Return to site

Kurzarbeit Ausztriában

Sok Ausztriában dolgozó magyar kap ultimátumot, felmondást, Kurzarbeit ajánlatot,

vagy furcsa papírokat az osztrák munkáltatóktól a válsághelyzet miatt. 

 

Fontos tisztán látni, hogy mit lehet és mit nem a munkáltatói és a munkavállalói oldalról!

April 9, 2020

A koronavírussal kapcsolatban több osztrák munkajogi kérdés is befutott ügyfeleinktől, a jelenlegi nem túl könnyű időszakban. Szeretnénk érdemben segíteni minden ügyfelünknek és minden érintettnek is, ezért szakértőkhöz fordultunk és megkérdeztünk Dr. Méhes Lászlót ügyvédet a Covid-19 válsághelyzettel kapcsolatos osztrák munkajogi kérdésekben és felkutattuk az osztrák ÖGB irodák tájékoztatóit is a különböző szakmai válaszokért.

FONTOS! A Visszatérítők csapata jogi kérdésekben nem tud és nem is segíthet érdemben a külföldön dolgozóknak hiába szeretne, ezért fordultunk mi is külső segítségekhez az ügyfeleinktől összegyűjtött kérdésekkel és azokból állítottuk össze a válaszokat a leginkább közérthető formába.

- Az egész csapatunk nevében reméljük, hogy sikerül ezzel sokaknak segítséget nyújtanunk! -

Mindenkinek köszönjük, aki megosztásával segíti, hogy minnél több kint dolgozó honfitársunkhoz eljussanak az alábbi információk!

Társszerző szakértőinkről és forrásunkról bővebben.:

1.

--- Dr. Méhes László ügyvéd és 9 ügyvéd kollégája segíti ügyfeleit jogi szolgáltatások nyújtásával. Ügyfelei között magánszemélyek, kis- és középvállalkozások, valamint állami és önkormányzati szervek egyaránt megtalálhatók. Dr. Méhes László 3 éve működik együtt az osztrák Dax, Wutzlhofer és partnerei ügyvédi irodával. Az ügyvédi iroda 17 ügyvéd kollégája Ausztriában 5 helyszínen (Oberwart, Eisenstadt, Bécs, Graz és Güssing) várja Ügyfeleit. ---

A kérdéseket a Dax, Wutzlhofer és partnerei ügyvédi iroda ügyvédei válaszolták meg, akik esetleges további kérdés, megkeresés esetén készséggel állnak a magyar ügyfelek rendelkezésére. Dr. Méhes László ügyvéd hangsúlyozza, hogy tapasztalatai alapján fontos, hogy a kialakult probléma esetén – főként idegen országban még akkor is, ha kiválóan beszéljük a nyelvet - rögtön forduljunk ügyvédhez, aki már a kezdetektől fogva támogatja, biztosítja a munkavállaló jogainak maradéktalan érvényesülését.

Dr. Méhes László ügyvéd javasolja, hogy a T. Olvasók forduljanak bizalommal a Dax, Wutzlhofer és partnerei ügyvédi irodához.

2.

--- OGB Ausztria ---

Kérjük, hogy amennyiben egyéb jogi kérdése lenne de nem áll módjában szakértő ügyvédhez fordulni, mindenképpen az Önhöz leginkább közelben lévő ÖGB irodát keresse meg bizalommal! Ide kattintva érheti el őket.

Az alábbi kérdésekre mindenképpen kaphat választ a lentebbi cikkből.:

    • Munkaviszony megszüntetésének módjai Ausztriában

    • Kirúghatnak azért, mert a határzár miatt nem tudok munkába menni?

    • Munkaviszony megszűnésekor milyen bértételek járnak?

    • Van-e lehetőség arra, hogy a felek közös megegyezéssel megszüntetik a munkaviszonyt, majd pár hónap múlva ismét munkaszerződést kötnek? Ilyen esetben van lehetőség arra, hogy a felek megállapodnak arról, hogy a korábbi és az új munkaviszonyt folyamatosnak tekintik?

