E106 nyomtatvány -ról minden fontos információ egy helyen, közérthetően.

Eláruljuk a titkot! Ezt a dokumentumot nem kell letöltenie ha német vagy osztrák biztosítottságot szeretne igazolni! ;)

e106 nyomtatvány kitöltése, igénylése
e106 nyomtatvány letöltés

Ilyen és ehhez hasonló trükkös dilemmákban tudunk segíteni Önnek is sok ezer sikeres ausztriai és német TB és munkaügy intézés tapasztalatával a hátunk mögött!

 

Alapvető kérdésekre szeretnénk minél egyszerűbb válaszokat adni Önnek is, hogy megkönnyítsük az ügyintézés folyamatát abban az esetben is, ha magának szeretne gondoskodni a TB ügyeinek intézéséről.

- Mire szolgál az E106-os nyomtatvány?

- Kinek kell kitölteni a nyomtatványt?

- Hányszor kell kikérni?

- Mi van akkor ha szezonális munkaviszonyom van?

- Milyen dokumentumokra van szükség a nyomtatvány kikéréséhez?

- Mi van akkor ha azt sem tudom, hogy hol dolgoztam korábban és mennyit?

- Milyen költségei vannak az eljárásnak?

- Egészségügyi ellátással kapcsolatosan az EU-ban.

- Fontosabb fogalmak.

- Tippek / Trükkök

e106 nyomtatvány buktatói

Mire szolgál az E106-os nyomtatvány?

Az a célja, hogy külföldi munkaviszony megkezdése után az E106-os igazolás kikérésével tudja bizonyítani, hogy külföldön bejelentett munkaviszonya van. Ezt azért is fontos igazoltatni mert így az egészségbiztosítási pénztár (OEP) tudja, hogy külföldön dolgozom, külföldön fizetik utánam a járulékokat és nem keres a rendszerben, nem nyomoz utánam, nem ad át a NAV-nak és így elkerülhetőek a különböző kellemetlenségek, amellyek az utólagos munkaviszony igazolásokkal és sok - sok utánjárással jár!

Például: Aki Ausztriában kezd el dolgozni mondjuk burgerland tartományban annak a BGKK-tól kell kikérnie az E106-os igazolást.

Nagyon fontos tudni, hogy az E106-os igazolással mindig és kizárólag az aktív jelenlegi folyamatos munkaviszonyomat tudom igazolni.

Kinek kell kitölteni a nyomtatványt?

A mindenkori egészségbiztosítási pénztár tölti ki a nyomtatványt. Német nyelvterületen a Krankenkasse, Magyarországon az OEP.

Hányszor kell kikérni az E106-ost?

Minden alkalommal amikor egy új munkahelyre bejelentenek külföldön annyiszor ki kell kérni az E106-os igazolást.

Ezt az igazolást a külföldi egészségkasszák közvetlenül a Magyar egészségbiztosító szervezetnek küldik be szemben az E104-el, amit a lakcímre küldenek ki a hatóságok. Ennek az E106-os igazolásnak a beérkeztéről a Magyar egészségügyi hatóságok levélben értesítik Önt, amiből tudomást szerezhet arról, hogy a biztosítása rendben van.

Az egészségbiztosítási hatóságok levelében megírják azt is, hogy milyen esetleges további teendői vannak.

Mi van akkor ha szezonális munkaviszonyom van?

Macerásnak tűnhet, de sajnos minden egyes alkalommal amikor a szezonmunkát felvesszük az E106-ost ki kell kérni!

Fontos információ még, hogy akkor amikor külföldön nem vagyok bejelentve nincs munkaviszonyom és ezáltal nincs biztosításom akkor vagy külföldi vagy magyar munkanélküli ellátást kell kérnem (Attól függ, hogy melyikre vagyok jogosult.) Ha viszont ezekre nincs jogosultságom, akkor átmenetileg fizetnem kell magam után magyarországon az egészségbiztosítási járulékot. Ennek mértéke (2016-ban) 7050 Ft / hó. De ezt minden évben ellenőrizni kell!

Az E106-os igazolás kikéréséhez az alábbi dokumentumokra van szükség:

- Magyar személyi igazolvány másolata

- Magyar lakcímkártya másolat

- Külföldi egészségbiztosítási kártya (E-Card) másolat

Értelem szerűen mindegyikről mind a két oldal szükséges és SCANNEL-ve nem fotózva!

Mi van akkor ha azt sem tudom pontosan, hogy hol is dolgoztam és mennyit?

e106 nyomtatványkitöltés

Akkor sem kell kétségbe esni mert a visszatérítők ebben is tudnak segíteni neked!

Elég ha elküldöd mind az E106-es kikéréséhez szükséges dokumentumokat (lásd korábban) és a:

- legutolsó munkahelyed címét.

Ez alapján ki tudunk kérni neked egy VDA -t (Versicherungsdatenauszug) ugyanúgy a címedre és ebben a kivonatban részletesen fel van sorolva az összes múltbéli munkaviszonyod időszakai évekre bontva, sőt még az egyes munkáltatók neve és címe is. Ez alapján már lehet intézni tartományonként az E106-es igazolásokat.

Trükkök, technikák:

Abban az esetben ha már korábban is dolgoztam külföldön és jelenleg is dolgozom külföldön érdemes egyből egy eljárással mind a két igazolást kikérnie, tehát az E104-est és az E106-ost is.

