Return to site

Osztrák adóbevallás 2017 / 2018

Legfontosabb információk, közérthetően

March 8, 2017

Igényleje vissza Ön is ausztriai adótöbbletét mielőbb!

(Ausztriából 5 évre visszamenőleg lehet igényelni,

ha eddig elfelejtette volna... ;) )

Ebben a cikkben az alábbi osztrák adóvisszatérítéssel kapcsolatos legfontosabb kérdésekre találhat választ egyszerűen és közérthetően.:

  • Kinek és miért érdemes elkészíttetni az adóbevallást?
  • Mennyi adót kaphatok vissza Ausztriából? Mennyi az annyi?
  • Ugyanannyi adót kapok vissza, mint a kollégám?
  • Ausztriai könyvelőt vagy Magyar könyvelőt válasszak?
  • Mi van ha nem csak Ausztriában de Németországban is dolgoztam az elmúlt pár évben?
  • Mennyibe kerül megcsináltatni az adóbevallást és mit tartalmaz az ár?
  • Mit kell összeszednem, milyen adatok kellenek az adóbevallásom ügyintézéséhez?

Már 2017-re is kikérhetőek az E9-es nyomtatványok a NAV-tól (amihez az adóbevallást vagy beadta vagy a NAV megcsinálta Ön helyett...), Végre el lehet kezdeni az igénylési folyamatot a 2017-os évre is! - Most szólunk, pénz áll a házhoz! -

Kinek és miért érdemes elkészíttetni az adóbevallást?

Az Ausztriában dolgozó munkavállalók a legtöbb esetben ugyan nem kötelesek évente adóbevallást készíteni, de a gyakorlat szerint ezt mégis érdemes megtenni. Az esetek nagy százalékában a magyar munkavállaló adó-visszatérítést kap. :) Ennek összege a pár száz, és az akár néhány ezer euró között szokott mozogni.

Nem kötelező beadni az ausztriai munka után az éves adó visszaigénylési kérelmet, de az Osztrák Adóhivatal azaz, a Finanzamt bármikor erre felszólíthatja a munkavállalót akár több évre visszamenőleg is. (De egyébként is mindenkinek a saját érdeke visszakapni pénzt, ha feleslegesen vonták azt le tőle korábban.)

Sokszor kérdezik, hogy: "Ha csak pár hónapot dolgoztam kint akkor jár-e vissza, érdemes-e megcsináltatni?"

Tapasztalataink szerint annak is érdemes megcsinálnia az adóbevallást Ausztriában, akinek csak pár hónapos munkaviszonya volt az adott adóévben és akkor is, ha nem fizettek be utána adóelőleget. (Tehát mondjuk 20 órás bejelentése volt.) Vannak olyan esetek, amikor ők többet kapnak vissza, mint azok, akik egész évet dolgoztak kint ugyanabban a pozícióban.

Továbbá, bizonyos esetekben akkor is érdemes leadni a bevallást, ha adott évben Ausztriából családi pótlék jogosultsággal rendelkezett és pl. egyedül nevelő vagy házas-/ élettárs jövedelme az adott évben € 6.000.- alatt volt.

Mennyi adót kaphatok vissza Ausztriából? Mennyi az annyi??

A visszatérítések mértékét mindig a Finanzamt számolja ki, figyelembe véve minden egyéni helyzetet! Van lehetőség előkalkulációt végezni online.

DE,

az csak egy előkalkuláció! Közel sem biztos, hogy mindent jóvá fog hagyni az az ügyintéző, aki a hivatalban az ÖN ügyét vizsgálja. Ez sok esetben akár eltérő is lehet az előkalkuláció eredményétől. Ezért sajnos az online előkalkulációt nem lehet kézpénznek venni, de nagyjábóli iránymutatásnak jó lehetőség.

Van már lehetőség Finanzamt online kódok kikérésére. Erről itt írtunk bővebben.

Ugyanannyit kapok, mint a kollégám??

NEM.

Nem biztos.

Azért nem biztos mert lehet, hogy a kollégájának a családi és/vagy a szociális helyzete teljesen eltér az Önétől. Márpedig az adóvisszatérítési tételeknél az EGYÉNI háttér a mérvadó nem pedig az, hogy ugyanabban a munkakörben dolgoznak. A levont béradó mennyisége sem mindig ugyanaz.

Például, két ember ugyanabban a pozícióban dolgozik, ugyanannál a cégnél, de az egyiknek van egy eltartott gyereke és 50 km-el messzebbről jár be dolgozni. Tehát ezek miatt a tételek miatt több költség térítést is elfogadhat neki a Finanzamt, mint a kollégájának. És itt még egyszer ki kell hangsúlyoznunk, a döntés az adott hivatal kezében van. Lehet, hogy az Ön esetében nem fogadja el ugyanazt a tételt, mint amit a kollégájánál mert nem volt kellően bizonyított.

