Return to site

Mennyi adóvisszatérítést fogok kapni Német vagy Osztrák munkám után?

Alap kérdések az osztrák és német adóvisszatérítéssel kapcsolatban.

November 30, 2022

Az alábbi kérdésekre mindenképpen választ fog kapni:

  • Mik az osztrák visszatérítés számításának alapjai?
  • Ki dönti el és kin múlik, hogy mennyi adót kapok vissza?
  • Mi van ha egyedülállóként igényelek vissza?
  • Milyen formában lehet beadni az adóbevallásokat?
  • Lehet előkalkulátorral számolni? Van valami előkalkulátor?
  • Mikorra várható a visszatérítés?

Fontos:

Mindenek előtt nagyon fontos leszögeznünk az alábbiakat.:

Mi, a Visszatérítőknél azon dolgozunk, hogy Önnek és családjának a legtöbb járandóságot igényeljük vissza a lehető leginkább "zökkenőmentesen"!

A mi csapatunk tényleg mindent megtesz becsülettel azért, hogy ügyfeleink örülhessenek a munka végén a kapott pénznek és az ajánlásunkon túl, az elkövetkezendő években is hozzánk forduljanak majd a segítségért!

Azonban a döntéseket az ügy végén sajnos tényleg nem mi hozzuk az igények elfogadásáról! Ahogyan nincs két egyforma ember, úgy nincs két egyforma ügy sem. Mivel a végső döntést az osztrák adóhatóság (Finanzamt) hozzá, ahol szintén emberek dolgoznak, így minden ügynek más az átfutási ideje és az eredménye is.

Cégünk mindent megtesz annak érdekében, hogy Ön a lehető legtöbb adóvisszatérítést kapja, amennyiben azonban az Öntől kapott adatok, információk alapján úgy látjuk, hogy nem számíthat adóvisszatérítésre, arról is időben tájékoztatjuk, hogy megfelelő döntést hozhasson az adóbevallással kapcsolatban.

Mik az osztrák adóvisszatérítés számításának alapjai?

Alapvetően az adóvisszatérítések mértékét az határozza meg, hogy egyénre szabottan milyen költség tényezőket tudunk elszámoltatni, valamint, hogy mennyi volt a munkavállaló levont adója és volt-e másik országban jövedelme az adott évben.

Például: munkába járási költség (ingázás), gyermek/ek után járó adókedvezmény, tanfolyamok díjai, munkaruha, stb.

Németország esetében az adóvisszatérítés mértékének maximális összege nem haladhatja meg az év közben a bérből levont összes adó mértékét!

Például:

Ha a levont adó összesen 800 euro volt, akkor hiába szerepeltetek az adóbevallásban ennél magasabb adóalap csökkentő tényezőket, a visszatérítés mértéke a 800 eurós levonásból indul ki. Annál többet nem tudnak visszaadni mint amennyit levontak!

Ausztriában azonban sok esetben előfordul, hogy a megítélt adóvisszatérítés több, mint az egész évi bérből levont adó.

Mi van, ha egyedülállóként igényelek vissza?

Azok az osztrák és német munkavállalók, akik egyedülállók és kinti munkaviszonyuk során, kint is laknak (vagy a munkahely által biztosított szálláson vagy egyénileg finanszírozott lakásban), azok esetében nagy valószínűséggel nem fogja elfogadni a Finanzamt a hazautazással kapcsolatos költségek térítését. Mert "egyedülállóként" ezt nem tartja indokolt (a család, mint apuka, anyuka, azaz a szülők látogatása is ide tartozik). A hazautak költségének elfogadásához a férj / feleség / élettárs / gyerek/ek látogatása lehet indokolt tényező és a meglétüket bizonyítani is kell tudni.

A munkábajárás (ingázás) költsége a naponta ingázó egyedülállók esetében is teljesen elfogadtatható lehet (amennyiben a munkáltató nem állja az ingázást), azonban szükség esetén tudni kell igazolni.

