Return to site

Jogellenes az osztrák családi pótlék indexálása

Ausztria nem fizethet kevesebb szociális ellátást a magyar munkavállalóknak. Így véli az Európai Bíróság főtanácsnoka.

January 26, 2022

Következő cikkünkben a sokakat érintő osztrák családi pótlék indexálás fejleményeiről írunk. 

Amennyiben érdekesnek találja cikkünket, köszönjük ha megosztja ismerőseivel is!

Amennyiben Ausztriában vagy Németországban dolgozik forduljon szakértő csapatunkhoz bizalommal ADÓVISSZATÉRÍTÉS - CSALÁDI PÓTLÉK / GYES ÜGYINTÉZÉS- Familienbonus Plus - TB - SOKABAU - BUAK... ügyeivel, hogy mielőbb segíthessünk Önnek is megígényelni a járandóságokat!

 

Előzmények:

Mint ahogy azt minden kint dolgozó tudja, az osztrák családi pótlékot és az ezen alapuló családi juttatásokat 2019 óta indexálják a nem Ausztriában élő gyermekekre vonatkozóan. (a Magyarországon élő gyermekek esetében lecsökkentik) 

Ennek jogossága mindig is kérdés volt mind a dolgozók, mind egyes pártok részéről. Számos indítvány, eljárás került benyújtásra az Európai Unió illetékes tanácsához, kérve, hogy vizsgálják felül ezt a döntést és ha úgy döntenek, hogy nem volt jogos ez a lépés, fizessék vissza a még járó juttatásokat.

Az orf.at tudósítása szerint pár hónapon belül végre döntés születhet az ügyben, megszüntetve ezzel az évek óta tartó bizonytalanságot, vitákat.

A hír:

Richard de la Tour - Európai Bíróság Főtanácsnoka

Az osztrák családi pótlék indexálása Európai Uniós jogokat sért, mint ahogy azt az Európai Bíróság Főtanácsnoka Richard de la Tour csütörtökön nyilvánosságra hozta. 

Szakvéleményében arra a következtetésre jutott: azok a munkavállalók, akik más Európai Uniós országokból érkeznek, ugyanazokra a támogatásokra jogosultak, melyeket az osztrák munkavállalók kapnak - “és ezt attól függetlenül, hogy a gyermekeik mely országban tartózkodnak.”

Az érintettek végülis azonos módon járulnak hozzá az osztrák szociális- és adórendszerhez, mint az osztrák munkavállalók - írják ezt az Európai Bíróság szakértői anyagában. A családi pótlék összegének lakóhely szerinti rögzítése a szabad mozgást biztosító jog megsértése, valamint az állampolgárság szerinti diszkrimináció.

Ez csak akkor lenne megengedett, ha objektíven a törvénynek megfelelő lenne. Ausztria azonban nem jelölt meg olyan okot, amely ezt a közvetlen diszkriminációt jogilag megalapozta volna, így ez az Uniós joggal össze nem egyeztethető. 

 

Miről szól az osztrák családi pótlék Indexálás 2019 óta?

Ausztria 2019 ben bevezetett egy rendszert az Ausztriában dolgozó személyekre: akiknek a gyerekei külföldön élnek, a családi pótlékot, gyermekkedvezményeket és más adóelőnyöket indexálva fognak folyósítani.

Eszerint a családi támogatások mértékét az adott ország életviteli költségeihez igazítják. 

Ez a szabályozás különösen a Kelet-Európai országokból érkező, Ausztriában dolgozó munkavállalóknak okozott kemény veszteségeket.

Az alábbi kedvezmények összege érintett az indexálás miatt:

  • Familienbeihilfe + Kinderabsetzbetrag (családi pótlék)
  • Familienbonus Plus (gyermekekre vonatkozó adókedvezmény)
  • Alleinverdienerabsetzbetrag (egyedülkeresői pótlék)
  • Alleinerzieherabsetzbetrag (egyedülnevelői pótlék)
  • Unterhaltsabsetzbetrag (gyermektartási kedvezmény)

Az Európai Bizottság peres beadványa:

A rendelkezés nemcsak az érvényben lévő szabályozás előírásába ütközik, hanem még diszkrimonáló is -  szerepel az EU Bizottság beadványában.

Az indexálás vonatkozik olyan nem osztrák állampolgárokra is, akik külföldön egy osztrák hatóságnak dolgoznak, és gyermekeikkel együtt ott élnek -  az ő helyzetük is így alakul. Az EU Bizottság 2020. májusában adta be peres igényét az Európai Gazdasági Bíróságnál.

