Return to site

Német adókategóriák

Milyen adókategóriába van sorolva? Lehet próbléma valamelyikből?

August 21, 2022

Ha érdekesnek találja a lentebbi cikkünket és úgy gondolja, hogy kollégájának vagy rokonainak is tartalmazhat fontos információkat (vagy esetleg ők kapnak kevesebb vagy több adóvisszatérítést), akkor nagyon köszönjük ha megosztja velük is az írásunkat!

- Köszönettel, a Visszatérítők lelkes szakértői csapata! -

Amennyiben az alábbi kérdéseken és a lentebbi válaszokon túl lenne bármilyen egyéb kérdése a témával vagy a ausztriai adóügyeivel kapcsolatban, kérem írja meg nekünk a kommentek részben, vagy vegye fel velünk a kapcsolatot közvetlenül! Mi szívesen segítünk a szakszerű válasszal mielőbb!

Részletek az infografika alatt!

A magyar adózástól eltérően Németországban többféle adókategória létezik, ahova élethelyzettől függően sorolják be a munkavállalókat.

Az adókategória határozza meg, hogy havonta mennyi adó befizetésére kötelezett a munkavállaló, tehát mennyi adót von le a munkáltató a béréből.

Az egyedülállóknak az adókategória igazából nem játszik szerepet, hiszen náluk az ezzel járó kedvezményeket nem lehet igénybe venni. Kiemelkedő szerepe onnantól lesz, ha valaki megházasodik.

Az adókategória váltás 2022-től évente többször is kérhető a Finanzamt-nál.

A továbbiakban részletesebben írunk az egyes németországi adókategóriákról:

Adókategória I:

Azokra vonatkozik, akik egyedülállók, özvegyek vagy elváltak.

Adókategória II:

azokra vonatkozik, akik egyedül nevelik a gyermeküket. Ami a legfontosabb: attól, hogy valaki egyedül nevelő, nem fogják ebbe az adó kategóriába sorolni és havonta az egyedül nevelőkre vonatkozó kedvezményt megadni, kérvényt kell benyújtani.

Következnek a házasokra vonatkozó adókategóriák: mivel itt két adóosztályt kombinációjára kerül sor, a következő változatok jöhetnek létre: 3 - 5 , 4 - 4 , 4 Faktorral - 4 Faktorral.

A házasokra vonatkozó kategóriát az is igényelheti egész évre, aki csak év végén, pl. decemberben házasodik.

Adókategória III:

akkor ajánlott, amikor az egyik házastárs sokat keres a másik pedig hozzá képest keveset. Ebben az esetben a többet kereső fog nagyobb adókedvezményt kapni, és az Adókategória V-ben lévő házastárs fizet több adót.

Fontos: ebben az esetben az adóbevallás beadása kötelező!!!

Adókategória IV:

aki házasságot köt és nem kérvényez adókategóriát, az automatikusan ebbe a kategóriába kerül. Amennyiben a házastársak közel ugyanannyit keresnek, nincs is szükség a megváltoztatására, maradhatnak ebben a kategóriában.

Adókategória IV Faktorral:

ugyanúgy, mint a III/V adókategóriában, ebben az esetben is az egyik házastárs jóval többet keres, mint a másik, viszont itt előre megadható, hogy körülbelül mennyi lesz az éves kereset, és ez alapján adóztatják majd a havi fizetéseket.

Előnye: az a házastárs, aki kevesebbet keres, több havi nettó fizetést vihet haza, mint a III/V kombinációban, viszont lehetséges, hogy év végén adóbefizetése keletkezik.

Hátránya: összesítettem a házaspár több adót fizet, mint a III/V adókategória esetén, pszichológiailag azonban jobb az alacsonyabb keresetűnek, mivel havonta több pénzt vihet haza. Emellett a III/V adókategória esetén gyakran előfordul, hogy az adóbevallás során adóbefizetést írnak elő.

Az adóbevallás beadása ebben az adókategóriában is kötelező.

Adókategória V:

ez a III-as adókategória párja, tehát a házaspár kevesebbet kereső tagja kerül ebbe a kategóriába. Itt 100 eurós bruttó fizetés fölött már adólevonás történik, viszont a III/V adókategória esetén vihetik haza együttesen a legtöbb nettó fizetést. Pont emiatt néha év végi adóbefizetés is történik…

Adókategória VI:

ebbe a kategóriába vagy azok kerülnek, akik még nem rendelkeznek német lakcímmel a munka megkezdésekor vagy pedig másodállásban is dolgoznak. A főállás lesz “kedvezőbb” adókategóriájú, a másodállás pedig sajnos a legtöbb adót levonó kategóriába kerül. Jó hír: a legtöbb esetben év végén adóvisszatérítésre lehet számítani, ami viszont magával hozza, hogy ennél a kategóriánál is kötelező a bevallás beadása.

Ezzel világossá is válhat, hogy jobban jár a munkavállaló egy teljes munkaidejű állással, ahol I-es adókategóriában van, mint két részmunkaidős állással, I és VI adókategóriában.