Return to site

Osztrák adócsökkentés 2022-ben

A Lohnsteuer, azaz személyi jövedelemadó tervezett csökkentése is része a 2022-es osztrák adóreformoknak

January 21, 2022

Korábban már írtunk róla, hogy az Ausztriában adóreformokat terveznek. 

Teljes cikk itt.: https://www.visszateritok.hu/blog/osztrak-ado-reformok-2022-tervezet és írtunk egy kivonatot a tervezetre adott érintett szervezetek iparági reakcióiról is, ami itt olvasható.: https://www.visszateritok.hu/blog/osztrak-adoreform-2022-reakciok 

Az osztrák adóvisszatérítésről és azzal kapcsolatos szükséges tudnivalókról ebben a cikkünkben írtunk korábban.:

Ebben a cikkünkben már a ténylegesen elfogadott végeredményt olvashatja, ami alkalmazásra kerül az Ön következő adóvisszatérítésének kalkulálásánál is!

Éves jövedelem adómentessége Ausztriában 2022:

  • Az éves jövedelem a korábbihoz hasonlóan 11.000 Euró-ig adómentes marad. Tehát ha a munkavállaló éves keresete nem haladja meg a bruttó 11 000 eurót, akkor nem kell adót fizetnie. 
  • Ha az év közben volt adólevonás (havi bérpapíron a Lohnsteuer / Lst. sorban látható), akkor azt az adóbevallás során visszakapja!
  • Az éves bruttó 11.000 és 18.000 Euro közötti jövedelemsávra vonatkozó adókulcs már az előző évben 25%-ról 20 %-ra csökkent, ezt továbbra is megtartják.
  • A 18.000 és 31.000 Euró közötti jövedelemsávra vonatkozó adókulcs 2023-ra  35%-ról 30%-ra fog csökkenni. 
  • A csökkentés első lépéseként 2022. január elsejétől a második jövedelemsávba tartozók számára 32,5%-os lesz az adó.
  • A harmadik jövedelemadó sávba tartozó 31.000 és 60.000 Euro közötti jövedelemmel rendelkezőknek a kormányzat tervei szerint 2023. júliusától az adókulcs 42%-ról 41 %-ra, majd 2024-től 40%-ra fog csökkenni. (Ez ugyan most egy elfogadott törvény ami alkalmazásba kerül, de ezt majd akkor vegyük készpénznek ha már a kezünkben lesz!)
  • Változatlanok maradnak az adókulcsok a legmagasabb jövedelműek számára: 60.000 és 90.000 Euro jövedelemnagyság között továbbra is 48% marad az adó, 
  • 90.000 és 1.000.000 Euró jövedelem között 50% az adó, efelett az adókulcsplafon 55% marad. 

Mit jelent ez konkrétabban nézett osztrák bérek esetén?

Láthatjuk az alábbi táblázatból, hogy havi 1900 eurós fizetésig nincs jelentős változás, felette viszont egyre több pénz marad havonta a munkavállalók zsebében.

források: https://onlinerechner.haude.at , www.finanz.at ,

A két adórendszer (magyar - osztrák) hasonlóképpen működik. A keresett jövedelem után minden ország szabályozása szerint jövedelemadót kell fizetni.

Amennyiben az ember kiküldetésben dolgozott átmenetileg Ausztriában és kapott jövedelem elszámolást a munkavégzéséről, akkor kell beadni adóbevallást Ausztriában is.

Mennyi idő alatt szokta utalni a Finanzamt az adóvisszatérítést?

Az adóbevallások beküldése után a Finanzamtoknak hivatalosan 6 hónapja van a beadványok elbírálására és az adóhatározatok meghozatalára, de egyes esetekben azonban további kiegészítéseket is kérhet a Finanzamt. Ilyenkor a kettős háztartásra, ingázásra... (minden beírt költségre) rákérdezhetnek és annak bizonyítását kérhetik. Itt arra kell ügyelni, hogy az ott megadott határidőt napra pontosan tartani kell, amennyiben ezt nem tudjuk időben teljesíteni hosszabbítást kell kérni a Finanzamttól!

Milyen költségtényezőket érdemes beletenni az osztrák adóbevallásba?

Az osztrák adóhivataltól az adóvisszatérítés visszaigénylésére különböző jogcímeken van lehetőség.

  • Ilyen például az ingázó átalány (Pendlerpauschale, Pendlereuro)  azoknak, akik napi rendszerességgel járnak munkába, nem messzebb, mint 120-150 km-re. 
  • 2016 előtt megkötött balesetbiztosítások és kockázati életbiztosítások kifizetett díjai
  • Üzemi tanácsnak fizetett díjak.
  • Szakszervezeti díjak, amennyiben nem a munkáltatón keresztül történik a fizetés a szakszervezetnek.
  • Továbbképzési / átképzési / nyelvtanulási költségek (számlával igazolandó)
  • Munkaeszközök - munkaruházat vásárlása esetén (számlával igazolandó)
  • Adószakértői díjak fizetése (számlával igazolandó)
  • A kettős háztartás esetén a külföldön fizetett lakbér is beírható, ha van számla és szerződés
  • Azoknak, akik hetente vagy kéthetente járnak haza a családjukhoz, családi hazautazási térítés (Kosten für Familienheimfahrten) vehető figyelembe a megfelelő feltételek megléte esetén. (Kettős háztartás…)