közben maga is fizette a 7500 forint körüli összeget itthon tévesen, akkor ebben az esetben intézni kell egy E-104 és egy E-106 igazolást is, amivel a magyar OEP-nél egy erre a célra rendszeresített nyomtatványon vissza tudja igényelni a duplán befizetett összeg magyar részét, akár a teljes időszakra visszamenőleg is.

Mi van, ha már nem dolgozom külföldön és itthon élek?

Amennyiben hazaköltözött Mo-ra az E104-es igazolás kikérésével kell igazolni, hogy mikortól nincs biztosítása és ennek az igazolásnak a NAV-hoz benyújtásával kérvényezheti a magyar biztosítási díj fizetését és ezáltal az ingyenes orvosi ellátás igénylését Magyarországon.

Mi van, ha már nem dolgozom külföldön és hazaköltöztem teljesen Magyarországra?

Amennyiben az E-card hátulján a dátum még nem járt le, de már nincs osztrák munkaviszony, akkor sem Ausztriában sem pedig Magyarországon nem jár ingyenes orvosi ellátás!

Amennyiben hazaköltözött Mo-ra, az E104-es igazolás kikérésével kell igazolnia, hogy mikortól nincs biztosítása és ennek az igazolásnak a NAV-hoz benyújtásával kérvényezheti a magyar biztosítási díj fizetését és ezáltal az ingyenes orvosi ellátás igénylését Magyarországon.