Return to site

Mitversichert Ausztriában

Mitversichert vagy magyarul együttbiztosított, házastárs, bejegyzett élettárs és gyermek lehet.

September 28, 2022

Ha érdekesnek találja a lentebbi cikkünket és úgy gondolja, hogy kollégájának vagy rokonainak is tartalmazhat fontos információkat (vagy esetleg ők kapnak kevesebb vagy több adóvisszatérítést), akkor nagyon köszönjük ha megosztja velük is az írásunkat!

- Köszönettel, a Visszatérítők lelkes szakértői csapata! -

Amennyiben az alábbi kérdéseken és a lentebbi válaszokon túl lenne bármilyen egyéb kérdése a témával vagy a ausztriai adóügyeivel kapcsolatban, kérem írja meg nekünk a kommentek részben, vagy vegye fel velünk a kapcsolatot közvetlenül! Mi szívesen segítünk a szakszerű válasszal mielőbb!

Az alábbi kérdésekre mindenképpen találni fog közérthető válaszokat a lentebbi cikkünkből.:

  • Ki lehet Mitversichert?
  • Hogyan lehetséges, hogy biztosíthatja magát az itthon élő házastárs/ bejegyzett élettárs, ha Magyarországon nincs munkaviszonya?
  • Meddig tarthat a Mitversicherung?
  • Mennyi a költsége a Mitversicherungnak?
  • Hogyan lesz a gyermekek biztosítottsága?

1. Ki lehet Mitversichert?

Mitversichert vagy magyarul együttbiztosított, házastárs, bejegyzett élettárs és gyermek lehet.

2. Hogyan lehetséges, hogy biztosíthatja magát az itthon élő házastárs/ bejegyzett élettárs, ha Magyarországon nincs munkaviszonya?

Ebben a tekintetben is különbözik az osztrák biztosítási rendszer a magyartól, amiről sokan nem tudnak és sok esetben mentesülnének a magyarországi TB-járulék fizetése alól, ugyanis ha a házastársnak nincs munkaviszonya, vagy nem munkaviszonyból ment el szülni, akkor a kint dolgozó fél osztrák társadalombiztosításán keresztül kérhet Mitversicherungot.

Ennek ügyintézést első körben a magyar lakcímileg illetékes NEAK-on keresztül kell intézni. Kérvényezni kell a kint dolgozó félnek (természetesen az E106-os nyomtatvány rendezése után), hogy a házastársat/bejegyzett élettársat vezessék fel az E106-os igazolására. Ha ezt az ÖGK visszaigazolja, akkor a NEAK küld ki egy értesítést, melyben elismeri az adott dátumtól a Mitversicherung meglétét.

3. Meddig tarthat a Mitversicherung?

Az együttes biztosítás elvileg korlátlan. Megszűnik, amint a társbiztosított partner ismét saját biztosítással rendelkezik, például munkaviszonyon keresztül.  

Válás esetén az esetleges társbiztosítás a válás jogerőre emelkedését megelőző napon jár le. Ebben az esetben el kell küldeni az ÖGK felé a jogilag kötelező érvényű válási határozatot.  

Bejegyzett élettársi kapcsolat esetén az együttes biztosítás három évre szól. Ezt követően ismételten ellenőrizni kell az igényjogosultságot.

4. Mennyi a költsége a Mitversicherungnak?

Bizonyos társbiztosított személyek után járulékot kell fizetni. Ez a biztosított számítási alapjának (bruttó jövedelmének) 3,4 százaléka.

A díjszabás előtt ellenőrzi az ÖGK, hogy az Ön esetében szükséges-e a járulékfizetés, ennek felméréséhez küldenek egy kérdőívet.  

A járulékkötelezettség az alábbi esetekben nem áll fenn:

  • A társbiztosított személy jelenleg egy vagy több gyermeket nevel ugyanabban a háztartásban.
  • A társbiztosított személy a múltban legalább négy éve egy vagy több gyermeket nevelt ugyanabban a háztartásban.
  • A társbiztosított családtag ápolási díjban részesül. (Ausztriai szabályozás alapján 3. szintű ápolási díj)
  • A társbiztosított családtag gondoskodik arról a biztosítottról, aki legalább 3. szintű ápolási díjban részesül.

A többletjárulékot havonta közvetlenül a biztosítottnak írják elő, és az ÖGK fizetteti ki.

5. Gyermekek biztosítottsága Ausztriában:

A gyermekek Ausztriában születésüktől fogva automatikusan mindkét szülő által biztosítottak. Ez ebben az esetben ingyenes, és a gyermek 18. születésnapja előtti napig érvényes.

A külföldön született gyermekek esetében szükség van a gyermek születési anyakönyvi kivonatára és a kitöltött Prüfung der Anspruchsberechtigung für Angehörige nyomtatványra. Ha további dokumentumokra lenne szükség, az ÖGK felveszi Önnel a kapcsolatot. 

Prüfung der Anspruchsberechtigung für Angehörige nyomtatvány elérhető az alábbi linken: Ide kattintva nyithatja meg a szükséges weboldalt.

A 18. évet betöltött gyermekek továbbra is jogosultak a Mitversicherungra az alábbi esetekben:

  • Ausztriai családi pótlékban részesül a gyermek után.
  • 27 éves korig, ha elismert iskolai tanulmányt vagy szakképzést végez (legalább heti 20 órában)
  • 27 éves korig, ha gyermeke egyetemen vagy műszaki főiskolán szerez diplomát
  • Ha gyermeke betegség vagy fogyatékosság miatt munkaképtelenné válik 18 éves kora után, vagy az iskola, a szakképzés, tanulmányok befejezése után.
  • Ha gyermeke 18. életévét betöltötte vagy iskolai, egyetemi, szakképzési tanulmányait követően munkanélkülivé válik.

Legfeljebb 24 hónapig (legkésőbb 29 éves koráig) lehet jogosult a Mitversicherungra. 

Természetesen mindezeket igazolással kell alátámasztani, mely alapján az ÖGK elbírálja a további jogosultságot.