Return to site

Állandó lakcím több országban?

Hauptwohnsitz és Nebenwohnsitz, melyik mikor kell és hogyan?

August 25, 2022

Az alábbi kérdésekre kaphat lentebb válaszokat.:

  • Lehet több állandó lakcíme valakinek több EU-s országban?
  • Melyik országban kell, hogy legyen az állandó lakcíme bejelentve? Ahol dolgozik vagy ahol él?
  • Mi köze van a TB biztosítottságnak az állandó lakcímhez?
  • Lehet több tartózkodási hely megadva?
  • Hogyan kell igazolni a magyar hatóságok felé, hogy másik országban fizetik utánam a társadalombiztosítást?

Ha érdekesnek találja a lentebbi cikkünket és úgy gondolja, hogy kollégájának vagy rokonainak is tartalmazhat fontos információkat (vagy esetleg ők kapnak kevesebb vagy több adóvisszatérítést), akkor nagyon köszönjük ha megosztja velük is az írásunkat!

- Köszönettel, a Visszatérítők lelkes szakértői csapata! -

Amennyiben az alábbi kérdéseken és a lentebbi válaszokon túl lenne bármilyen egyéb kérdése a témával vagy a ausztriai adóügyeivel kapcsolatban, kérem írja meg nekünk a kommentek részben, vagy vegye fel velünk a kapcsolatot közvetlenül! Mi szívesen segítünk a szakszerű válasszal mielőbb!

Lehet állandó lakcím több országban?

Az elmúlt időszakban több esetben is tapasztaltuk azt, hogy ügyfeleink adott esetben több országban is rendelkeztek állandó lakcímmel. A jogszabályok alapján EU-ban egy polgárnak csak egy tagállamban lehet bejelentett állandó lakcíme (Hauptwohnsitz), de több országban tarthat fenn tartózkodási helyet (Nebenwohnsitz).

Ez a kérdés nem csak az esetleges hatósági ellenőrzések miatt fontos (amit Ausztria és Németország komolyabban vesz, mint Magyarország), hanem amiatt is, mert 2 állandó lakcím esetén bonyolódik a TB fizetési kötelezettség tisztázása: munkavállalóként csak egy országba vagyunk kötelesek TB járulékot fizetni, oda, ahol a munkaviszonyunk van.

Amennyiben ez nem egyezik meg az állandó lakcím szerinti országgal (pl. ausztriai/németországi munkavégzés és állandó magyar lakcím), úgy kötelességünk leigazoltatni a TB fizetést a külföldi hatósággal a magyar NEAK felé. Onnantól, hogy ez megtörténik, a magyar egészségügyi ellátást továbbra is zökkenőmentesen igénybe tudjuk venni. Ezt az ügyintézést lehet egy E-106 igazolással megtenni. Természetesen ebben is tudunk segíteni!

Ha a munkavégzés szerinti országban is állandó lakcímet létesítünk és mellette megtartjuk a magyar állandó lakcímet is, úgy két ország várja tőlünk jogosan az egészségügyi járulék befizetését. Ilyen esetben hiába kérjük a külföldi hatóságot, hogy igazolja le a munkaviszony alapján történő TB fizetést, hogy Magyarországon is ellátást kaphassunk, ők ezt meg fogják tagadni arra hivatkozva, hogy az állandó lakcím alapján az életviteli központ külföldön van, miért is akarnánk Magyarországon orvoshoz menni…

Erre a helyzetre NEM az a jó megoldás, hogy elkezdem Magyarországon is fizetni a havi TB járulékot, eltitkolva a tényt, hogy mindemellett rendelkezek külföldi munkaviszonnyal.

El kell tehát dönteni, hogy ténylegesen hol szeretnénk létesíteni életviteli központunkat. Ha ragaszkodunk ahhoz, hogy ez Magyarország legyen továbbra is, akkor külföldön csak tartózkodási helyet lehet létesíteni.

Végleges külföldre költözés esetén (tehát külföldi állandó lakcím és maximum magyar tartózkodási cím) 3 hónapunk van arra, hogy tartózkodási/letelepedési engedélyt szerezzünk az adott országban.