Return to site

Osztrák GYES

Legfontosabb tudnivalók az ausztriai GYES azaz a Kinderbetreuungsgeld kérdéseiről egyszerűen.

January 11, 2021

Amennyiben az alábbi kérdéseken és a lentebbi válaszokon túl lenne bármilyen egyéb kérdése a témával vagy a németországi adóügyeivel kapcsolatban, kérem írja meg nekünk a kommentek részben, vagy vegye fel velünk a kapcsolatot közvetlenül! Mi szívesen segítünk a szakszerű válasszal mielőbb!

Ha érdekesnek találja a lentebbi cikkünket és úgy gondolja, hogy kollégájának vagy rokonainak is tartalmazhat fontos információkat, akkor nagyon köszönjük ha megosztja velük is az írásunkat!

- Köszönettel, a Visszatérítők lelkes szakértői csapata! -

Az alábbi kérdésekre biztosan válaszokat kaphat a cikkünkből:

  • Mennyi az osztrák GYES elbírálási ideje?
  • Mennyi az osztrák GYES összege?
  • Lehet visszamenőleg igényelni a GYES-t Ausztriából?
  • Kinek jár a GYES ellátás Ausztriából?
  • Mi a Wochengeld?
  • Mi a Karenz?
  • Az osztrák GYES igénylésének folyamata és hátulütői
  • Mit jelent a kétszülős GYES?
  • Kötelező osztrák nőgyógyászhoz járnom ausztriai GYES igényléshez?
  • Előfordulhat olyan, hogy vissza kell fizetni az osztrák GYES összegét a hatóságoknak?

Mennyi az osztrák GYES elbírálási ideje?

Változó, de általánosságban elmondható, hogy 6 és 12 hónap között érkezik meg a Kinderbetreuungsgeld határozat. Kivételes esetekben, ahol az anyuka dolgozik Ausztriában és kérdéses a Karenz időszak utáni újbóli munkavállalása megvárhatják a 2 évet is mire utalnak.

Mennyi az osztrák GYES összege?

A teljes osztrák GYES összege 12.366,25 €. Ezt (akárcsak Magyarországon) napi díjban állapítja meg a ÖGK.

Ez a napi összeg függ az igényelt időszak hosszától, hiszen 365-851 napra igényelhető az osztrák GYES.

Pl.

Klára és férje Ausztriában dolgoznak.

Klára osztrák munkaviszonyból ment el szülni. A cégével szülés után Karenzvereinbarungot kötött, mely alapján a gyermeke második születésnapján ismételten várják vissza őt munkavégzésre.

Az osztrák GYES-t ez alapján a Karenz idejére, tehát 730 napra igényelték meg.

A ÖGK erre a 730 napra 16,94 €-s napi díjat állapított meg nekik, így havonta 508 € és 525 € között fogják kapni az osztrák GYES juttatást.

Lehet visszamenőleg igényelni a GYES-t Ausztriából?

Az ausztriai GYES-t is van lehetőség visszamenőleg igényelni, de csak az igény beadásától 6 hónapra visszamenőleg veszi ezt figyelembe a ÖGK. Ebben az esetben arányosítja a 12.366,25 € összeget.

Ezért nagyon fontos odafigyelni arra, hogy a gyermek születését követően fél éven belül be kell adni az igényt a juttatásra, hogy ne veszítsenek az összegből.

Kinek jár a GYES ellátás Ausztriából?

A GYES azoknak jár, akik aktív munkaviszonnyal rendelkeznek Ausztriában.

Minden esetben a gyermek édesanyja az igénylő fél, akkor is, ha a gyermek édesapja az, aki ausztriai munkavállaló. 

Abban az esetben, ha édesanya a kint dolgozó, akinek a szülést megelőző 182 napban folyamatos volt az osztrák munkaviszonya, akkor a GYES igény beadása előtt szükséges a Karenzvereinbarung szerződés megkötés is a munkáltatóval.

Függ még az osztrák családi pótlék meglététől, tehát csak abban az esetben jogosult valaki a GYES ellátásra, ha az osztrák családi pótlékot is megítélték már részére.

Mi a Wochengeld?

A Wochengeld juttatás az Ausztriában dolgozó édesanyáknak jár, a szülést megelőző 8 hétben, illetve a szülés követő 8 (császár esetén 12) hétig.

Szülést megelőző 8 hétben már nem szabad dolgozni, így ezt a juttatást innentől nem a munkáltató utalja havi bérként, hanem az osztrák ÖGK fizeti havonta. Ennek pontos összegét a ÖGK számolja és a Wochengeld időszakot megelőző 3 hónap béréből kalkulálja.

  • Szülést megelőzően a munkaadó veszi fel a kapcsolatot az ÖGK-val és intézi a Wochengeldet.

