Mennyi adóvisszatérítést kapok Németországból vagy ausztriából?

Mikorra jön meg az adóvisszatérítésem?

Milyen formában lehet beadni adóbevallást?

Hogyan lehet igényelni adóvisszatérítést?

Mekkora visszatérítésre számíthatok?

Hogyan dönt az osztrák és Német adóhivatal a visszatérítendő adó mértékéről?

Ugyanaz minden, én miért kaptam kevesebbet??

A kollégámnak két hét alatt megjön én meg hónapok óta várok...

Miben különbözik a Német adóbevallás az Osztráktól?

Miben különbözik a Német adóbevallás az Osztráktól?

A hiánypótlásokra ugyanúgy lehet számítani mint az Osztrákok esetében.

Németországban a különböző béradókategóriák szerint van béradólevonás.

1-től 6-ig.

Hogyan dől el, hogy ki milyen kategóriába kerűl?

Ez nagyon sok mindentől függ! Minden esetre ha az adóbevallással pont az kompenzálható, hogy ha számára előnytelenebb adókategóriában van mint kéne lenni, akkor a bevallásnál a körülmények tisztázásával kompenzálódik a kategóriák közötti különbség.

Például kimész és betesznek 1-es kategóriába. Tehát sokat vonnak a béréből. De amikor felvettek vagy csak elkezdtél dolgozni akkor vagy te vagy az ügyintéződ elfelejtette jelezni vagy kérdezni hogy van-e otthon feleség / élettárs / gyermek vagy gyerekek... és így besorolnak az ülj le 1-esbe! Szóval több adót vonnak tőled mint kellene, mert példálul a gyerekek miatt te a 3-as adókategóriába tartoznál, ami év közben kevesebb levonást jelentene. Az adóbevallás célja az, hogy az adóbevallásban szereplő körülmények; gyermek, családhoz hazautazások (Nem anyudhoz hanem a gyerekeidhez és/vagy párodhoz) visszaigénylésre kerűljenek.

"Mit csináljak ha rossz adókategóriába soroltak?"

Nincs olyan, hogy rossz adókategóriába soroltak volna, csak nem tisztázottak a körülményeid megfelelően. A jó hírünk az, hogy a "rossz" kategória miatti levonások az adóbevallással kompenzálható utólag. Minden, amit feleslegesen vontak le azt visszaigényeljük visszamenőleg (természetesen akkor ha tényleg jogosult vagy ezekre a kedvezményekre) és a bevallás után, az adóhatóság (jó esetben ha időben kezdeményezed náluk) átsorol a követekző vagy megfelelő adókategóriába. (De ez nem biztos, ezt nem teszik meg automatikusan, ahogy írtuk neked kell kezdeményezni. Ellenben minden évben készülhet adóbevallás! ;) )

Miért soroltak 6-os adókategóriába?

A 6-os adóketegóriába azt sorolják be, akinek nincs németországi lakcíme!

Amikor elkezd valaki kint dolgozni és nem rendelkezik német lakcímmel vagy a munkáltatója nem jelenti le az adóhivatalnak a németországi lakcímet, akkor ebben az esetben az adóhivatal automatikusan a 6-os adókategóriába sorol. Ez a legmagasabb levonású adókategória. Közel 30%-át levonják a bérednek adóra. A bevallásodban fog kompenzálódni a jogos különbség és jó esetben visszakapod a levonásokat. Év közben is van lehetőség átkerűlni az egyesbe. Ehhez az kell, hogy legyen németországi lakcímed. Be kell menni a munkáltatóhoz és bejelenteni, hogy már van! Ez sem automatikus ám!

Milyen formában lehet beadni az adóbevallásokat?

Lehet papír alapon és online is készíteni beadványokat.

Mennyit fogok visszakapni?

Alapvetően a visszatérítések mértékét az határozza meg, hogy egyénre szabottan milyen költség tényezőket tudok elszámoltatni.

Például: munkába járási költség, gyerek kedvezmény, tanfolyamok díjai, munkaruha, satöbbi.

A visszatérítés mértékének maximális összege nem tudja meghaladni az év közben béremből levont összes adó mértékét!

például:

Ha a levont adom összesen 800 euro volt, akkor hiába teremtek a bevallásomban ennél magasabb adóalap csökkentő tényezőket, a visszatérítés mértéke a 800 euros levonásból indul ki. Annál többet nem tudnak visszaadni mint amennyit levontak!

Ki dönti el és kin múlik, hogy mennyi adót kapok vissza?

Kizárólag az Osztrák illetve a Német adóhivatal hozhat határozatot és dönthet arról, hogy mekkora visszatérítésre vagy jogosult. Természetesen jó bevallást kell készíteni hozzá, anélkül nem fog menni... :) Ha azt akarod, hogy adóbevallásod ne legyen lőre, bizzad azt a Visszatérítőkre!

