Return to site

Osztrák adóreform visszhangjai 2022

Különböző reakciók az osztrák kormány adóreform terveire

October 15, 2021

Ebben a cikkünkben a korábbi osztrák adóreform 2022 tervezetre adott érintett gazdasági szereplők reakcióit taglaljuk.

A tervezett adóreform elemeiről és elképzeléseiről ebben a cikkünkben olvashat.:

Osztrák Gazdasági kamara reakciója:

Dicséret a ma bemutatott adóreformnak, érkezett a gazdaságtól. „Hosszú és kemény tárgyalások után a végére egy megfontolt csomag érvényesült a hazai vállalkozások területén. 

Ausztriai Gazdasági Szövetség reakciója:

„az erős vállalkozási területek kifogástalan egységéről” beszél, továbbá a vállalatok mentesítéséről és a klímavédelemben a józan észről. 

Osztrák Ipartestület:

Hangsúlyozta, legyenek meghatározóak a „szükségszerű lépések a mentesülések irányába”.

„Látjuk az alagút végét” fejtette ki ellenben Michaela Reitterer, a Szállodatulajdonosok egyesületének (ÖHV) elnöke, egy közös sajtókonferencián a 4 másik érdekképviselettel együtt. 

A bejelentett társasági adó csökkentés (KÖSt) az adatok szerint keveset hoz a vállalkozói középosztálynak.  A kisebb vállalkozásoknak nem sok jut ebből – ez a nagyvállalatoknak kedvez, nyilatkozta Reitterer.

Osztrák Munkáltatói képviseletek:

A munkáltatói képviselet letettek egy papírt az asztalra, ebben még találni kell egy kaput a valódi költségvetési dobáshoz – a kulcspontok: 

  • 30%-os járulékos bérköltségek csökkentése azon vállalatok számára, ahol maximum 30 embert alkalmaznak, - ez egy 1 milliárd Eurot meg nem haladó kiadással járó intézkedés -,
  •  továbbá kerüljön bevezetésre egy 25%-os beruházási tartalék a kivett nyereség egyidejű felezésénél éppúgy mint a „bürokratikus kar” felépítésénél, a vállalkozások gyakorlatias támogatásánál és „szükségtelen szabályok” csökkentésénél.

Sajnálatos, hogy ez a nehéz előrehaladás nem került megszüntetésre. „ Tehát egy pár év múlva ismét össze kell ülnünk” mondta Rainer Will, a Kereskedelmi egyesület elnöke. 

Problémát okozhat az is, hogy nem adnak egy „erős rezsiköltségcsökkentést”.” Itt vagyunk Európában Svédország és Finnország mögött a harmadik helyen „fogalmazta meg a kritikát Will. „Látjuk, hogy ehhez az adóreformhoz a középosztálynak több bátorságra lesz szüksége”.

A CO2-Beárazásával kapcsolatosan: „Első lépés”

Az adóreform észrevehető eredménye remélhetőleg még 5 évig kitart, reméli Klaus Gugler, a bécsi Gazdasági Egyetem népgazdaságprofesszora. Döntő lesz, hogyan változik meg az emberek viselkedésmódja és mindenekelőtt hogyan igazodik hozzá a befektetési kedv. A 2022-től érvényes teherviselés tonnánként 30 Euro-tól induljon, ez „természetesen kevés” egy eredményes irányításhoz, de mégiscsak a bevezetése a CO2-beárazásnak. 

Összefoglalva, „mondtam már korábban, hogy végre, 30 éves egyeztetést követően, elérkezett a beárazás.  

Ha az ember kicsiben kezd, fenntartja a politikát” mondta Gugler,  a mennyiségi négazdaságtanulmányok intézetének elnöke és a szabályozóközgazdaságtan kutatóintézmény vezetője. Utalt arra, hogy a tudományos életben a tonnánkénti ár 100 Euro-ról 150 Euró-ra történő emelkedése előtérbe fog kerülni. Ez azonban irányító hatással fog járni, mert az emberek kifizetése, a klimajutalék, függetlenül a fogyasztástól áramlani fog. Ez hatékonyabb lenne talán, a CO2-adóból a klímakutatásba fektetnék a pénzt, de nem ez lenne politikailag az első választás.  

Mivel ennyire kevés ember utazik tömegközlekedési eszközökkel, törekvés lenne „30 vagy 50 évre az egyéni közlekedésnek elegendő támogatás” az útépítésen át, a nyilvános terekig, hogy ezek mind rendelkezésre álljanak. A változás ismét több évig fog tartani. A közlekedésben a CO2-kibocsátás alapvető csökkentéséhez még óriási összegekre van szükség, mondta Gugler. „Ez az átalakítás, ami nincs ingyen.” 

A német közgazdász és kijelölt IHS-vezető Lars Feld látja az alacsony tonnánkénti 30 Euro-tól induló ár alacsony szintje ellenére is az irányítóhatást. Az Ö1 rádió „Reggeliújság” műsorában elmondta: „Ez változtat a fogyasztók elképzelésén és a gyártóknak lényeges, ha egy meghatározott dolog drágulni fog.” Az embereket hozzá kell szoktatni ahhoz, hogy egy alacsonyabb árral történő termékbevezetés a későbbiekben tovább fog emelkedni.