  • Szülést követően ennek bejelentése már az édesanya feladata. Ez azt jelenti, hogy a gyermek születési anyakönyvi kivonatát és a kórházi zárójelentést meg kell küldeni az illetékes ÖGK-nak az édesanya E-card számával ellátva.

A Wochengeld lejárta utáni naptól kezdve jár az édesanyának a Kinderbetreuungsgeld (GYES) juttatás. Azok az édesanyák, akik Wochengeldben nem részesülnek, mert a párjuk dolgozik Ausztriában, nekik a GYES juttatás a gyermek születésének napjától jár.

Mi a Karenz?

A KARENZ a "Szülési Szabadság"-ot jelenti. Ami akkor jár, ha az édesanya dolgozik kint Ausztriában. Ez a szabadság Ausztriában a gyermek maximum két éves koráig vehető igénybe.

Ezt a szülési szabadság megállapodást (Karenzvereinbarung) a munkáltatóval kell az édesanyának megkötnie. Ez egy ígérvény arra, hogy a munkahelye visszavárja őt dolgozni a szülési szabadság lejárta után.

Az osztrák GYES igénylésének folyamata és hátulütői

Gyermek születése után 6 hónapon belül be kell nyújtani a GYES igényt.

Az igény áll egy igénylő lapból, a hozzá tartozó mellékletekből, közös állandó lakcím igazolásból és a két állam közötti kommunikációra rendszeresített nyomtatványból.

Az igénylés benyújtását követően az osztrák egészségpénztár folyamatosan tartja a kapcsolatot az igénylővel és családjával. Kiegészítéseket a folyamat során többször kérhet és általában kér is. Ez teljesen természetesen.

A ÖGK-t a gyermek fejlődéséről, státuszvizsgálatról rendszeresen informálni kell.

Ahogy minden országban, így Ausztriában és Magyarországon is folyamatosan változhatnak jogszabályok, melyekhez mindig igazítani kell az igényt.

Előfordulhat, hogy olyan dolgot kérnek az igénylőtől, melyet korábban nem kértek.

A GYES igénylés nehézsége az, hogy rengeteg magyarországi információra is szüksége van az osztrákoknak abban az esetben, ha a gyermek életvitelszerűen nem Ausztriában, hanem Magyarországon él.

Az átfutási idő ezeknél az ügyeknél emiatt meghosszabbodhat.

Mit jelent a kétszülős GYES Ausztriában?

2017.03.01 után született gyermekeknél már van lehetőség kétszülős GYES-t igényelni.

Erre akkor jogosultak. ha apa Ausztriában vagy Magyarországon megkeresett jövedelme nem haladja meg az 1049 €-t (“netto”/hónap). Osztrák adóvisszatérítéssel kapcsolatosan itt olvashat egy korábbi cikkünkből.

Ilyenkor az igénylő anyának minimum 456 napra kell kérnie a juttatást és maximum 1063 napig (a gyermek születésétől számítva).

Ez esetben az apa minimum 91 napra maximum 212 napra igényelheti a járandóságot.

Így a közösen igényelt GYES összesen az apa részére: 3.083,03 € plusz az anya 12.366,25 €, tehát a mindkettőjükre jutó összeg 15.449,28 €. Az apukának járó GYES időszak alatt az édesapának nem kell otthon maradnia gyermekével, csak ez idő alatt nem kereshet többet a fent említett havi összegnél.

Kötelező osztrák nőgyógyászhoz járnom ausztriai GYES igényléshez?

Az osztrák munkáltatók a terhesség megállapításáról szoktak kérni egy egyszeri osztrák nőgyógyász által kiállított igazolást, abban az esetben, ha anyuka dolgozik kint. (Természetesen ezt a munkáltatóval kell megbeszélni, hogy nála milyen feltételek vannak.)

A terhesség alatti kötelező vizsgálatokat már magyar nőgyógyász is végezheti, a ÖGK a GYES igényléshez elfogadja ezeket is. Fontos, hogy mind az 5 kötelező vizsgálat fel legyen vezetve a Várandósgondozási kiskönyvben, orvosi aláírással és jól látható pecséttel ellátva.

Előfordulhat olyan, hogy vissza kell fizetni az osztrák GYES összegét a hatóságoknak?

Sajnos előfordulhat, hogy a ÖGK a kiutalt GYES összeg egy részét vagy akár teljes egészét is visszakérheti, ha az igénylő fél a Kinderbetreuungsgeld egy adott feltételét megszegi.

Ide értendő a Scheinkarenz, amelyről korábbi cikkünkben olvashat. Amennyiben az édesapa Ausztriában folytatja munkatevékenységét, úgy az édesanyára szóló GYES határozatot nem vonják vissza.

Pl. Klára úgy döntött, hogy nem megy vissza régi munkahelyre Ausztriába dolgozni, mert Magyarországon kapott egy kedvezőbb álláslehetőséget. Mivel férjének folyamatos aktív osztrák munkaviszonya van, így tőlük a GYES összegét nem fogják visszakérni.