    • Karantén idején mekkora összegű fizetés jár?

    • Amennyiben a munkáltató nem tud munkát adni, akkor is köteles részemre fizetést adni? Mekkora összeget?

    • Milyen bejelentési kötelezettségeink vannak az elbocsátás után?

    • Melyek Ausztriában a munkanélküli ellátások? Az egyes ellátásokra való jogosultságoknak mik a feltételei?

    • Hogyan hat a munkánk megszűnése az osztrák társadalombiztosítási ellátásokra?

    • Milyen felmondást alkalmazhat a jelenlegi helyzetben a kinti munkáltató?

    • Van-e lehetőség rugalmasabban megállapodásra a munkáltatóval, mint a kirúgás?

    • Mi az a Kurzarbeit?

    • Milyen összefüggés van a Kurzarbeit és a felmondás között?

    Az osztrák kormány és az Arbeiterkammer arra kérte a munkáltatókat a válság derekán, hogy ne bocsássák el a munkavállalókat, hanem egy rövidített munkaidőben próbáljanak megállapodni átmenetileg. Ez "Kurzarbeit" néven fut jelenleg és hasonlít ugyan, de részleteiben eltér a magyar változattól! A lényeg, hogy a normál bér X %-át így megkapatják a munkavállalók, aminek az egyi felét a kormány a másik felét pedig a munkáltatónak kell állnia valamilyen arányban.

    Ennek ellenére nagyon sok magyar munkavállalónak felmondtak a napokban, mégpedig közös megegyezéssel.

    Az osztrák Kurzarbeit feltételeit itt tudja elolvasni!

    0. Az osztrák munkaviszony megszűntetésének módjai 2020

    Dióhéjban az alábbi módokon lehet munkaviszonyt megszűntetni Ausztriában. - Forrás: ÖGB -

    • Munkavállalói felmondás - Arbeitnehmer-Kündigung 
      • Amikor a dolgozó egyoldalúan bejelenti felmondását (írásban) X napon, a felmondási időt ledolgozza és Y napon megszünik a munkaviszonya.
    • Munkáltatói felmondás - Arbeitgeber-Kündigung.  
      • Ez szintén egy egyoldalú (Ideális esetben). Ilyenkor a munkáltató mond fel a munkavállalónak. Felmondási idő ekkor is van.
    • Közös megegyezés - Einvernehmliche Auflösung. 
      • Ez már kétoldalú megállapodásnak számít. Mind a munkáltató, mind a munkavállaló szándékával egyezik. Ideális esetben. 
    • Elbocsátás - Entlassung
      • A munkáltató elbocsátja (köznapi szóval kirúgja) a munkavállalót, azonnali hatállyal. Oka lehet pl. munkaszerződésben foglaltak megszegése, munkavégzés elhanyagolása, stb.
    • Idő elötti kilépés - Vorzeitiger Austritt
      • Az elbocsátás ellenpárja: ha a dolgozó hagyja ott a munkahelyét azonnali hatállyal. 
        • Ennek két fajtája lehet: josogult vagy jogosulatlan idő előtti kilépés. Jogosulatlan pl. ha valaki igazolatlanul távolmarad a munkahelyéről. Jogosult pl. ha huzamosabb ideig nem fizet a cég fizetést. - Erről majd írunk külön cikket valószínűleg később!

    1. Kirúghatnak Ausztriában mert a határzár miatt nem tudok munkába menni?

    A munkaviszony felmondása a felmondási határidő betartásával - kivéve a kivételes eseteket (kedvezményezett fogyatékos vagy üzemi tanács tag) a megállapodott, illetve kollektív szerződés szerinti felmondási határidővel mindig lehetséges - még akkor is ha a munkavállaló rendszeresen megjelenik a munkában.

    A munkaviszony azonnali hatályú felmondással történő megszüntetése Ausztriában is csak a munkavállaló által előidézett súlyos ok fennállása esetén lehetséges.