Az Európai Gazdasági Bíróság Főtanácsnoka által megjelentetett kérelmek igazából csak szakértői vélemények, amelyekhez az EU Bíróság bírái nem kötelesek tartani magukat a döntésükben. Legtöbbször azonban ők is ehhez igazodnak.

Egy mindenkire vonatkozó ítélet az elkövetkezendő hónapokban várható, a pontos időpont még nem ismert, de a Visszatérítők Csapata követi a fejleményeket és informálni fogjuk azok alakulásáról!

Othmar Karas

Az Osztrák Néppárt Európai Uniós képviselője is úgy nyilatkozott 2022. január 20-án, hogy a fentebb említettek egyáltalán nem lepték meg, mindig is ez volt a meggyőződése, nem érte őt váratlanul. ( Othmar Karas )

Az osztrák Zöldek követelik a visszafizetéseket

Monika Vana

Az osztrák Zöldek Európa Parlamenti Delegációjának vezetője, Monika Vana szerint sem okozott ez meglepetést, ő is ezt várta. Az indexálás egy támadás volt a munkavállalók szabad mozgás jogának alaptörvényével szemben.

Barbara Neßler, a zöldek családjogi szóvivője a Parlamentben követelte az illetékes miniszter asszonytól, hogy kezdje meg az előkészületeket azon érintettek esetében, akiknél ezekből a pótlékokból bizonyos összegeket visszatartottak, annak érdekében, hogy az Európai Bíróság döntésének meghozatala után gyorsan tudjanak cselekedni.

Új Ausztria és Liberális Fórum (NEOS): “Minden gyermek ugyanannyit ér”

Michael Bernhard

Az Új Ausztria és Liberális Fórum (NEOS) családjogi szóvivője Michael Bernhard üdvözölte a szakértői véleményt: “Mi, a NEOS mindig is felhívtuk arra a figyelmet, hogy a családi pótlék indexálása egy teljesen agyament és súlyos Európa ellenes szabályozás, amely teljesen világos, hogy az EU-s joggal szemben áll.

Ennél a szabályozásnál teljesen egyértelmű, hogy az akkori türkizkék kormány poplizmusáról van szó, a gyermekek és családjaik anyagi hátrányára.”

“Minden gyermek ugyanannyit ér, és azonos esélyeket kell, hogy kapjon”, mondja az Osztrák Szocialista Párt képviselője a nők és a fiatalkorúak szóvivője, Eva-Maria Holzleitner, és a családjogi szóvivő Petra Wimmer. “ Reméljük, hogy most már az Európai Bíróság Főtanácsnokának szakértői véleménye lehetővé teszi ennek a türkizkék időkből elmaradt lelketlen relikvia eltűnését.

Csak 62 millió Eurót sikerült a tervezett 114 millió Euró helyett megspórolni

A családi pótlék indexálása már a kezdetek kezdetétől egy jelentős mértékben vitatott presztízsprojekt volt az ÖVP és az FPÖ részéről.

A szándékot a szomszédos országok ugyanúgy, mint az Európai jog szakértői már a döntés előtt az Európai joggal összeegyeztethetetlennek tartották.

A Tűrkizkékek az indexálástól évi 114 millió Euró megtakarítást vártak, azonban egy parlamenti Válaszadási kötelezettségben elhangzott, hogy 2019-ben ez az összeg csak 62 millió Euró volt.

A külföldi munkaerő “fontos”

Michael Landau Caritas-elnök

A Caritas-elnök, Michael Landau szerint családi pótlék indexálása már akkor sem volt egy jó ötlet. Éppen a Koronavírus járvány mutatta meg, hogy a munkavállalók, akik külföldről (Európai Uniós országból) érkeznek, jelentős összeggel járulnak hozzá a társadalom fenntartásához - utal Landau különösen az egészségügyi és ápolási területekre. Azt reméli, hogy az EU Bírósága követi a Főtanácsnok szakvéleményét.

Hasonlóképpen nyilatkozott az Arbeiterkammer elnöknője Renate Anderl is: nem lehetséges úgy ápolókat munkavállalóként Ausztriába hozni, hogy közben a jogaik egy részétől megfosztjuk őket - írja ezt egy kiadványban.

“Gyors, visszamenőleges lebonyolítást követelek, hogy az emberek, akik Ausztriában dolgoznak, de gyermekeik külföldön élnek, ne legyenek tovább diszkriminálva.”

A családi pótlék lebonyolítását a Miniszterelnökség keretein belül létrehozott családi ügyekért felelős családi pótlék kielégítési alap az illetékes - jelentették ki a Pénzügyminisztériumban az ORF.at-nek adott nyilatkozatban.

forrás.: www.orf.at