Az adóhivatalok vizsgálják a beadott kérelemben feltűntetett költségeket és ehhez mérten dönt és határoz a visszatérítés mértékéről. Erről levélben értesítést is küld. (adóhatározat - Einkommensteuerbescheid)

Lehet előkalkulátorral számolni? Van valami előkalkulátor?

Vannak előkalulátorok. De ne tévesszen meg senkit az előkalkulált összeg, mert:

Az adóhivatal rendszere azzal kalkulál, amit beírok. Magyarul ha beírok 8 költségtényezőt akkor a gép azzal kalkulál, hogy minden tételt el fognak fogadni. Deeee! Könnyen előfordulhat az, hogy kijön a kalkulátor szerint egy több ezer eurós visszatérítés, de a beadás után csak a negyedét fogadják el a finanzamt munkatársai a költségeknek és így negyed akkora visszatérítést kapok a valóságban, mint ami a kalkulátorból kijött. Ezért veszélyes és felelőtlenség is egyben előkalkulációkba bízni és számon kérni bárkin az előkalkulált összeget!

Mikorra várható a visszatérítés?

Ahogy ezt a kedves Finanzamtos ügyintéző mondta a minap nekünk is tájékoztatásként, hogy:

"Akkor kap határozatot, ha készen vagyunk vele."

A beadást követően akár online, akár papír alapon történik egy kis átfutási idő van, mire iktatják a rendszerben.

Az iktatástól számítva a finanzamtoknak hivatalosan 6 hónap áll rendelkezésére a benyújtott bevallások és visszatérítések feldolgozására.

Gyakran előfordul, hogy egyes költségtételek igazolására hiánypótlást küldenek. (Aki papír alapon adta be annak póstán küldik, aki online adta be, annak online küldik a hiánypótlást!)

Ezen hiánypótlások megválaszolására és a tételek bizonyítására, minden esetben határidőt szabnak. Ezt a határidőt érdemes betartani! - Ezt a határidőt BE KELL TARTANI!!! -

Ha betartjuk a hiánypótlásra adott határidőt, akkor sincs vége a szenvedésnek, mert a finanzamtnak nincs korlátozva hogy mikor hoz határozatot utána. (Ilyen esetben a hat hónapos határidő is sokszor megszűnik és tapasztalatunk szerint további hónapokkal a végtelenné válás érzetét tudja kelteni az ügyfélben. 

Ha a hiánypótlásra nem válaszolunk a megadott határidőn belül, akkor a hiánypótlásban megjelölt tételek elfogadása nélkül hoznak határozatot. Tehát biztosan kevesebbet kapunk vissza, mint ha megválaszolnánk becsülettel a kérdéses hiánypótlásokat!

Összefoglalva tehát a két héttől fél évig terjedően bármikor érkezhet határozat. Sőt, még azon túl is!

Minden ugyan az, mint a kollégám esetében, de én kevesebbet kaptam.

Fontos tisztázni, hogy minden adóalany, szóval minden egyes Német és Ausztriai munkavállaló esete egyedi!!!

Ha pontosan ugyanannyi adót vonnak mindenki béréből, akkor is az egyén saját feltételei és körülményei döntik el a visszatérítés mértékét. (Család, kilóméter távolság a lakhelytől, kettős háztartás, egyedül nevelői pótlék....) Szóval csak a számtani valószínűsége van meg annak, hogy két ember annyira ugyan az!

Kollégáim két hét alatt megkapták én meg hónapok óta várok! Mi lehet a baj?

A te ügyintéződ még nem végzett a munkájával.

Számít-e ha személyesen viszem be az adóhivatalba a papírjaimat?

Senki nem részesülhet előnyben ha személyesen viszi be a beadványát! De akkor sem ha online vagy póstán küldi a télapóval! Itt azért megjegyeznénk, hogy nálunk a több ezer ügyfél átlagból kiindulva, az online van nyerésben! ;) Meghát ne is pazaroljunk papírt!

FONTOS!

Ha online lett beadva az ügyed akkor nézd a rendszerben a visszajelzéseket, mert oda fog érkezni a hiánypótlás és a határozat is, amire időben kell reagálni!!!

Mi van ha több évre visszamenőleg készül adóvisszaigénylés?

Az adóhivatal minden egyes évet külön kezel és minden évet külön ügyintéző készít. (Persze ez nem mindig van így, de elvileg így van.) Ezért előfordul, hogy az egyes évekről a határozat teljesen különböző időpontokban érkeznek meg.

Tavaj többet vagy kevesebbet kaptam, pedig semmi sem változott...

Érdemes ilyenkor megvizsgálni a bérösszesítőn feltűntetett béradó levonásokat! Nem minden évben azonos százalékban vonnak le béradót. Tehát ha például csökken a béradó mértéke (Mint ahogyan ez van: 2015-ben 33% volt ausztriában, 2016-ban pedig 25%-ra csökkentették) akkor ez azt jelenti, hogy év közben a béremből kevesebb adót vontak, így kevesebb a visszatéríthető keret is. Ellenben több maradt meg évközben! (Persze márakinek!)

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OK