    Amennyiben egy munkavállaló a határzár miatt nem tud a munkahelyén megjelenni, az nem jelent olyan súlyos okot, ami alapján a munkaviszonyt azonnali hatállyal meg lehetne szüntetni. Ezen utóbbi okra alapozott azonnali hatályú felmondást az osztrák munkaügyi bíróság egyszerű felmondásnak értékelne.

    -Dax, Wutzlhofer -

    2. Munkaviszony megszűnésekor milyen bértételek járnak?

    A munkavállalónak a felmondás esetében a felmondási időre (szerződésben megegyezett/kollektív szerződés szerinti) bér, illetve a jövedelme jár. Amennyiben a munkaviszonyra a régi típusú végkielégítés szabályai vonatkoznak, jár a végkielégítés a felmondási időre is, melynek összege a munkaviszony hosszától függ.

    Azonnali hatályú felmondás esetében a munkavállalónak az elbocsátásra okot kell adnia (az, hogy a határzár miatt nem ér oda a munkahelyére semmilyen esetre sem elegendő) ebben az esetben sem a végkielégítés sem felmondási kártérítés nem jár, mert a munkaviszonyt azonnal befejezettnek kell tekinteni.

    -Dax, Wutzlhofer -

    3. Van-e lehetőség arra, hogy a felek közös megegyezéssel megszüntetik a munkaviszonyt, majd pár hónap múlva ismét munkaszerződést kötnek?

    Lehetőség van az osztrák jogi szabályozás szerint a munkaviszonyt közös megegyezéssel megszüntetni, ezt lehetséges egy úgynevezett Ismételt Alkalmazási Megállapodással is, amelyben a munkáltató úgymond biztosítja a munkavállalónak, hogy a problémák végeztével ismételten foglalkoztatni fogja.

    Ebben az esetben abban is megállapodhatnak, hogy a munkaviszonyt folyamatosan fennállónak tekintik.

    - Dax, Wutzlhofer -

    - OGB kiegészítése.:

    -- Jelenleg van egy úgynevezett "Ismételt Alkalmazási Megállapodás" is, amelyben a munkáltató úgymond biztosítja a munkavállalónak, hogy a problémák végeztével ismételten foglalkoztatni fogja.

    Ez a "Wiedereinstellungsbestätigung" néven futó dokumentum, amiről fontos tudni, hogy ez az ígérvény igazából semmire nem kötelezi a munkáltatót sajnos. ÍGY NÉZNEK KI ÁLTALÁBAN

    4. Karantén idején mekkora összegű fizetés jár Ausztriában?

    A karantén idejére alapvetően elmondható, hogy a munkáltatónak a fizetést tovább kell fizetnie, amennyiben a munkaviszony továbbra is fennáll és a karantént hatóságilag rendelték el.

    - Dax, Wutzlhofer -

    5. Amennyiben a munkáltató nem tud munkát adni, akkor is köteles részemre fizetést adni? Mekkora összeget?

    Amennyiben a munkaviszony fennáll a munkáltató köteles a munkavállalónak bért vagy jövedelmet fizetni. Ha a cégnél a rövidített munkaidőben (Kurzarbeit) állapodnak meg a munkavállalónak erre a rövidített munkaidőre a jövedelmétől függően 80%-90% jár a korábbi béréhez képest.

    - Dax, Wutzlhofer -

    6. Milyen bejelentési kötelezettségeink vannak az elbocsátás után?

    Felmondás után a munkavállaló lehetőség szerint haladéktalanul menjen el az Arbeitsmarktservice-hez (AMS), hogy minél előbb munkanélküli támogatást kapjon.

    - Dax, Wutzlhofer -

    7. Melyek Ausztriában a munkanélküli ellátások? Az egyes ellátásokra való jogosultságnak mi a feltétele amennyiben a munkavállaló mond fel?

    Ausztriában a munkanélküli támogatást az AMS-en keresztül fizetik ki. A munkanélküli ellátás a kölcsönös munkaviszony megszüntetés vagy a munkáltató általi felmondás esetében a munkaviszony megszüntetésének napja utántól jár.