Célszerű minnél előbb beadni a bevallásokat, mert a feldolgozási idő sok esetben több hónapot is igénybe vehet. (Akár hat hónap is lehet de van egy-kettő átlagtól eltérő eset is amikor napokon belül megérkezett a várt pénz.)

Ausztriai könyvelő VS Magyar könyvelő

  • A külföldi könyvelő általában sokkal drágább,
  • egy külföldi nem ismeri a magyar adóügyeket és lehet még a 0-ás kikérése is végeláthatatlan folyamat számára, (Persze általánosítunk, vannak kivételek.) vagy nem tud segítséget nyújtani ebben,
  • egy magyar könyvelő sok esetben nincs tisztában az osztrák szabályokkal és a nyelvtudással is nagyon sok baj szokott lenni. Ha magyar könyvelővel dolgozik, kérje meg, hogy olvassa fel az alábbi szavakat.

Mi van ha nem csak Ausztriában de Németországban is dolgoztam az elmúlt pár évben?

Na, ez már sokkal rafináltabb. :) Alapvetően a Német és az Osztrák adórendszer és szabályok nagyon nagyban hasonlítanak, de összefésülni a kettőt időben és térben nem lesz olyan egyszerű, ha az ember magának szeretné megcsinálni azt! Nem is szeretnénk fárasztani a nyalánkságokkal, inkább fordulj hozzánk bizalommal és mi megcsináljuk neked! Valószínűleg meg is fogja neked érni, hogy profik járják ki neked a dolgokat... Persze nélküled mi sem tudunk mindent elintézni, biztosan szükségünk lesz adatokra és a lehető legtöbb információra! Nálunk minden munk megkezdése egy információkat bekérő adatlap kitöltésével indul. Ezt kérd bátran a https://www.visszateritok.hu oldalon a kontakt box kitöltésével.

Mennyibe kerül megcsináltatni az adóbevallást és mit tartalmaz az ár?

Mindig a reszletekben rejlik a titok!

Nálunk csak ügyintézési díj van. Nem kérünk jutalékot a megszerzett pénzéből. (Általában túl sokat kapnak vissza az ügyfeleink, nem lenne korrekt elkérni a piaci százalékokat... :) )

Amit nagyon fontos mindenkinek tisztán látnia.:

Ez egy folyamat, ami sok esetben nem rövid és nem feltétlenül egyszerű!

Nem úgy van az, hogy beadom hétfőn és kedden jön a pénz, erre kérem ne számítson feleslegesen!

A papírok kitöltése és elpostázása után sok esetben jön hiánypótlás a Finanzamt-tól vagy csak "kérdeznek" valamit, amire válaszolni kell!

  • Nálunk az ügyintézés ára tartalmazza a teljes folyamat végigcsinálását Önnel közösen. 
  • Válaszolunk a hiánypótlásokra, levelezünk a hatóságokkal, ha kell telefonálunk az ügyében, és természetesen postázgatunk mint a kisangyal és kezeljük a fellebbezéseket. 
  • Nálunk nincs magára hagyva az ügyfél a postázás után sem. 

Nekünk az az érdekünk, hogy Ön jövőre és utána minden évben velünk csináltassa meg az ügyét és még az unokáit is hozzánk küldje majd az övékkel.

Mit kell összeszednem, milyen adatok kellenek az ügyintézéshez?

  • Akinek nem volt itthon jövedelme annak csak egy "0-ás adóbevallást kell beadnia a NAV-nál és utána kikérni az E9-es, külföldi jövedelem igazolást.
  • Akinek volt valamilyen bevallott jövedelme az elmúlt évben az egy könyvelő vagy a NAV segítségével már túl kell, hogy legyen a bevalláson, ami a 2016-os évet illeti.
  • A Magyar adóhivatali rendszer szerint a Magyar adóbevallások bármelyik hivatalban beadhatók illetve kihozhatók, függetlenül az adóalany lakcímétől. Tehát ha debreceni az állandó lakcímem de igazából Sopronban élek, akkor sincs gond és ott is beadhatom és ki is hozhatom az E9-es nyomtatványt amire szükségünk van a sikeres ügyintézéshez.

Reméljük hasznosnak találta a cikkünket és Önnek is segíthetünk sikerrel visszaigényelni minden járandóságának maximumát becsülettel elvégzett munkája után!