Ki dönti el és kin múlik, hogy mennyi adót kapok vissza?

Kizárólag az osztrák illetve a német adóhivatal (Finanzamt) hozhat határozatot és dönthet arról, hogy mekkora adóvisszatérítésre vagy jogosult.

Természetesen ahhoz, hogy elfogadják az adóbevallást és a lehető legtöbb adóvisszatérítést ítéljék meg Önnek, valós adatokkal kitöltött, megfelelő nyomtatványokat, igazolásokat kell benyújtani a Finanzamt felé. Amennyiben bármiben is bizonytalan vagy kérdése merülne fel, javasoljuk, hogy kérjen tőlünk segítséget az adóbevallás elkészítésében.

A Finanzamt megvizsgálja a beadott kérelemben feltüntetett költségeket és ehhez mérten dönt és határoz az adóvisszatérítés mértékéről. Erről levélben postai úton vagy FinanzOnline fiók esetében elektronikusan értesítést is küld (adóhatározat - Einkommensteuerbescheid).

Milyen formában lehet beadni az adóbevallásokat?

Ausztria esetében lehetőség van személyesen FinanzOnline kódot igényelni. A FinanzOnline rendszeren keresztül a munkavállaló láthatja a korábbi évi béradatait és ezen keresztül adóbevallás is benyújtható. Aki nem rendelkezik FinanzOnline regisztrációval, annak papír alapon nyújtható be az adóbevallása. Németország esetében csak papír alapon, postai úton kerül az adóbevallás beküldésre a Finanzamt felé.

Lehet előkalkulátorral számolni? Van valami előkalkulátor?

Németország és Ausztria esetében is többféle kalkulátor is található az interneten. De ne tévesszen meg senkit az előkalkulált összeg, mert:

  • A kalkulátor az általunk megadott értékekkel számol. Amennyiben nem rendelkezünk minden szükséges bérösszesítővel, béradattal, nem valós eredményt fogunk kapni.
  • A kalkulátorok minden beírt költséget elfogadottnak számolnak. Azonban könnyen előfordulhat, hogy az általunk beírt költséget a Finanzamt nem fogadja el, így kisebb lesz az adóvisszatérítés összege is. Sok esetben pedig nem is tudnak minden költségtényezővel számolni.

Ezért veszélyes és bizonytalan a kalkulátorok használata, valamint felelőtlenség csak az előkalkulációkban bízni és számon kérni bárkin az előkalkulált összeget!

Mikorra várható az adóvisszatérítésem utalása?

A beadást követően akár online, akár papír alapon történik egy kis átfutási idő van, mire iktatják a rendszerben. Az iktatástól számítva a Finanzamtnak hivatalosan 6 hónap áll rendelkezésére a benyújtott adóbevallások és dokumentumok feldolgozására és a határozathozatalra.

Gyakran előfordul, hogy egyes költségtételek igazolására kiegészítéskérést küldenek.

(Aki rendelkezik FinanzOnline fiókkal, az a rendszeren keresztül kap kiegészítéskérést. Akinek postán került benyújtásra, annak postán keresztül küldik meg a kiegészítéskérést.)

Ezen kiegészítéskérés megválaszolására és a tételek bizonyítására, minden esetben határidőt szabnak. Ezt a határidőt BE KELL TARTANI!!!

Ha a kiegészítéskérést nem válaszolunk a megadott határidőn belül, akkor a kiegészítéskérésben megjelölt tételek elfogadása nélkül hoznak határozatot. Tehát biztosan kevesebbet kapunk vissza, mintha megválaszolnánk becsülettel a kérdéseket!

Összefoglalva tehát, a két héttől fél évig terjedően bármikor érkezhet határozat vagy kiegészítéskérés.

Amennyiben, bármiben segíthetünk német vagy osztrák adóbevallásával, adóvisszatérítésével kapcsolatban, keressen minket bizalommal és írja le nekünk egyedi helyzetét bátran!

Üdvözlettel,