    Amennyiben a munkáltató mond fel, törvény szerint egy hónap várakozási idő van, amely alapján a munkanélküli juttatást csak a munkaviszony megszűnését követő egy hónappal lehet igényelni amennyiben van osztrák lakcím.

    - Dax, Wutzlhofer -

    8. Hogyan hat a munkánk megszűnése az osztrák társadalombiztosítási ellátásokra?

    A munkaviszony megszűnésével alapesetben a betegbiztosítás és a balesetbiztosítás is megszűnik. Az AMS-nél történt munkanélküli bejelentés kezdetétől a munkavállaló alapvetően ismételten az AMS-en keresztül beteg és baleset biztosítottságot kap.

    - Dax, Wutzlhofer -

    -- OGB kiegészítés a 8-as ponthoz.:

    A biztosítottság attól függ, hogy hol van a dolgozó életközpontja és hogyan vannak a lakcímbejelentései. Például ha valakinek nincs Ausztriában állandó lakcíme, akkor nem jár a kinti munkanélküli ellátás, viszont a magyar igen. Ilyen esetben az osztrák AMS-től kell kikérni az úgynevezett U1 nyomtatványt, amin leigazolásra kerülnek az edddigi osztrák munkaviszonyok. Ezt az igazolást kell beküldeni a magyar Munkaügyi Hivatalhoz és ez alapján fogják megállapítani az álláskeresési járadékot.

    !!! --- Ezzel a témával kapcsolatban írtunk korábban egy összefoglaló cikket, ami nagyon fontos kiegészítésnek számít a lakhely - tartózkodási hely miatt, " Kinek jár Magyarországon az ingyenes orvosi ellátás azok közül, akik Ausztriában vagy Németországban dolgoznak?" címmel! Kérem ezt is olvassa el ha érintett! --- Visszatérítők ---

    9. Milyen felmondást alkalmazhat a jelenlegi helyzetben a kinti munkáltató, van-e valami amivel lehet rugalmasabban megállapodni a munkáltatóval a kirúgás helyett?

    A munkáltató által történő felmondások (a munkaviszony felmondása a felmondási határidő betartásával) mindig lehetségesek, függetlenül, hogy járvány krízisről vagy más gazdasági szükséghelyzetről van szó. Az osztrák szakértő ügyvéd tapasztalatai szerint abból kell kiindulni, hogy alapvetően a munkáltatók a felmondások előtt keresik a párbeszédet a munkavállalókkal. Egy közös megegyezésen alapuló szabályozás esetén a munkáltató és a munkavállaló között sok mindent rugalmasan meg lehet beszélni és alakítani ameddig az a munkavállaló alapvető jogait nem érinti, illetve korlátozza.

    - Dax, Wutzlhofer -

    10. Milyen összefüggés van a Kurzarbeit és a felmondás között? - OGB -

    Sajnos tévedés, hogy a munkavállaló felmondási védelmet élvez a Kurzarbeit alatt.

    Üzemeltetéssel összefüggö felmondás (pl. leépítés) valóban csak indokolt esetben lehetséges, viszont közös megegyezéssel vagy azonnali elbocsátással megszüntethetö a munkaviszony Kurzarbeit alatt is.

    Természetesen, ha a dolgozó szeretné megszüntetni a munkaviszonyt Kurzarbeit alatt, azt megteheti rendes munkavállalói felmondással, felmondási idö betartása mellett.

    (Sokszor összekeverik a felmondási védelmet a továbbfolglalkoztatással: ha valakit bejelentenek Kurzarbeitre, a Kurzarbeit lejárta után még egy hónapig tovább kell foglalkoztatni - Behaltepflicht, De ez nem jelenti azt, hogy a fenti esetekkel ne lenne megszüntethetö a munkaviszonya!)

    Forrás - ÖGB MB!

    Amennyiben érdekelte ez az írás, nagy valószínűséggel érdekelheti Önt is az alábbi szolgáltatásaink valamelyike.:

    - ausztriai adóvisszatérítés ügyintézés,

    - osztrák családi pótlék ügyintézés,

    - E104 / E106 ügyintézés,

    - BUAK ügyintézés