Egészségügyi ellátással kapcsolatosan az EU-ban.:

Egészségügyi ellátás az Európai Unióban:

e106 nyomtatvány egészségügyi ellátás az unióban

A társadalombiztosításra (egészségbiztosításra) jogosultak, illetőleg az igénybe vehető ellátások körének meghatározására alapvetően minden tagállamban továbbra is a nemzeti jogszabályok érvényesek, a társadalombiztosítási rendszerek tagállamonként eltérnek. Az EU ezen a területen koordinációra törekszik.

Az uniós szabályok, pontosabban a 883/04/EK rendelet 11. cikke rögzíti, hogy egy uniós munkavállalóra kizárólag annak a tagállamnak a szociális biztonsági jogszabályai vonatkoznak, ahol a kereső tevékenységét végzi (egy jogállam elve), kizárólag ott köteles járulékfizetésre és főszabály szerint abban a tagállamban lehet biztosított.
Azért, hogy az uniós rendeletnek megfeleljen, a magyar jogszabály kimondja, hogy abban az esetben, ha a belföldi személy valamely EGT tagállamban rendelkezik biztosítási jogviszonnyal, mentesül az egészségügyi szolgáltatási járulék fizetésének kötelezettsége alól, illetve nem is fizethető ilyenkor az egészségügyi szolgáltatási járulék Magyarországon. Azt, hogy valaki külföldön rendelkezik biztosítással, 2009. április 1-jétől kötelező bejelenteni az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak. A bejelentéshez szükséges nyomtatvány az erről az oldalról tölthető le és a magyarországi lakóhely szerinti regionális egészségbiztosítási pénztárhoz kell kitöltve eljuttatni.

Amennyiben Ön munkaviszonyt létesít valamelyik másik tagállamban, be kell jelentenie, hogy egy másik tagállamban rendelkezik biztosítási jogviszonnyal. Erről bővebben az Országos Egészségbiztosítási Pénztár tájékoztató kiadványában olvashat.

További információval a kérdésben illetékes magyar hatóság, az OEP szolgálhat.

Fontosabb fogalmak:

Személyes adat: Személyes adat bármely meghatározott (azonosított vagy azonosítható) természetes személlyel (a továbbiakban: érintett) kapcsolatba hozható adat, az adatból levonható, az érintettre vonatkozó következtetés. A személyes adat az adatkezelés során mindaddig megőrzi e minőségét, amíg kapcsolata az érintettel helyreállítható. A személy különösen akkor tekinthető azonosíthatónak, ha őt – közvetlenül vagy közvetve – név, azonosító jel, illetőleg egy vagy több, fizikai, fiziológiai, mentális, gazdasági, kulturális vagy szociális azonosságára jellemző tényező alapján azonosítani lehet.
Illetékes teherviselő: Annak az országnak a "biztosítója", amelyik az ellátások költségeit viseli, mivel az illető, aki az ellátásokat igénybe vette, nála van vagy volt biztosítva.

Biztosított: a társadalombiztosítási jogszabályok a biztosított fogalma alatt, azokat a személyeket értik, akik társadalombiztosítási jogviszonyuk keretében valamennyi társadalombiztosítási ellátásra-egészségbiztosítási, nyugdíjbiztosítási és magán-nyugdíjpénztári szolgáltatásokra-jogosultságot szereznek.

Illetékes intézmény: Az a fővárosi/megyei kormányhivatal, amely a biztosított magyarországi lakóhelye szerint illetékes.
Összekötő szerv: Az a szervezet, amely az adott EGT-tagállamban az egészségügyi ellátásért felelős. A listájuk megtalálható a www.oep.hu honlapon.

EGT tagállam: Az Európai Gazdasági Térség tagállamai, azaz Ausztria, Belgium, Bulgária, Ciprus, Csehország, Dánia, Egyesült Királyság (Anglia, Észak-Írország, Skócia, Wales), Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Horvátország, Írország, Izland, Lengyelország, Lettország, Liechtenstein, Litvánia, Luxemburg, Magyarország, Málta, Németország, Norvégia, Olaszország, Portugália, Románia, Spanyolország, Svédország, Szlovákia és Szlovénia.
Zárult biztosítási jogviszony: Egy korábbi időtartamra vonatkozó állapot, amiről igazolást lehet kérni. A dolog előzménye, hogy az illető a múltban külföldön dolgozott és külföldön jogosultságot szerzett az ottani társadalombiztosítási ellátásokra. Azóta az illető egy másik államba- vagy hazaköltözött, így a korábbi országból származó biztosítási jogviszonya lezárult. Az imént körülírt jogviszonyt nevezzük zárult biztosítási jogviszonynak.


Biztosítási jogviszony időtartama: Az az időszak, ami alatt be volt fizetve az illető TB-je.

Milyen költségei vannak az eljárásnak?

A hatóságoktól a dokumentumok igénylése ingyenes. Ha szeretnél kérni segítséget a teljes ügyintézés szakszerű lebonyolításához, írj nekünk bizalommal és mi mindenben megtesszük a legjobbat érted! ;)

További információ és segítség egyéb Német vagy ausztriai adó-TB-családjogi ügyekkel kapcsolatban is a visszateritok oldalán vagy az alábbi segítség kérő formula kitöltésével kérhető.

Az alábbi (Facebook komment box, a leglentebbi komment résszel ellentétben sok esetben nem szakértői véleményeket-válaszokat is tartalmazhat. Ha tényleges, szakértői válaszokra kíváncsi, kérem írjon nekünk közvetlenül a visszateritok@gmail.com emailcímre!

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OK